Alüminyum folyoda Alzheimer alarmı

Alüminyum folyoda Alzheimer alarmı
Uzmanlar uyarıyor: Yiyeceklerinizi alüminyum folyoya sarıp pişirmeyin. Özellikle baharatlı ve asitli gıdalar, alüminyum bulaşma olasılığını kat kat arttırıyor.

Yemek pişirmek için alüminyum folyo kullanırken dikkatli olun, maruz kaldığınız alüminyum Alzheimer olma olasılığınızı arttırabilir.
Ain Shams Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde Profesör ve Kimya Bölümü Başkanı Ghada Bassioni, The Conversation'da yayınlanan yazısında mutfakta alüminyum folyonun dikkatli kullanılması gerektiğini söylüyor.
Bassioni "Bu akşam yemek için balık pişiriyor, sebze kızartıyor ya da bir parça et hazırlıyorsanız, muhtemelen yemeğinizi alüminyum folyoya saracaksınız. Farkında olmayabileceğiniz şey, folyonun bir kısmının yemeğinize sızacağıdır ve bu sağlığınız için hiç de iyi olmayabilir" diyor.
Bilim insanı, bir grup meslektaşıyla birlikte yürüttüğü araştırmada, yemek pişirmek ve hazırlamak için alüminyum kullanımını araştırdı. Alüminyum sadece folyoda bulunmuyor. Gelişmekte olan ülkelerde, hatta Türkiye'de de en popüler mutfak malzemelerinden biri. Tencere ve tavaların yanı sıra servis kaşıkları gibi bazı mutfak gereçlerinde de bulunuyor.
Yemeğinizi alüminyum tencere veya tavalarda pişirmek kötü bir şey olmasa da problem, folyoya yerleştirip fırına koymakla başlıyor. Asıl tehlike özellikle yüksek sıcaklıklarda hazırlanan asitli veya baharatlı yiyecekler için geçerli.

alzhe.jpg

Bilim insanı, "İnsan vücudu az miktarda alüminyumu çok etkili bir şekilde atabilir. Dünya Sağlık Örgütü, vücut ağırlığı başına günlük 40 mg'lık alüminyum maruziyetini güvenli buluyor. Ancak çoğu insan, önerilen bu güvenli günlük alım miktarından çok daha fazlasına maruz kalıyor. Pişirme kapları, antiasitler ve ter önleyiciler gibi unsurlarla" diyor.
Bilim insanları, alüminyuma aşırı maruz kalmanın insan sağlığı için tehdit oluşturup oluşturmadığını araştırıyor. Örneğin, Alzheimer... Hastaların beyin dokusunda yüksek konsantrasyonlarda alüminyum tespit edilmiş. Alüminyum başka sağlık riskleri de oluşturuyor. Çalışmalar, yüksek alüminyum alımının kemik hastalıkları veya böbrek yetmezliği olan bazı hastalar için zararlı olabileceğini öne sürüyor.

Yemek pişirirken folyodan kaçının

Tüm bu kanıtlanmış riskler göz önüne alındığında, yemek pişirirken alüminyuma maruz kalmamak daha da önemli hale geliyor. Tencereler ve diğer pişirme kaplarındaki tabaka, alüminyumun gıdaya sızmasını önler. Sorun şu ki, yemek pişirdikten sonra tencerelerinizi fırçaladığınızda bu tabaka aşınır ve alüminyum yemeğinize sızabilir. Uzmanlar "Bu durum kolayca önlenebilir: Yeni alüminyum tencere aldığınızda, taban matlaşana kadar içinde birkaç kez su kaynatın. Bu, sızıntıyı önleyen doğal bir oksidasyon yaratır. Mat bir taban yemeğiniz ve sağlığınız için daha iyidir" diyor.
Uzmanlara göre yemeğinizi folyo içinde pişirmek hikayeyi tamamen farklılaştırıyor: "Alüminyum folyo tek kullanımlıktır ve kullanmadan önce bu tabakayı oluşturamazsınız. Araştırmamız, alüminyum folyoya sarılmış yiyeceklerin pişirme işlemi sırasında alüminyumun yiyeceklere geçmesine izin verdiğini gösterdi."
Limon ve domates suyu gibi asitli ve sıvı gıda çözeltilerinde alüminyumun gıdaya sızma olasılığı, alkol veya tuz içerenlere kıyasla çok daha yüksek. Alüminyum folyoda pişirilen yiyeceklere baharat eklendiğinde sızıntı seviyeleri daha da yükseliyor. Asidik olan her şey, alüminyum katmanlarını yiyecek içinde çözen agresif bir süreci tetikliyor.
Araştırma, alüminyum folyonun yemek pişirmek için kullanılmaması gerektiğini gösteriyor. Bilim insanları bunun yerine, fırınlanmış yemekler hazırlarken cam kaplar veya porselen kullanımını öneriyor. Soğuk yiyecekleri folyoya sarmak güvenli, ancak yiyeceklerin bir raf ömrü olduğundan ve baharatlar gibi bileşenlere bağlı olarak folyodaki alüminyum yiyeceğe sızmaya başlayacağından uzun süre kullanılmamalı.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :