Kömürleşmiş gıdaları yemeyin: Fırın sütlaçta kanser tehlikesi

Kömürleşmiş gıdaları yemeyin: Fırın sütlaçta kanser tehlikesi
Fırın sütlaçtan yola çıkarak kömürleşmiş gıdaların tehlikelerine dikkat çeken doktor uyardı.

Twitter hesabından çok paylaşılan bir videoyu alıntılayan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu "Neden dışarıda yememeliyiz, neden kanser yaygınlaşıyor, neden dışarıdan aldığımız yiyecekler sağlıksız, neden kendimiz pişirmeliyiz" diye sordu. "Hepsinin yanıtı bu videoda" diyen Yılancıoğlu "Sütlaçların üzeri fırında değil yüksek sıcaklık veren bir cihazla kızartılıyor" dedi.
Videonun altına çok sayıda yorum yapıldı ve pürmüzün mutfakta ve çok sayıda yemeğin yapımında kullanıldığı belirtildi. Bir kullanıcı "MasterChefte de pürmüz çok kullanılıyor" diye yazdı.


Mide bağırsak kanseri yapabilir


Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral yemeğin, ekmeğin yanık yerini yiyenleri; eti ızgarada, fırında fazla tutanları uyardı. Yanık yiyeceklerin, kömürleşmiş gıdalar olduğunu dolayısıyla yanmış karbonun toksik etkisi sebebiyle mide bağırsak sisteminde kanser tetikleyici bir faktör konumuna girdiğini söyleyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Yanık yiyecekler kanserin gelişmesine zemin hazırlar. Yenilen yiyeceğin miktarına ve yiyeceğin ne kadar yandığına bağlı olarak risk daha da artar. Hiçbirimizin hayatı kömür yiyecek kadar ucuz değildir” dedi.

Kömür yemek gibi

Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Yanık yemek aslında kömür yemekten farksızdır. Ekmeği fazla kızartmak, şekeri yakıp karamelize etmek, eti ızgarada ateşe çok yakın ve yanıncaya kadar pişirmek. Bunlar genel olarak yapılan hatalar. Yemek pişirme yöntemlerimizde son 20 yıldır yaşanan değişiklikler kanser oranlarının da artmasına yol açtı. Yiyeceğin sadece yanık kısmı değil, yanarken çıkan dumanın da yiyecekteki kirliliği arttırdığını görüyoruz. Yani hem yanarak karbonlaşmış yani kömürleşmiş kısım, hem de duman kanseri tetikliyor. Zaten özelikle de etin çok pişmesi protein yapısının denatüre olmasına yani gıda olarak yapısal özelliğini yitirmesine sebebiyet vermektedir. Aynı şekilde şekerli ürünlerin çok kaynatılması, pişirilmesi içerisinde yapıyı bozarak karamelizasyona sebebiyet verir. Isıtma ya da pişirme süreleri arttıkça yağlar gliserinleşir, şekerlerin ve proteinlerin özellikleri kaybolur ve geriye artık yenilmemesi gereken garip bir yapı kalır. İçerik açısından fayda sağlayacak olan yapısal özelliklerin bozulması sonucunda tüketilmeleri de vücuda gereksiz zehir almak yani böbreklerde, karaciğer ve dalakta toksik madde yığılımı demektir. Bu durum başta mide bağırsak sistemimiz olmak üzere kan sisteminin üzerinde tipik bir şekilde farkında olmadan, kendi ellerimizle vücudumuza kanserojen madde alımı ile kansere kapı açmak demektir” şeklinde konuştu.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :