PTT emekçileri önlem istiyor: Coronavirüs taşıyıcısı olmak istemiyoruz

PTT emekçileri, şubelerde ve çalışma şartlarında coronavirüs salgınına karşı gereken önlemlerin alınmadığını belirterek yönetimden taleplerde bulundu. Emekçiler, "Coronavirüs taşıyıcısı olmak istemiyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdi.

Muhabir: Ali Isıyel

PTT işçileri, Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle önlemlerin alınmamasına tepkili. Günlerdir gerek basında, gerekse sosyal medyada şubelerdeki kalabalık ve PTT önünde oluşan kuyruklar kamuoyunda da tepkilere neden olmuştu. PTT işçileri; kendilerinin, ailelerinin ve toplumun sağlığı için önlemler alınması gerektiğini belirttikleri bir basın açıklamasında bulundu.

"Coronavirüs taşıyıcısı olmak istemiyoruz"

Birçok PTT şubesinde basın açıklaması düzenleyen KESK Haber Sen, PTT Şişli Dağıtım Merkezi önünde de açıklama yaptı. Açıklamalarında iş yerlerinin yönetim tarafından bir kez bile dezenfekte edilmediğine vurgu yapan emekçiler, "Coronavirüs taşıyıcısı olmak istemiyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdi.

PTT işçileri adına basın açıklamasında bulunan KESK Haber Sen 5 Nolu Şube Başkanı Özlem Berkit, "Biz PTT'nin işlevsizleştirilmesini istemiyoruz, şubelerin kapatılıp işlemlerin merkezlerden yürütülmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Sermaye çevreleri kâr ederken, emekçilerin sağlığı tehlikeye atılıyor

Basın açıklamasında, online satışlarla az masrafla çok kâr eden sermayenin kâr etmeye devam ettiğini ancak emekçilerin sağlığının tehlikeye atıldığını belirten PTT emekçileri, Dünya Posta Birliğinin aldığı tedbirlerin Türkiye'de ne zaman uygulanacağını sordu.

pttcalisanlari2.jpg

Berkit basın açıklamasında, "Sanal ortamda ve indirimli satışlar ile az masrafla çok kâr elde etmeyi hedefleyen sermaye çevreleri kâr etmeye devam ederken, ürünlerin alıcıya ulaştırılması işini yüklenen PTT emekçileri risk altında çalışmaya-çalıştırılmaya devam etmektedir. Dünyanın farklı ülkeleri, yayılmaya başlayan CORONA VİRÜSÜ tehlikesine karşı, Dünya Posta Birliği aracılığıyla ticari kargolar kabul etmemekte veya bazı ülkeler imzasız ya da işyeri teslimli kargo kabul etmektedir. Bizde de benzer bir önlemin ne zaman alınacağını soruyoruz," ifadelerini kullandı.

Bir PTT çalışanında coronavirüs tespit edildi, şüpheliler de var

Türkiye genelinde 50 bin civarında PTT çalışanının olduğunu ve bu çalışanların her gün birçok insanla ve o insanlara iletilen kargolarla temas hâlinde olduğunu belirten emekçiler, yurttaşlara da çağrıda bulundu. Online alışveriş sitelerinden zaruri ihtiyaçlar dışında alışverişlerini ertelemelerini ve kargolardaki gecikmeleri hoşgörüyle karşılamalarını isteyen emekçiler, yurdun her bölgesinden coronavirüs şüphesiyle yaklaşılan PTT çalışanları olduğunu ve bu nedenle karantinaya alınarak kapatılan şubeler olduğunu belirtti.

İstanbul Uluslararası Posta İşletme Merkezinde (UPİM) bir işçide coronavirüs tespit edilirken, Bağcılar şubesinde bir emekçinin de test sonucu bekleniyor.

Berkit açıklamada, "Virüsün bazı PTT emekçilerinde görülmesi, PTT emekçileri yoluyla topluma yayılma riski taşıyacağına dair öngörümüzü doğrular niteliktedir," diyerek PTT emekçileri için alınmayan önlemlerin halk sağlığını da ciddi bir tehlikeye attığına dikkat çekti.

PTT şubelerindeki kalabalık

Sosyal medyada dikkat çeken bir başka görüntü ise PTT şubelerinin önünde yurttaşların oluşturduğu kalabalıktı. Bu görüntülere değinen Berkit, 'sosyal mesafenin' bu durumlarda sağlanamadığını belirtti. "PTT merkezleri Başbakanlık yardım ödemeleri, işsizlik ve sosyal yardımların verildiği dönemlerde çok kalabalık olmaktadır," diyen Berkit birçok yurttaşın geçimlerini bu yardımlarla sağladığını vurgulayarak, sözkonusu yardımların üç aylık kısmının peşin ödenmesinin bu sorunun önüne geçeceğini ifade etti.

Öte yandan, sosyal medyada insanca çalışma ve salgın karşısında önlem alınması taleplerini duyuran PTT işçilerine yönetimden baskılar ve soruşturma tehditleri geliyor. 

PTT emekçilerinin talepleri ise şöyle:

  1. PTT çalışanlarına yönelik özellikle işyerlerinin günlük dezenfekte edilmesi, diğer gerekli koruyucu tedbirlerin alınması,
  2. Risk grubunda yer alan PTT emekçilerinin sağlık taramasından geçirilmesi,
  3. Tüm yurttaşların fatura borçlarının (elektrik, doğalgaz, Su vb) ertelenmesi,
  4. Tüm PTT şubelerimizin tamamen kapatılması, yalnızca merkezlerden işlem yapılması, ancak merkezlerde yapılacak işlemlerde sosyal mesafenin korunması ve sağlık bakanlığının açıkladığı diğer kuralların uygulanmasında azami özenin gösterilmesi,
  5. Covid-19 virüsü dolayısıyla olağanüstü haller yaşadığımız bu günlerde internet üzerinden yapılan alışverişlere kısıtlama getirilmesi, acil ve zaruri olmayan posta, kargo gönderilerinin, virüs salgını kontrol altına alınana kadar kabul edilmemesi. 
  6. Dağıtımda var olan kargoların vatandaşlarımıza Genel Müdürlük tarafından belli bir süre ile dağıtımın durdurulması yönünde bir açıklama yapılması, vatandaşlar için aciliyeti olan kargolar varsa dağıtım merkezlerinden veya açık olan iş yerlerinde teslim edilmesi.
  7. Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre, kamuda esnek ve dönüşümlü çalışma uygulamasına geçilmiştir. Dağıtıcı personel bu genelgenin dışında tutulamaz. İş yerlerimizde esnek ve dönüşümlü çalışma derhal uygulamaya konulmalıdır.
  8. Adalet Bakanlığı ile görüşmeler yapılarak tebligatların gönderilmesinin geçici bir süre ertelenmesi,
  9. Başbakanlık yardım ödemesi, işsizlik ve sosyal yardımların üç aylığının peşin verilmesi PTT merkezlerinde oluşan kalabalığı azaltmada etkili olabileceği gibi virüsün bulaşma ve yayılımını engellemede etkili olacaktır. Bu yoğunluğun azalması bir günde yüzlerce insanla temas halinde olan Dağıtıcı ve gişe memurlarını rahatlatacaktır.
  10. Buradan halkımıza sesleniyoruz, coronavirüsüyle mücadele ettiğimiz şu günlerde acil ve zaruri olmayan ihtiyaçları için online alışveriş sitelerinden belirli bir süre alışveriş yapmayı ertelemelerini istiyoruz
  11. Bu şartlarda çalışan bütün PTT emekçilerine moral ve motivasyonu arttırmak amaçlı diğer kurumlarda yapıldığı gibi ek ödemelerin yapılması. 

PTT emekçilerinin sorunları salgınla sınırlı değil

PTT çalışanlarının karşı karşıya kaldığı sorunların salgından önce de olduğunu ama bu dönemde can güvenliklerinden de endişelenmeye başladıklarını belirten işçiler, "Burada memurlar var, taşeronlar var... Farklı statülerde çalışılıyor. Bunun sonucu olarak da aynı işi yapan bir kişi diğerinin iki katı ücret alınca iş barışı da bozuluyor," ifadelerini kullandı.

halktv.com.tr'ye konuşan bir PTT emekçisi, "2013'te PTT anonim şirket oldu. Bundan sonra 399 veya 657 kadrolu eleman almadı. Biz PTT'nin memuruyuz, devletin memuru değiliz. KPSS'yle girdik, mülakattan geçtik ama idari hizmet sözleşmeli kadro açılmış biz ne memur oluyoruz ne işçi oluyoruz. PTT zarar ederse ya da iş hacmi düşer ve şubeler kapatılırsa, sözleşmemiz tek taraflı olarak feshedilebiliyor. İş güvencemiz yok yani. İşlerine gelince işçisiniz, işlerine gelince memursunuz diyorlar. Misal SGK'ye bağlıyız, Emekli Sandığına bağlı değiliz... Bir sürü problem var aslında. Benden işsizlik sigortası kesiliyor, bu nedenle işçi statüsünde olmam gerekiyor. Açıkçası statü falan yok. Biz ortada kalmışız. Devlet ne benim personelimsin diyor ne işçisin diyor. İşçi olsak haklarımız daha farklı olacak, memur olsak daha farklı. Mesela kamu emekçileri sendikalarına üye olabiliyoruz ama işçi sendikalarına üye olamıyoruz. İstifa edersem işsizlik sigortası alamayacağım, devlet kovarsa yine alamayacağım ama işsizlik sigortası kesiliyor. Performans var, mesai var, mobbing var, maaş statülerimiz farklı..." diyerek salgın dışında yaşadıkları sıkıntıları da paylaştı.

Diğer şubelerde de basın açıklamaları gerçekleştirildi

Bir işçide coronavirüs tespit edilen Uluslararası Posta İşletme Merkezi (UPİM), bir işçinin test sonucunun beklendiği Bağcılar şubesi ve Beyoğlu şubesi önünde de emekçiler basın açıklamaları gerçekleştirdi.

pttcalisanlari5.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :