ABD'nin 'casus hastalığı' iddialarına Rusya'dan yanıt: İlgimiz yok

ABD'nin 'casus hastalığı' iddialarına Rusya'dan yanıt: İlgimiz yok
ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, ABD'li diplomatlarla casusların mustarip olduğu Havana Sendromu ile Rusya'nın bir ilgisi olduğu tespit edilmesi halinde Moskova için sonuçları olacağını söyledi. Kremlin ise Rusya'nın hastalıkla bir ilgisi olmadığı açıklamasını yaptı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un haberine göre, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ve Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ile bir araya gelen Burns Havana Sendromu konusunda Rusya'ya "sonuçları olur" imasında bulundu.

ABD'li diplomat ve casuslarda ciddi beyin hasarları oluşturan hastalıkla ilgili açıklamalarda bulunan Burns, "Profesyonel bir istihbarat servisi için izin verilebilecek sınırın ötesinde" yorumunu yaparak, "Rus izinin tespiti halinde bunun Moskova için sonuçları olacağını" belirtti.

Sputnik'te yer alan habere göre, basın toplantısında gelen sorular üzerine Burns'ün sözlerini değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Havana Sendromunda dahli olduğuna dair imaları kesin bir dille reddetti.

Burns'ün temaslarda bulunmak üzere Moskova ziyaretinde bulunduğu sırada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dahil Rus siyasi yetkililerle yaptığı görüşmelerde sözkonusu konunun gündeme gelmediğini kaydeden Peskov, Burns'ün istihbarat servislerindeki meslektaşlarıyla görüşmesinin içeriği hakkında "Bu kamuya açık bir bilgi değil. Tek yapabileceğim şey, Rus tarafının bu vakalarda dahli olduğuna dair her türlü imaları, iddiaları veya açıklamaları kesin dille reddetmek olur. Bununla hiçbir alakamız yok" dedi.

Havana Sendromu

İlk kez 2016'da Küba'daki ABD Büyükelçiliği çalışanlarında görülen ve sebebi henüz belirlenemeyen gizemli hastalığa Havana Sendromu adı verilmişti.

Kanada'nın Havana Büyükelçiliğinde görevli personelde, 2017 ilkbaharında Havana Sendromunun yol açtığı baş dönmesi ve baş ağrısı gibi şikayetler görülmeye başlanmıştı.

ABD'nin Küba'daki büyükelçiliğinde görevli 21 kişide de benzer şikayetler görülmüş, Washington yönetimi Eylül 2017'de ülkede ikinci derecedeki personelinin büyük bölümünü geri çekmişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump ise 200'den fazla casusun sendromdan etkilendiklerini iddia etmiş, Çin veya Rusya'nın bunun için bir silah kullandığına dikkat çekmişti.

Bu gelişmeler ardından CIA ve ABD medyası, Havana Sendromu adı verilen hastalığın üzerinde duruyor.

CNN, 29 Nisan'da yayımladığı bir haberde, iki Beyaz Saray yetkilisinde, geçen yıl Havana sendromuna rastlandığını yazarken Politico ise 30 Nisan'da yayınladıkları bir haberde, geçen yıl Miami'deki bir ABD yönetimi yetkilisinin, Havana sendromu yaşadığını bildirmişti.