Basit bir göz ovma hareketi kornea nakline kadar götürebilir…
Göz ovalama alışkanlığının başta koronavirüs olmak üzere enfeksiyon riskini arttırmasının yanı sıra gözlerinizi çok fazla ovalarsanız miyop ve astigmat ilerleyebilir. Bu tip miyop veya astigmat lazer yöntemi ile tedavi edilemeyebilir. Aynı şekilde kornea tabakası gözümüzün en önündeki saydam tabakadır, giderek incelir, ileri vakalarda delinebilir, kornea nakline kadar ciddi olarak sonuçlanabilir ve kalıcı görme kaybına neden olabilir. Alerjik göz hastalığımız varsa bu göz ovalandıkça daha çok tetiklenir, aynı zamanda alerjen maddeleri göze taşımış oluruz. Göz ovalama ayrıca kuru gözü daha çok tetikleyebilir.
Göz ovalama alışkanlığının büyük risk taşımaktadır. Göze dokundukça ellerimize bulaşmış mikropları taşıyabiliriz, enfeksiyon riski artabilir. Özellikle koronavirüs gözden bulaşabilir. Bu yüzden göze dokunmadan önce ellerimizi yıkamamız gerekmektedir.
Göz yüzeyini çizebilir
Gözünüzde kirpik veya bir kum tanesi varsa ovalamak için iki kez düşünün. Ovuşturmak geçici olarak kaşıntıyı rahatlatabilir veya yabancı maddenin çıkmasını sağlayabilir ancak bu hareket aynı zamanda korneanızın veya göz yüzeyinizin çizilmesine neden olabilir. Temiz ve ılık suyla gözü yıkamak daha iyi bir tercih olacaktır.
Yaşlanmayı hızlandırır
Gözlerinizi ovuşturduğunuzda göz çevresinde bulunan hassas dokuya çok fazla baskı yapıyorsunuz. Bu şekilde cildinize zarar verebilir, cildinizin genç ve sıkı görünmesini sağlayan kolajen yapısını bozabilirsiniz. Ayrıca derinin altındaki ince ve hassas damarlara zarar vererek şişliği ve siyah halkaları tetikleyebilirsiniz.
Görme bozukluğuna neden olabilir
Yaşlandıkça ne olursa olsun görme yeteneğiniz zayıflar. Gözleri ovuşturmak bu süreci hızlandırabilir çünkü korneanızın şekil değiştirmesine neden olabilir. Keratokonus olarak adlandırılan bu problem ışığın gözlerinize farklı gelmesine yol açar.
Görme kaybını tetikler
Gözlerinizi ovuşturmanın gözlerinizdeki baskıyı arttırdığından bahsettik. Bu durum bütün vücudu rahatlatabilir ancak zamanla fazla baskı gözün arka kısmına kan akışını bozabilir. Böylece glokom gibi kalıcı görme kaybıyla sonuçlanan hastalıklar görülebilir.