Balıktan bile faydalı baharat. Direkt beyne etki ediyor
Balık, Omega-3 yönünden zenginliği ile bilinen önemli besinlerden. Beyin gelişimi ve sağlığına da büyük fayda sağladığı biliniyor. Beyin sağlığı için en az balık kadar faydalı diğer gıdalar ise baharatlar.
Uluslararası Önleyici Tıp Dergisi'nde yayımlanan bir makalede, baharatlarla ilgili yeni kanıtlar paylaşıldı. Beyne etki eden ve sağlığını koruyan baharatlar şu şekilde sıralandı:
TARÇIN
Tatlı ve aromatik tadıyla bilinen tarçının, yaşlı yetişkinlerde ve prediyabetik bireylerde çalışma belleğini artırdığı ve prefrontal kortekse kan akışını iyileştirdiği kaydedildi. Ayrıca tarçının Alzheimer hastalığındaki gibi tau proteinlerinin birikimini engellediği, kolesterolü düşürdüğü ifadeleri kullanırken açlık glikozunu ve HbA1c seviyelerini azalttığı ve insülin hassasiyetini artırdığı da kaydedildi.
Sağlıklı bir şekilde kullanımı: Sabahları sağlıklı bir beyinle güne başlamak isterseniz, kahvaltı için hazırladığınız smoothienize 1 çay kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz.
ZERDEÇAL
Zerdeçal kökünden elde edilen kurkuminin, Alzheimer hastalığındaki beta-amiloid plaklarını azaltabileceği bilinen bir polifenol karışımı olduğu biliniyor. Özellikle emilimi artırılmış bir kurkumin özütünün (Longvida) hafızayı ve dikkati kısa sürede iyileştirebildiği kanıtlandı.
4 hafta devam eden bir çalışmada, kurkumin takviyesinin işleyen belleği, enerji seviyelerini, sakinliği ve hatta psikolojik stresin neden olduğu yorgunluğu ciddi oranda azaltabildiği görüldü.
Sağlıklı bir şekilde kullanımı: Zerdeçalı çorba, güveç veya körilere ekleyerek yemeklerinize tat katabilirsiniz.
ZENCEFİL
Anti-enflamatuar özelliklere sahip olan zencefil, nörodejeneratif hastalıklara karşı koruma sağlayabilir ve oksidatif stresi azaltarak beyin hücrelerinin yaşlanmasını ve ölümünü engelleyebilir. Zencefilin doğal bir antiemetik olduğu bilinirken bu baharat bulantı ve kusmayı azaltmada da yardımcı olabilir.
Fakat zencefil doğal antikoagülan özelliklere sahip olduğundan kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız dikkatli olmanız gerekebilir.
Sağlıklı bir şekilde kullanımı: Taze zencefil kökünü rendeleyerek yapacağınız çayla karıştırabilirsiniz. Bir bardak kaynar suya 3 çay kaşığı rendelenmiş zencefil kökü ekleyip 10-15 dakika demleyin, ardından süzerek tüketebilirsiniz.
BİBERİYE
Biberiye otu da beyin gelişimine olumlu katkılarıyla biliniyor. Alzheimer gibi bir hastalığa karşı beyni koruyan biberiye otu sadece kokusuyla bile hafızayı güçlendiriyor.
Bu otu salata soslarından et yemeklerinize kadar birçok alanda kullanabilirsiniz.
Beyin çürümesine karşı yapılması gerekenleri söyledi
Bu iki vitamini aynı anda almak kanın pıhtılaşmasına neden oluyor
Kaynak:Cumhuriyet