Uzun Süreli Asit Reflü İlaçları Daha Yüksek Demans Riskiyle Bağlantılı mı?

Uzun Süreli Asit Reflü İlaçları Daha Yüksek Demans Riskiyle Bağlantılı mı?
Asit reflü için reçete edilen proton pompası inhibitörlerinin uzun süreli kullanımı (4,4 yıldan fazla), bunama riskinde artış ile ilişkili olabilir. Ancak, bu araştırma doğrudan bir nedensellik kurmaz ancak bir ilişkiyi ortaya çıkarır.

Asit reflü için kullanılan proton pompası inhibitörleri, uzun süreli kullanımda %33 daha yüksek bunama riski ile ilişkilendirilebilir.

İlaçları 4,4 yaşın altında kullanan kişilerde yüksek demans riski gözlenmedi.

Bu çalışma yalnızca reçeteli ilaçları dikkate almış ve reçetesiz satılan ilaçları kapsam dışı bırakmıştır.

Bu çalışma asit reflü ilaçlarının bunamaya neden olduğunu kanıtlamaz; yalnızca bir ilişkilendirmeyi gösterir.

Asit reflü, mide asidinin genellikle yemekten sonra veya yatarken yemek borusuna akmasıdır. Asit reflüsü olan kişilerde mide ekşimesi ve ülser görülebilir. Sık asit reflüsü olan kişilerde yemek borusu kanserine yol açabilen gastroözofageal reflü hastalığı veya GÖRH gelişebilir.

Proton pompası inhibitörleri, mide asidini üreten mide astarındaki enzimleri hedef alarak mide asidini azaltır.

MBBS, PhD, çalışma yazarı Kamakshi Lakshminarayan, "Proton pompası inhibitörleri, asit reflüsünü kontrol etmeye yardımcı olmak için yararlı bir araçtır, ancak önceki çalışmalarda uzun süreli kullanım daha yüksek inme, kemik kırıkları ve kronik böbrek hastalığı riskiyle ilişkilendirilmiştir" dedi. Minneapolis'teki Minnesota Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'ndan ve Amerikan Nöroloji Akademisi'nin bir üyesi.

"Yine de bazı insanlar bu ilaçları düzenli olarak alıyor, bu yüzden daha yüksek bunama riskiyle bağlantılı olup olmadıklarını inceledik. Kısa süreli kullanımla bir bağlantı bulamasak da, bu ilaçların uzun süreli kullanımıyla ilişkili daha yüksek bir demans riski bulduk."

Çalışmaya, çalışmanın başlangıcında demansı olmayan 45 yaş ve üstü 5.712 kişi dahil edildi. Ortalama yaşları 75 idi.

Araştırmacılar, katılımcıların çalışma ziyaretleri sırasında ve yıllık telefon görüşmeleri sırasında ilaçlarını gözden geçirerek asit reflü ilaçları alıp almadıklarını belirledi. Katılımcıların 1.490'ı veya %26'sı uyuşturucu kullanmıştı.

Katılımcılar daha sonra uyuşturucuyu alıp almadıklarına ve ne kadar süreyle kullandıklarına göre şu şekilde dört gruba ayrıldı: uyuşturucu almayanlar; ilaçları 2,8 yıla kadar kullananlar; onları 2,8 ila 4,4 yıl süreyle alanlar ve onları 4,4 yıldan fazla kullanan insanlar.

Araştırmacılar, yaş, cinsiyet ve ırk gibi faktörlerin yanı sıra yüksek tansiyon ve diyabet gibi sağlıkla ilgili faktörleri de ayarladıktan sonra, 4,4 yıldan uzun süredir asit reflü ilaçları kullanan kişilerde %33 oranında daha fazla reflü gelişme riski olduğunu buldular. hiç ilaç almayan insanlardan daha fazla demans.

Araştırmacılar, ilaçları 4,4 yıldan daha kısa süre kullanan kişilerde daha yüksek bir demans riski bulmadılar. Lakshminarayan, "Bulgularımızı doğrulamak ve uzun süreli proton pompa inhibitörü kullanımı ile daha yüksek bunama riski arasındaki olası bağlantının nedenlerini araştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var" dedi.

Asit reflüsünü tedavi etmenin antiasit almak, sağlıklı kiloyu korumak ve geç öğünlerden ve belirli yiyeceklerden kaçınmak gibi çeşitli yolları olsa da, farklı yaklaşımlar herkes için işe yaramayabilir.

"Bu ilaçları alan kişilerin herhangi bir değişiklik yapmadan önce, kendileri için en iyi tedaviyi tartışmak için doktorlarıyla konuşmaları önemlidir ve bu ilaçları aniden durdurmak daha kötü semptomlara neden olabilir."

Çalışmanın bir kısıtlılığı, katılımcılara yılda bir kez ilaç kullanımı hakkında soru sorulmasıydı, bu nedenle araştırmacılar, kullanımı yıllık kontroller arasında tahmin ettiler. Katılımcılar check-in'ler arasında asit reflü ilaçlarını durdurup yeniden başlattıysa, kullanımlarına ilişkin tahminler yanlış olabilir. Yazarlar ayrıca katılımcıların karşı asit reflü ilaçlarını alıp almadıklarını değerlendiremediler.

9 Ağustos 2023'te yayınlanan yeni araştırmaya göre, proton pompası inhibitörleri adı verilen asit reflü ilaçlarını dört buçuk yıl veya daha uzun süre kullanan kişilerde, bu ilaçları almayan kişilere göre daha yüksek bunama riski olabilir.