Sabrın sonu selamet

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyona karşı sabır tavsiyesine ilişkin dünkü “Ya sabır” başlıklı yazımda galiba biraz haksızlık ettim. Enflasyon, işsizlik ya da stagflasyon… Ekonomideki sorunlarla mücadele aslında gerçekten de sabır gerektiriyor. Hiçbir hükümetin elinde sihirbazın sihirli değneği yok, sorunları bir gecede çözmek mümkün değil. Yarın iktidar değişince de enflasyon bir günde düşmeyecek. Yeni gelen hükümet bir program açıklayacak, başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomide kritik kurumlara atamalar yapacak... Biz de o programın sonuç vermesini bekleyeceğiz. Yani sabredeceğiz.

Ama burada sabrın bir koşulu var: Ortaya halkı ikna edecek bir enflasyonla mücadele programının konması ve liyakatli kadroların iş başına gelmesi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sabır tavsiyesine uymakta sorun yok, yirmi senedir bekliyoruz, on iki ay daha bekleriz. Bekleriz de.. Neyi bekleyeceğiz? Ortaya halkı ikna eden bir enflasyonla mücadele programı mı konuldu? Hatalardan dersler mi çıkarıldı? Bugüne kadar çalışmayan “Faiz neden, enflasyon sonuç” politikası bir kenara mı bırakıldı?

Haşa. Hiç öyle şey olur mu? Ekonomi politikalarını değiştirmek, “Biz bir yanlış yapmışız, şimdi düzeltiyoruz” demek. Bu iktidarın yanıldığını siz nerede gördünüz? Haşa. Faizi indirince enflasyonun inmemesi iktidarın hatalı olduğu anlamına gelmez. Enflasyonun hatalı olduğu anlamına gelir. Faizi o kadar indirdik, neden düşmüyorsun kardeşim?

Cumhurbaşkanı’nın niye sabır istediği sanırım gayet net. Tabii ki “Faiz neden, enflasyon sonuç” politikasının sonuç vermesi için biraz daha sabredeceğiz. Bugüne kadar sonuç vermemesi, bundan sonra sonuç vermeyeceği anlamına gelmez. Merkez Bankası faizi yüzde 19’dan yüzde 14’e indirince enflasyon patlayarak yüzde 10’lardan yüzde 80’e çıkmış olabilir. Bu, iktidarın değil enflasyonun hatalı olduğu anlamına gelir. Merak etmeyin, inadı bir noktada kırılacak. “Faiz neden enflasyon sonuç” politikasına direnişi bir yerde bırakacak. Gerekirse yeni faiz indirimleriyle onu biraz daha yoracağız. Ringde yumruk üzerine yumruk yiyen boksörler gibi grogi duruma düşecek. Bir faiz indirimi, bir faiz indirim daha… Hâlâ düşmüyor mu? Bir indirim daha… Sağlı sollu indirimlerle enflasyonu doğduğuna pişman edeceğiz. Sen kimsin de Cumhurbaşkanımızın “Faiz neden, enflasyon sonuç” politikasına karşı geliyorsun? Bir indirim daha… Sabredin, düşüyor… Düşmüyor mu? Atın bunu içeri. “Faiz neden, enflasyon sonuç” teorisine karşı gelmekten işlem yapın hakkında. Silivri’de üç-beş ay yatsın, bakalım düşüyor mu, düşmüyor mu? Sabır…

Sabrın sonu selamet.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barış Soydan Arşivi