Yemeyin, yedirmeyin, resmen kırmızı şeytan. Bağırsağı bozuyor, hiperaktiviteyi kötüleştiriyor

Yemeyin, yedirmeyin, resmen kırmızı şeytan. Bağırsağı bozuyor, hiperaktiviteyi kötüleştiriyor
Üç katkı maddesi sağlığınızla oynuyor, kırmızı gıda boyası ise özellikle çocuklara ve bağırsak sorunu yaşayanlara önerilmiyor.

İşlenmiş ve paketli gıdalardaki katkı maddeleri konusunda çok fazla korku tellallığı yapılıyor. Amacımız korkuyu yaymak ve tetiklemek değil ancak uzmanların kaçınılması gerektiği konusunda birleştiği tehlikeli katkı maddeleri var. İşte onlardan üçü.

FDA gıda boyalarını genellikle zararsız olarak nitelese de bazı araştırmalar kırmızı boyayı, çocuklarda görülen hiperaktivite ve saldırganlıkla ilişkilendiriyor. Kesin konuşmak için ise daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Beslenme uzmanı Megan Warnke, "Şu anda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'na (DEHB) sahip çocuklarda petrolden yapılan sentetik bir gıda boyası olan Red 40'tan kaçınmak iyi olabilir" diyor. Red 40 bazı etiketlerde Allura Red olarak da adlandırılabiliyor.

whatsapp-image-2023-01-18-at-16-29-47.jpeg
Türkiye'de bir markette satılan sütlü çikolatanın içindekiler etiketinde gıda renklendiricisinin çocuklardaki etkisi açıkça yazılmış.

Hiperaktiviteyi kötüleştirebilir

Sağlık kuruluşları Red 40'ın tüketiminin hafif alerjik cilt reaksiyonlarına yol açabileceğini ve DEHB'li çocuklarda davranışsal semptomları kötüleştirebileceğini ortaya koyuyor.
Yeni yapılan bir araştırma, birçok popüler gıdada bulunan Red 40 gıda boyasının Crohn hastalığıyla bağlantısı olduğunu ortaya koydu. Bilim dergisi Nature Communications'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, sıkça tüketilen paketli ürünlerde bulunan popüler bir gıda boyası, bağırsak hastalıklarına (Crohn veya ülseratif kolite) neden olabilir.

Çalışmanın yazarı Patoloji ve Moleküler Tıp Bölümü profesörü ve baş araştırmacı Waliul Khan, "Bu çalışma, Red 40'nin bağırsak sağlığı üzerindeki önemli zararlı etkilerini gösteriyor ve bağırsak serotoninini bu etkilere aracılık eden kritik bir faktör olarak tanımlıyor" dedi.

Farncombe Family Sindirim Sağlığı Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada da, "Bu bulguların bağırsak iltihabının önlenmesi ve yönetiminde önemli etkileri var" ifadelerine yer verildi.
Profesör Khan, ekibinin bulgularını hem "çarpıcı hem de endişe verici" olarak nitelendirdi ve halkı bu haberi ciddiye almaya çağırdı. Khan, "Bu araştırma, halkı günlük olarak tüketilen gıda boyalarının potansiyel zararları konusunda uyarmada önemli bir ilerlemedir” dedi.
Araştırmacılar, bir grup fareyi inceledi ve onları 12 hafta boyunca "Yaygın olarak tüketilen diyet ürünlerinde bulunan" Red 40 gıda boyasıyla besledi ve bunun deneysel kolit modellerini şiddetlendirdiğini keşfetti.

Araştırmacılar ayrıca, nöroendokrin bağırsak hücrelerinde bulunan yapay rengin belirteçleri nedeniyle bu gıda boyasına maruz kalmanın farelerde kolite duyarlılığın artmasına neden olduğunu buldu.

Red 40 nedir?

Red 40, çeşitli yiyecek ve içecek ürünlerine kırmızımsı bir renk vermek için yaygın olarak kullanılan sentetik bir gıda boyasıdır. ABD'de Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından gıda boyası olarak kullanılması onaylanmıştır.

Hangi yiyecekler Red 40 içerir?

Red 40, şekerlemeler, unlu mamuller, tahıllar ve alkolsüz içecekler dahil olmak üzere çok çeşitli ürünlerde kullanılır. Bir ürünün Red 40 veya tartışmalı olabilecek diğer içerikleri içerip içermediğini anlamak için gıda ambalajındaki içerik listesine mutlaka göz atmalısınız.

Crohn hastalığı nedir?

Crohn hastalığı, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklardaki bir veya birkaç bölümü tutabilen, tutulan bölümde kalınlaşma ve ülserlere yol açan bir iltihabi bağırsak hastalığı olarak tanımlanır.

Kolit nedir?

Kalın bağırsağın iltihabi hastalıklarına kolit denir. En bilinen türü ise ülseratif kolittir. Ülseratif kolit nedeni bilinmeyen ve bağırsaklarda kronik iltihabi değişikliklere neden olan stres, sıkıntı, sigara, enfeksiyonlar gibi birçok faktörle nükslerle seyreden kronik iltihabi bir bağırsak hastalığıdır. Hastalığın görülme oranı kadın ve erkeklerde hemen hemen eşit seviyededir ve daha çok 15–30 yaşları arasında görülür. Ayrıca hastalık genetik geçiş gösterir, yakın akrabalarda ve hasta ebeveynlerin çocuklarında hastalığın görülme sıklığı artar.

Nitratlar ve nitritler

İşlenmiş etlere eklenen nitrat ve nitritlerin bazı kanserlerle, özellikle de mide ve kolonu etkileyebilecek kanserlerle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar giderek artıyor. İşlenmiş et ürünlerinde bozulmayı engellemek ve pembe rengini vermek için kullanılıyor.
Diyetisyen ve mutfak beslenme uzmanı KeyVion Miller, "Pastırma, salam, sucuk ve sosislerde bulunan nitrat ve nitritlerden kaçınmanızı öneririm" diyor: "Bu katkı maddelerinin kolon kanseri riskinin artmasına katkıda bulunabileceği gösterilmiştir."

Maltodekstrin

Bu gıda katkı maddesiyle ilişkili potansiyel tehlikeler ve sağlık riskleri hakkında kesin iddialarda bulunabilmemiz için insanlarda daha fazla araştırma yapılması gerekse de, maltodekstrinin sağlıklı bir bağırsağı bozabileceğini gösteren bazı kanıtlar bulunuyor.

Beslenme uzmanları "Maltodekstrin, dokuyu, lezzeti ve raf ömrünü iyileştirmek için gıdalara eklenir" diyor: "Genel olarak güvenli kabul edilse de, farelerde yapılan bir (2018) çalışma, bağırsaklardaki zararlı mikropların sayısını artırabileceğini ve bağırsak zarına zarar verebileceğini gösteriyor. Bu değişiklikler, iltihaplı bağırsak hastalığı riskinin artmasına neden olabilir."

Hangi Besinlerde Bulunur?

Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalarda bulunur.

  • Makarna, pişmiş tahıllar ve pirinç
  • Et ikameleri
  • Unlu mamüller
  • Salata sosu
  • Donmuş gıdalar
  • Çorbalar
  • Şekerler ve tatlılar
  • Enerji ve sporcu içecekleri
  • Yapay tatlandırıcılar
  • Yiyeceklerin yanı sıra, belirli losyonlarda ve saç bakım ürünlerinde ve hayvan yemlerinde de bulunabilir.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi