Senin damat benim damada demiş ki…!

Hazine ve Maliye’den sorumlu bakanımız, dünya liderimizin! damadı Berat Albayrak Amerika’ya gitti. Amerika’da Başkan Trump’la görüştü.

 

İyi etti…!

Ama görüşmede kendisiyle beraber iki isim vardı. Biri; bugün Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak kabul edilmesinin kahramanı olarak İsrail’deki Yahudiler tarafından heykelinin dikilip dikilmeyeceği tartışması yapılan Başkan Trump’ın danışmanı ve Amerika’daki Yahudi Lobisinin gerçek kahramanı Turmp’ın kızı İvanka Trump ile evli olan Jared Kushne, bir diğeri ise; Amerika’nın yakın tarihinin en çok tartışılan ismi, Trump’ın kampanya destekçisi ve “dolar babası” ülkenin gerçek bir ırkçısı olan işadamı Hazine Bakanı Steve Mnuchin.

Peki borazan ve çamur medyasına göre konu ne; “S-400”. Peki S-400 ile ilgili yapılan görüşmelerden bir tek ayrıntı ya da konu başlığı var mı; “Yok...!”.

Peki; Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan S-400 ile ilgili görüşmeler neden kızının kocası, doğal olarak damadı Berat Albayrak’ı gönderdi de Dışişleri ya da Milli Savunma Bakanını göndermeye gerek görmedi. Ayrıca görüşmede yer alan iki kirli isim; Kushne ve Mnuchin’in S-400 ile ne ilgisi vardı ya da nasıl olabilirdi. Çünkü her ikisi de Trump’ın başı sıkıştığında ekonomik anlamda başvurduğu sır küpleriydi.

Peki bu karanlık zirvede ne görüşüldü; tabi ki ekonomi. Aslında daha 19 Ocak’ta Trump ne demişti Fırat’ın batısını dillendiren Erdoğan’a; “Kürtlere saldırırlarsa Türkiye'yi ekonomik olarak mahvedeceğiz”. Etti mi, zaten batan bir ekonomiye bir fiske vurması yetti.

Soru şu; bu zirvede ne konuşuldu, “Türkiye’den ekonominin düzeltilmesine destek konusunda bir talepte mi bulunuldu”. Çünkü bu dörtlü zirveye katılan Amerikan tarafındaki üç isimin ikisinin duruşu ve geçmişi çok karanlık. Ayrıca; diplomatik teamüllere göre bu tür ziyaretlerde görüşmenin içeriğiyle ilgili bilgi veren bir dışişleri bakanlığı yetkilisi genelde bulunur. Hem tercüman olarak hem de not katipliği anlamında. O var mı, o da yok.

Gelelim isimlere. Jared Kushne... Yani Trump’ın damadı...

“ABD’nin Ortadoğu başta olmak üzere dış politikasında önemli krizlerin arkasındaki bir isim dikkat çekiyor: Jared Kushne. Aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve başdanışmanı olan Kushner, Cemal Kaşıkçı cinayetinden Filistin barış görüşmelerine kadar pek çok kritik olayın arka planında adından söz ettiriyor. ABD’nin Ortadoğu diplomasisinde kilit isim olarak görülüyor. Uluslararası basında aynı zamanda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile benzerlik kurulan Kushner, dış ilişkilerde ABD’nin ‘ikinci ismi’ olarak anılıyor. Kushner, ABD’nin son yıllardaki en yakın müttefiklerinden gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katili Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile de ‘özel bir ilişkiye’ sahip. Aynı zamanda Yahudi olan Damat Kushner’in çok tartışılan bir diğer planı ise “aracılık” ettiği Filistin ve İsrail arasındaki barış görüşmeleri ‘Yüzyılın Anlaşması’ olarak duyuruldu. Nitekim tüm dünyada tartışmalara neden olan ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasında rol oynayan Kushner, eşi Ivanka Trump ile katıldığı yeni Büyükelçiliğin açılış töreni ile Filistin planına da fiilen son noktayı koymuştu. ABD’nin bu kararının ardından Ortadoğu'nun pek çok yerinde karara karşı kitlesel eylemler gerçekleşmiş, İsrail güçlerinin Filistinlilerin eylemlerine saldırıları sonucu yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.”

İkinci isim ise; Steve Mnuchin…

“Mnuchin Amerika’da en çok tartışılan isimlerin başında geliyor. Irkça gruplara ve İslam karşıtı aktivistlere verdiği desteklerle tanınıyor. Hatta Ku Klux Klan gibi ırkça grupların eylemleriyle ilgili söylediği şu söz tarihe geçti; ‘neo-Nazi ve şiddeti destekleyen diğer nefret grupları, barışçıl ve hukuka aykırı şekillerde gösteren gruplarla eşdeğerdir’. Hazinenin başında ama Rusya ile işbirliği yapmakla suçlanıyor. Aynı zamanda eski film yapımcısı. İlginçtir yapımcılığını üstlendiği filmler; American Sniper ve Mad Max: Fury Road gibi Amerikan ırkçılığını öven filmler. Bir seçmen ve sandık dehası!. Trump’ın Ocak 2017’de seçmen kaydıyla ilgili soruşturma hakkında yaptığı açıklama sonrasında, Mnuchin'in hem Kaliforniya hem de New York’ta oy kullanmak için kayıtlı olduğu keşfedildi. Trump’ın dış ülkelerle ilgili yürüttüğü ekonomik operasyonların koç başı. Türkiye’nin batmasına destek olan kararları alan kişinin o olduğu belirtiliyor. Uzmanlık alanları fonlar ve borsa. Yurt dışında dediklerini yapmayan ülkelere ekonomik operasyonlar uygulayan bir deha.”

Peki bizim damat Berat Albayrak’ı anlatmaya gerek var mı. 25, 26. ve 27. Dönem İstanbul Milletvekili olarak Meclis’e giren Albayrak, 64. ve 65. hükümetlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapan damat olduktan sonra siyasetin basamaklarını üçer üçer çıman isim. Bildiğiniz gibi abisi en saldırgan ve en acımasız borazan ve yandaş medya grubu olan Sabah-ATV-A Haber’in başındaki Serhat Albayrak. Kendi gazetelerinde yazıklarına göre Trump’ın görüşmeden dolayı ağzı kulaklarında.

Yersen…!

Yani diyeceğim şu. Okumayan, sorgulamayan, düşünmeyen, biat etmeyi yeterli gören bir grup vatandaşı “S-400 için görüştük, kayınbabamın selamlarını götürdüm” falan diye kandırabilirsiniz…

Ama bizi değil…

Asıl soru şu;

“Türkiye’nin ekonomisiyle ilgili hangi konularda destek istediniz. Ve bu desteğin Türkiye’ye maliyeti ne olacak… Kendi ikbalinizi kurtarmak için hangi konuda ülke geleceği karartabilecek ne söz verdiniz!”

Hadi…

Bir zahmet…

Bekliyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Ertürk Arşivi