Tıpta Yeni Atılım: Agresif Kanser Hücreleri Böyle Yok Edildi
Bilim insanları rabdomiyosarkom (RMS) hücrelerinin normal, sağlıklı kas hücrelerine dönüşmesini başarıyla sağladı.
RMS çocuklarda en sık görülen yumuşak doku tümörü. Bu tümörler kas veya lifli dokularda gelişiyor ve vücudun herhangi bir yerinde büyüyebiliyor. Vücudun en sık etkilenen alanları baş ve boyun çevresi, mesane, testisler, rahim veya vajina oluyor.
Öte yandan, kanser yekpare bir hastalık değil. Vücudun farklı yerlerindeki hücreler mutasyona uğradığında ortaya çıkıyor. RMS'de genellikle iskelet kasındaki hücreler mutasyona uğrayıp çoğalmaya ve vücudu ele geçirmeye başlıyor.
Bu hastalıkta orta risk grubu için hayatta kalma oranları yüzde 50 ila 70.
ABD'li araştırmacılar, farklılaşma terapisi adını verdikleri bir tedavi seçeneği üzerinde çalışıyor.
Cold Spring Harbor Laboratuvarı'ndan moleküler biyolog Christopher Vakoc ve ekibi, çalışmalarında kayda değer bir ilerleme kaydetti.
Ekip, kanser hücrelerinin tam olarak olgunlaşmadığını saptayarak bu hücreleri gelişimlerini sürdürecek ama zararlı olmayacak şekilde manipüle etti.
RSM hücrelerinin kanserin çoğalmasını sağlayan PAX3-FOXO1 adlı bir protein ürettiği biliniyor.
Araştırmacılar "nükleer transkripsiyon faktörü Y" adı verilen bir başka proteinin devre dışı bırakılmasının PAX3-FOXO1'i etkisiz hale getirdiğini keşfetti.
Bu sayede hücreler gelişimlerini sürdürdü ama hiçbir kanser aktivitesi belirtisi olmayan olgun kas hücrelerine dönüştü.
Önceki çalışmalarında da Vakoc ve ekibi, genellikle kemiklerde ortaya çıkan başka bir çocukluk çağı kanseri olan Ewing sarkomuna ait kanser hücrelerinin mutasyonunu tersine çevirmeyi başarmıştı.
Hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlanan yeni araştırma da çocukluk çağı kanserler ve diğer kanser türleriyle mücadelenin yeni bir yolunu açıyor.
Vakoc, "Hücreler tam anlamıyla kasa dönüşüyor" ifadelerini kullandı.
"Tümör tüm kanser özelliklerini kaybediyor ve kendini kasılmaya adamış hücrelere dönüşüyor" diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
Artık tüm enerjisi ve kaynakları kasılmaya adanmış olduğundan, kanser hücreleri gibi çoğalamıyor.
Independent Türkçe