Gece uyumadan telefona bakanların sonu bu oluyor

Gece uyumadan telefona bakanların sonu bu oluyor
Uzmanlar gece uyumadan önce telefonlara bakanların risk altında olduğunu duyurdu. Doktorlar "Çocukluk çağında önlemlerimizi almak durumundayız. Günümüzde önemli bir sorun." dedi.

Türk Oftalmoloji Derneği Optik, Refraksiyon ve Az Görme Rehabilitasyonu Birimi Üyesi Vildan Koçer Öztürk, gece karanlıkta telefona bakan çocukların miyop riskinin daha yüksek olduğunu belirtti.

KÜRESEL SAĞLIK SORUNU OLMA YOLUNDA

Dr. Öğr. Üyesi Vildan Koçer Öztürk, Antalya'da düzenlenen sağlık kongresinde miyopun uzak görme problemi olan bireyler için önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Özellikle COVID-19 pandemisi sonrasında evde geçirilen sürelerin arttığını ve bunun çocuklarda miyop oranlarını önemli ölçüde yükselttiğini vurgulayan Öztürk, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yarısının miyop olmasının beklendiğini ifade etti.

ÇOCUKLUKTA MİYOP GELİŞİMİ VE ÖNLEMLER

Öztürk, miyopun genellikle çocukluk çağında başladığını belirterek, “Göz büyüdükçe, gözün ön-arka aksı gerektiğinden fazla uzarsa miyop oluşur. Bu dönemde gerekli önlemler alınmazsa, miyop ilerleyebilir. Günümüzde bu, önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir” dedi. Çocukların göz gelişimi esnasında, miyop riskini en aza indirmek için erken önlemler almanın kritik olduğuna dikkat çekti.

DİJİTAL EKRANLAR VE MİYOP RİSKİ

Öztürk, bilgisayarlar, tabletler ve telefonlar gibi dijital ekranlarla yakın mesafede uzun süre çalışmanın miyop gelişimini artırabileceğini belirtti. Bu konuda bazı önerilerde bulunan Öztürk, ekranların gözden en az 30 cm uzaklıkta tutulması, ekran parlaklığının düşük seviyelerde tutulması ve bol ışıklı ortamlarda çalışılması gerektiğini vurguladı.

EKRANDA ÇALIŞIRKEN ORTAMIN IŞIĞINA DİKKAT EDİN

Miyop riskini azaltmanın yollarından birinin ortamın yeterince aydınlık olması olduğunu söyleyen Öztürk, “Ekran ışığının parlaklığını azaltmak ve ekran başında çalışan kişilerin her yarım saatte bir beş dakika ara vermesi çok önemli. Özellikle gece karanlıkta telefona bakan çocuklarda miyop gelişme riski çok daha fazla” şeklinde konuştu.

MİYOPUN TEDAVİ EDİLMEZSE KALICI GÖRME KAYBINA YOL AÇABİLİR

Öztürk, miyop tedavi edilmezse ve numarası arttıkça daha ciddi göz hastalıklarını beraberinde getirdiğini belirtti. Glokom, sarı nokta hastalığı ve katarakt gibi sorunların miyop ile ilişkili olabileceğine dikkat çeken Öztürk, “Miyop derecesi yükseldikçe kalıcı görme kaybı riski artar. Yüksek numaralı miyoplarda bu hastalıklar daha sık görülüyor” dedi.

GÜNDÜZ IŞIĞINDA ZAMAN GEÇİRMENİN FAYDALARI

Miyopun önlenmesi için önerilen davranış değişikliklerine de değinen Öztürk, “Çocukların her gün en az iki saat doğal gün ışığında bulunmaları önemli. Bu, göz gelişimini kontrol etmeye yardımcı olur. Güneş ışığına ihtiyaç yok, doğal ışık yeterlidir” dedi. Ayrıca doğal ortamda vakit geçiren çocukların, dijital ekranlarla etkileşim sürelerinin de azaldığına dikkat çekti. Öztürk, Çin'deki bazı pilot çalışmalarda, çocukların okulda daha fazla doğal ışık almasının miyop oranlarını azalttığını belirtti.

MİYOP TEDAVİSİNDE DAMLA TERAPİSİ

Öztürk, miyopun ilerlemesini durdurmak için çeşitli tedavi yöntemleri uyguladıklarını, özellikle damla tedavilerinin önemli bir seçenek olduğunu söyledi. Bu tedavilerin amacı, retinanın daha doğru ışık almasını sağlamak ve miyop gelişimini engellemektir.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)