Ya sabır

Cumhurbaşkanı enflasyona karşı halka sabır öğütlüyor. Dün tarih de verdi: 2023’ün Şubat ve Mart ayları itibarıyla “belirgin bir düşüş” göreceğiz. Nasıl? Bu da soru mu, tabii ki kararlılıkla alınan önlemlerle. İktidarın ekonomi ekibi toplantı üzerine toplantı yapıyor, arı gibi çalışıyorlar. Tek gündemleri enflasyonla mücadele...

Daha dün Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati Finansal İstikrar Komitesi’nin beşinci toplantısını gerçekleştirdiklerini duyurdu. Bir değil, iki değil, üç değil, dört değil. Enflasyona karşı tam beş toplantı. Dile kolay.

Beşinci toplantıda hangi kararlar alındı? Bilemiyoruz çünkü Bakan Nebati hangi konuların ele alındığını söyledi ama alınan kararları açıklamadı. Fakat Komite’nin “Kararlı” olduğu gayet açık.

Kararlarını bilmediğimiz bir komitenin kararlı olduğunu nereden biliyoruz? Bakan Nebati’nin kendisi söyledi: “Komitemiz gerekli görülen adımları kararlılıkla atmaya devam edecektir.”

Gerekli adımları kararlılıkla atmaya devam eden Finansal İstikrar Komitesi dördüncü toplantısında hangi kararları almıştı peki? Bir açıklama yapılmadığı için o konuda da bir fikrimiz yok.

Üçüncü toplantısında? İkinci? Birinci?

Resmi tüketici enflasyonu yüzde 80’e dayandı, üretici enflasyonu yüzde 138’de. Ama endişeye mahal yok, kararlılıkla alınan kararlarla önümüzdeki Şubat-Mart’a kadar düşecek. Sabır.

Bir de Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi var. O da arada bir toplanıyor, enflasyona karşı kararlılıkla atılması gereken adımları değerlendiriyor. Kararlı olduklarına en ufak bir şüphe yok. Peki hangi kararları alıyorlar? Onu da bilmiyoruz. Kararlılar işte…

Gıda enflasyonu yüzde 94’e dayandı. Yurt içinde çiftçinin tarımsal faaliyetlerini gerçekleştirmek için satın aldığı girdilerin maliyetlerindeki değişimi gösteren Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi yüzde 123’ü geçti. Gıda enflasyonu nasıl düşecek?

Sizinki de soru mu, tabii ki kararlılıkla alınan önlemlerle! Sahiden, ilaç için enflasyona karşı bugüne kadar hangi önlemler alındı? Başka ülkelerde merkez bankaları enflasyonu bastırmak için faizleri artırdıkça artırıyor, bizimki yüzde 14’te sabit tutuyor. Para arzı, devletin harcamaları tam gaz artmaya devam ediyor.

Şöyle bir araştırdım, zincir marketlere karşı açılan soruşturmalardan başka dişe dokunur bir önlem bulamadım. Finansal İstikrar Komitesi’nin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci toplantısından sadece bu çıkmış olamaz değil mi? Üstelik arada Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin toplantıları var. Sabredin, enflasyon düşecek. Nasıl? Kararlılıkla. Ya sabır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barış Soydan Arşivi