İstanbul'u bekleyen büyük tehlike yayılmaya başladı

Marmara Denizi'nde su üstünden görünmeyen müsilaj tehlikesinin suyun altında yayıldığı ortaya çıktı. Deniz analarını ve midyelerin dipte kaplayan müsilajın su altı hayvanlarını bir örümcek ağı gibi sardığı görüldü.

Gölcük'teki Değirmendere sahilinde, suyun altındaki tehlikeli gelişmeler gün yüzüne çıkmaya başladı. Su yüzeyinden görünmeyen, ancak suyun altında hızla yayılan müsilaj, deniz ekosistemini tehdit ediyor.

MÜSİLAJ, DENİZ CANLILARINI ZORLUYOR

Sahil boyunca yapılan incelemeler, özellikle 0-20 metre derinlik aralığında yoğunlaşan müsilajın deniz canlılarına büyük zarar verdiğini ortaya koydu. Müsilaj, pelajik alandaki deniz analarını hapsederken, midyelerin üzerini de kapladı. Bu durum, bölgedeki deniz yaşamını olumsuz etkiliyor.

DENİZALTI EKOSİSTEMİNİN SİMGESİ DENİZATLARI ZARAR GÖRÜYOR

Gölcük'ün simgesel canlılarından biri olan denizatlarının, müsilajdan olumsuz etkilendiği ve çevresel kirlilik nedeniyle yaşam mücadelesi verdiği gözlemlendi. Yapılan su altı incelemeleri, bu canlıların tehlike altında olduğunu ve ekosistemin bozulduğunu gösterdi.

11.png

MÜSİLAJIN GÖRÜNTÜLERİ FANTASTİK FİLMLERİ ARATMIYOR

Su altındaki hayvanları saran müsilaj, bir örümcek ağı gibi tüm denizaltı yaşamını etkiliyor. Bu görüntüler, adeta bir bilim kurgu filminden fırlamışçasına korkutucu ve garip bir manzara oluşturuyor.

22a.png

MARMARA DENİZİ'NDE MÜSİLAJ İHBARLARI ARTTI

Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde kurulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı. Varank, son günlerde Marmara Denizi'nde deniz yüzeyinden 5 ila 25 metre derinliklerde müsilaj oluşumuna dair artan ihbarların Bakanlıklarına ulaştığını belirtti. Bu durumu hızla değerlendirmek ve çözüm üretmek gerektiğini vurgulayan Varank, "Biyolojik atık su arıtma tesislerinin eksikliği ve azot-fosfor kirliliği konusunda yapılan çalışmaların yetersizliği Marmara Denizi'ni olumsuz etkiliyor" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)