Son Dakika | Türkiye, Mısır ve Katar'dan İsrail'e ortak tepki

Son dakika.... Türkiye, Mısır ve Katar, İsrail'in, Gazze Şeridi'nde kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin ölmesine yol açan son saldırılarını en güçlü biçimde kınadı.

Halk TV sizin sesiniz! Tıklayın güvenilir kaynağınıza ekleyin
Son Dakika | Türkiye, Mısır ve Katar'dan İsrail'e ortak tepki

Türkiye, Mısır ve Katar, Gazze’de sivillerin ölümüne yol açan İsrail saldırılarını kınadı. Üç ülke, saldırıların ateşkes çabalarını sekteye uğrattığını bildirdi.

Türkiye, Mısır ve Katar, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik son saldırıları hakkında ortak açıklama yaptı. Arabulucu üç ülke, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu sivillerin yaşamını yitirdiği saldırıları en güçlü şekilde kınadı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da açıklama yaptı. Fidan, Suriye konusunu da ele aldıklarını bildirdi:

"Bölgemizdeki son gelişmelerle ilgili gerçekleştirmekte olduğumuz diplomatik temaslar çerçevesinde bugün Mısırlı mevkidaşım Bedir Abdulati ve Suudi Arabistanlı mevkidaşım Faysal bin Ferhan Al Suud ile telefon görüşmeleri yaptık.

Görüşmelerimizde, Gazze barış planının uygulanmasında ortaya çıkan aksaklıkları ve atabileceğimiz adımları değerlendirdik.

Değerli çalışma arkadaşlarımla beraber Suriye'deki son gelişmeleri de ele aldık. Suriye’de huzur ve istikrarın tesis edilmesine yönelik güçlü desteğimizi tekraren vurguladık.

Görüşmelerimizde ayrıca, Hürmüz Boğazı’ndaki durumu ve ihtilafa taraf ülkeler arasında devam eden müzakerelerde gelinen son noktayı değerlendirdik.

Bölgemizde barış ve refah isteyen üç kardeş ülke olarak, işbirliğimizi ve eşgüdümümüzü her alanda güçlendirmeye devam edeceğiz."

AÇIKLAMAYI DIŞİŞLERİ YAYIMLADI

Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye Cumhuriyeti, Mısır Arap Cumhuriyeti ve Katar Devleti, ara bulucu ülkeler olarak, İsrail’in Gazze Şeridi’nde kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin hayatını kaybetmesine yol açan son saldırılarını en güçlü biçimde kınamakta ve devam eden ihlallerden duydukları derin endişeyi ifade etmektedir. Ara bulucu ülkeler, Barış Kurulu ile İsrailli yetkililer arasında gerçekleştirilen görüşme de dahil olmak üzere, Gazze’deki Çatışmayı Sona Erdirmeye Yönelik Kapsamlı Plan’ın uygulanmasına yönelik yoğun çabaların sürdüğü ve müzakere sürecinde yapıcı adımların atıldığı kritik bir aşamada, İsrail’in saldırılarının yoğunlaşmasının bölgesel ve uluslararası çabaları sekteye uğrattığının altını çizmektedir"

Üç ülke, İsrail’in ateşkes anlaşmasından doğan yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Uluslararası toplum ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine de gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek için harekete geçme çağrısı yapıldı.

Ortak açıklamada şöyle denildi:

"Ara bulucu ülkeler, İsrail’in ateşkes anlaşması kapsamındaki tüm yükümlülüklerine tam olarak riayet etmesinin ve ateşkesi daha da zedeleyebilecek ve gerilimi tırmandırabilecek eylemlerden kaçınmasının zaruri olduğunu vurgulamaktadır. Bölgede devam eden İsrail saldırganlığının yol açtığı yıkıcı sonuçlar karşısında ara bulucu ülkeler; uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2803 sayılı kararıyla desteklenen, Başkan Trump’ın liderliğindeki Barış Kurulu’na, ateşkese uyulmasını teminen gerekli adımların atılması ve daha fazla tırmanmanın önlenmesi için baskı yapılması yönündeki çağrılarını yinelemektedir"

Kaynak: Halk TV Haber Merkezi
İsrail Mısır Katar