CHP'li Kuşoğlu’ndan bütçe kanunu eleştirisi
AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve 72 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşülmeye başlandı.
Teklife göre Yeni Konut Finansman Programı çerçevesinde vatandaşların konut sahipliğinin artırılması ve konut arzı artışının desteklenmesi, vatandaşların kullanacakları konut finansmanlarında ilk 3 yıl boyunca gelirlerinin belirli bir düzeyinde taksit ödemesi yapabilmelerini sağlamak amacıyla geri ödenmesi koşuluyla Hazine tarafından katkı sunulması ve yüklenici tarafından da geri ödemesiz katkı sunulması öngörülüyor. Düzenleme ile; program kapsamında faiz oranı, kar payı, vade, finansman tutarı, hane gelirine ilişkin sınırlamalar gibi özelliklerin belirlenebilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmesi de gündemde. Öte yandan, program kapsamında uygun koşullarda sağlanacak finansman için Hazine tarafından uygun finansal araçlarla kaynak sağlanması planlanırken program kapsamındaki Hazine katkısından faydalanmak istemeyen vatandaşlara da ayrıca bankalarca esnek ödeme planı sunulabilmesi amacıyla düzenleme yapılması öngörülüyor.
Plan Bütçe Komisyonu’nda teklif ile ilgili sunum öncesinde komisyon üyeleri usule ilişkin söz aldı. Muhalefet temsilcileri, bu teklifin anayasaya aykırı olduğunu ifade ederken, iktidar partileri ise yasanın gerekliliğini savundu.
Kuşoğlu: Bu ek bütçeyle gelmelidir, ek bütçe gerektiriyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu bu kanun teklifinin anayasaya aykırılık içerdiğini şöyle ifade etti:
“Seçime yaklaştığımız günlerde kanun teklifleri hızla artmaya başladı. Bir ay bile olmadan burada yürürlüğe giren 2023 Bütçe Kanun Teklifi’ndeki rakamı 4,4 trilyon lirayı artıran bir teklif. Böyle bir teklifin bu şekilde bir kanunla gelmesi normal midir? ‘Bu da kanundur çıkarırız hiçbir şey olmaz’ diyorsanız hukuk devleti değiliz, kanun devletiyiz demektir. Bütçe kanunu diye bir kanun neden var? Burada bütçe giderlerini ve ödeneklerini usulsüz bir şekilde artırıyor. Bütçeye ödenek konması konusunda da ilaveten yetkiler veriyor. Buna normal bir kanunmuş gibi ‘evet’ diyeceğiz, görmezden geleceğiz. Bütçe özellikli bir kanun değil midir? Bütün dünya için bu böyle değil midir? TBMM’de bu özellik dikkate alınmayacak mıdır? Biz muz cumhuriyeti miyiz? Millet olamamış kabile devletlerinden miyiz de Bütçe Kanunu ile diğer kanunları ayırmayalım?
Maddenin birinci bendinde ‘başlangıç ödenekleri yüzde 5’i kadar artırılır ama yüzde 5’ini aşamaz’ diyor. Bu 221 milyar lira yapıyor, bir de cumhurbaşkanına yetki veriliyor 221 milyar lira da o artırabiliyor. 442 milyar lira artırabiliyorsun ama bunu normal bir kanun gibi ele alma durumundayız. Bunun anayasaya aykırı olduğunu, biz eğer hukuk devletiysek kanun devleti değilsek bunun böyle çıkmayacağını bilmemiz lazım. Kanunlar Kararlar (Başkanlığı) tarafından incelenmesini talep ediyorum. Bu ayıptır, yazıktır bu ülkeye. Bu ek bütçeyle gelmelidir, ek bütçe gerektiriyor.”
Paylan: 24 saat içinde bir yasa çıkarılması usulünü doğru bulmuyoruz
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da AKP’nin getirdiği teklifi eleştirdi. Paylan, “Giderayak yeni bir usul getirdiniz. Pazartesi günü Plan ve Bütçe Komisyonu’na yasa gelsin, akşamına şerh verilsin, Salı günü Genel Kurul’da görüşülsün. 24 saat içinde yasa çıkartıyorsunuz. Eskiden 10 günde yasa çıktığında ‘çok hızlı çıkıyor’ derdik, siz şimdi bunu daha vahim hale getirdiniz. Bunu kabul etmiyoruz. 24 saat içinde bir yasa çıkarılması usulünü doğru bulmuyoruz” diye konuştu.
Cinisli: Komisyonumuz AK Parti’yi seçime hazırlama komisyonu haline geldi
İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli de Plan ve Bütçe Komisyonu’nun AKP’yi seçime hazırlama komisyonu haline geldiğini ifade etti. Cinisli, “Burası TBMM’nin en önemli komisyonlarından birisi fakat maalesef son zamanlarda komisyonumuz Ak Parti’yi seçime hazırlama komisyonu haline geldi. Seçime dört ay kala mı akıllara geldi? Bundan sonraki gelecek kanunları da biz basından öğreniyoruz. Arka arkaya panikle dört ay sonra seçilip seçilmeyeceği belli olmayan bir hükümetin önümüze getirdiği hesapsız kanunlarla burada vakit geçiriyoruz. Bu dönem Ak Parti için samimiyet testi dönemi bu testten geçmediğini düşünüyorum” dedi.