Çatalağaç'taki maden talanında 'ÇED gerekli değildir' yargıda: Mahkeme, valilikten savunma istedi

Giresun Çatalağaç'taki maden talanını halktv.com.tr gündeme getirmişti. Çatalağaç'ta Alagöz'ün maden arama çalışmaları için Giresun Valiliği'nin "ÇED gerekli değildir" kararı yargıya taşındı. Mahkeme ise valilikten savunma istedi.

Giresun’un Doğankent ilçesi Çatalağaç köyünde yaşayan köy sakinleri, faaliyete başlayan Alagöz Holding’e bağlı Alagöz Maden’in maden arama çalışmaları nedeniyle yarattığı tahribatı halktv.com.tr gündeme getirmişti.

halktv.com.tr'nin gündem getirdiği maden talanı sonrası Giresun Valiliği ve Doğankent Kaymakamlığı sitelerinden aylar sonra ilk kez resmi açıklama yapmış ve maden talanını doğrulamıştı. Valilik ve kaymakamlık açıklamasında Alagöz Maden'e alınacak önlemler ve yapılacak imalatlar hakkında uyarı yapıldığını, para cezası kesildiğini ve 'çevreye verilen olumsuzluğun giderilmesi için' süre verildiği belirtilmişti.

Maden talanında 'ÇED gerekli değildir' yargıda

Çatalağaç'taki maden talanı yargıya taşındı. Çatalağaç köyü adına Çatalağaç Köyü Derneği Temsilcisi Soner Aydın, Giresun Valiliği'nin "ÇED gerekli değildir" kararını mahkemeye taşıdı. Aydın, "ÇED gerekli değildir" kararının Anayasa'ya, çevre hukukuna, usule, bilimsel gerçeklere, kamu düzeni ve kamu yararına aykırı olduğunu belirterek, kararın iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.

Mahkeme, valilikten savunma istedi

Mahkeme ise Giresun Valiliği'nden konuya ilişkin savunma istedi. Mahkemenin kararında şu ifadelere yer verildi:

Davalı idareden savunma dilekçesiyle birlikte her bir maddeye yönelik tek tek ve ayrıntılı/açık bir şekilde cevap verilmek üzere

  1. Ekteki dava dilekçesinde yer alan tüm iddialara cevap teşkil edecek şekilde detaylı bir açıklama yapılarak ve dava konusu işlemin sebep ve gerekçelerinin sorularak dava konusu işlem ile işleme dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgelerin içinde bulunduğu işlem dosyasının,
  2. ÇED sürecinde yapılan (kronolojik sıralamaları) tüm iş ve işlemlerin,
  3. ÇED süreci için firma tarafından sunulan proje tanıtım dosyası içerisindeki tüm evrakların,
  4. Bunların dışında uyuşmazlığın çözümüne yardımcı olacak diğer tüm bilgi ve belgelerin aslı ya da onaylı-okunaklı örneğinin gönderilmesinin istenilmesine, olayın niteliği ve davanın durumuna göre yürütmenin durdurulması isteminin davalı idarenin birinci savunması alındıktan sonra ve ara kararı gereği yerine getirildikten ya da savunma ve cevap verme süresinin geçmesinden sonra incelenmesine, ara kararı gereğinin süresi içinde yerine getirilmesinin yasal zorunluluk olduğunun ve süresi içinde yerine getirilmediği takdirde dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere göre karar verilebileceğinin davalıya duyurulmasına, aynı kanunun 27'nci maddesinin beşinci fıkrası ve "ivedi yargılama usulü" başlıklı 20/A maddesinin 2-(d) bendi gereğinde savunma ve ara kararı süresinin 15 gün olarak belirlenmesine karar verildi.

Ne olmuştu?

Çatalağaç'ta maden arama çalışmaları sırasında yüksek tonajlı iş makineleri nedeniyle köylülerin sıklıkla kullandığı yol çökmüştü. Öğrenciler okullarına giderken tehlikeli yollardan geçmek zorunda kalmıştı. Köyün deresi çamur akmaya başlamıştı. Derede balık ölümleri gerçekleşmiş, hayvanlar çamurlu akan dereden su içemez olmuştu. Giresun Valisi Enver Ünlü ise, muhtarlar toplantısında “Bu şirkete yardımcı olmamız gerekiyor” demişti.

Türkiye Haberleri