Hamilelikteki yüksek tansiyon Alzheimer sebebi
Dünyada yaşlı nüfus büyük bir hızla artmaya devam ediyor. Günümüzde tüm dünyada 44 milyon bunama hastası var. Türkiye`de ise 700 bin Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. Her yıl 21 Eylül günü Dünya Alzheimer Günü olarak kabul ediliyor.
Uluslararası Alzheimer Derneği’nin temmuz ayında düzenlediği toplantısında yayınlanan çalışmalar hamilelikteki tansiyon yüksekliğinin ileride bunama sebebi olabileceğini ortaya koydu.
Alzheimer Derneği’nin farkındalık için düzenlediği toplantıda konuşan Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Bedia Samancı, çalışmaların sonuçlarını paylaştı.
Utah Üniversitesi'nden uzmanların 50 binden fazla kadınla yaptığı çalışmada; geriye dönük sağlık sistemi tarandı. Vasküler (damarsal) demans olan kişilerin gebeliklerinde hipertansif olma olasılıklarının daha fazla olduğu görüldü. Bu sonuçlara göre de; gebelikteki hipertansiyonun ilerleyen yaşlarda bunamaya neden olduğu sonucuna varıldı.
Beyin damarlarında tıkanıklık görüldü
ABD'deki Mayo Klinik’ten uzmanlar, "Hamilelikteki hipertansiyon sadece vasküler (damarsal) bunamaya mı neden oluyor, yoksa Alzheimer da olabilir mi?" diye bir araştırma yaptı. Alzheimer hastalığında biriken proteinlere bakıldı. Bunlardan bir tanesi amiloid beta. Gebeliğinde hipertansif olmuş kadınlarda amiloid betanın serumdaki düzeyi incelendi. Alzheimer hastalığına benzer şekilde hem unutkanlıklarının olduğu hem de amiloid beta düzeyinin serumda Alzheimer hastalığına uygun şekilde değiştiğini gösterdiler. Yani bu kişilerin Alzheimer olabileceği sonucu çıktı.
Bir diğer çalışma da yapılan EMAR çalışması. Çalışma, 500’e yakın hastada yapıldı. Kişilerin bir kısmı hipertansiyon geçirmiş gebeler, diğerleri hipertansiyon geçirmemiş gebelerdi. Hamilelikten sonraki 15. yılda beyin EMAR’ları çekildi ve karşılaştırıldı. Hipertansiyon geçirmiş gebelerde beyinde ufak tefek damar tıkanıklıkları vardı ve bunama riski diğerlerine oranla daha fazla görüldü.
Genç kadınlar unutkanlığı önemsemeli
“Bu çalışmalar gebelikte hipertansiyon yaşayan kadınların gelecekteki yaşamlarında kalp-damar-beyin sağlığı açısından dikkatli bir şekilde izlenmeleri gerçeğini ortaya koydu” diyen Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Bedia Samancı, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Preeklemsi dediğimiz gebelik hipertansiyonu yüzde 5-8 arasında görülüyor. Öncelikle burada aile hekimlerine çok büyük bir rol düşüyor. İlk olarak her hastanın başvurduğu ve gebeliği boyunca takip edildiği yer birinci basamak olarak aile hekimliği. Birinci basamak takiplerinin gebeler tarafından aksatılmaması gerekiyor. Gebelikte hipertansiyon ortaya çıkmadan koruyucu önlemler her zaman daha mantıklı. Ancak ortaya çıktıktan sonra ilgili hekimlere yönlendirilmesi de anlamlı. Gebeliğinde hipertansiyon geçirenlerin hepsi Alzheimer olacak diye bir durum yok. Ancak uzun dönemde böyle bir risk olduğu için, zihinsel, bedensel egzersizler, beslenme biçimi gibi koruyucu önlemlere önem verilmeli. Kişiler günlük yaşamlarını aksatan bir unutkanlık olması ya da zihinsel işlerde sorun olması halinde geciktirmeden, ihmal etmeden, yaşları genç dahi olsa hekime başvurmaları gerekir. ‘Ben yaşlı değilim, demans olmam, Alzheimer olmam’ demesinler. Sıkı takipler ve alınacak önlemler ile bu riskli kişilerde damarsal sorunlar ve bunama engellenebilir.”
Sahi, nedir bu psikolojik şiddet?