Epistemolojik kopuş burnumuzdan fitil fitil gelecek

İktidar birtakım hazırlıklar içinde. Ekonomiyi kurtarmak için bir dizi önlem alacaklar. Faiz artışı bunlardan sadece biri ama önemli gösterge…

Neyin göstergesi…

Ortodoks ekonomiye geçiş sert mi olacak, yumuşak mı?

Bunun göstergesi. Şurası belli ağır bedel ödeyeceğiz, epistemolojik kopuş burnumuzdan fitil fitil gelecek. Yapılacak bir şey yok, heterodoks politikanın faturası kabarık!..

Merkez Bankası Para Kurulu yüksek faiz artışına giderse, politika faizini yüzde 25’lerin üzerine çıkarırsa belli ki frene sert basacaklar…

Bu da işsizlik demek… Ayrıca KDV ve ÖTV artışıyla iğneden ipliğe her mala zam demek.

Merkez Bankası faizi 20’nin altında tutarsa. Ekonomistlere göre bir işe yaramaz. Piyasa dönüp bakmaz. Ama bu yumuşak geçişin, zamana dayalı geçişin işaret fişeği sayılır.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek belli ki sert, sıkı, tavizsiz önlemlerle acı reçeteyi bir an önce içirmek istiyor. Ama galiba Saray elini kolunu tutuyor.

Şimşek galiba bu sebeple TÜSİAD’la yaptığı toplantıda ‘mahalli seçimler yarın olsa bitse’ demiş. Herhalde Erdoğan yedi sekiz ay sonra seçim var insanların canını fazla acıtma demiş ki böyle konuşmuş!

Kimine tuhaf gelen, bu ne yaman çelişki dedirten bir durum daha var. Perşembe günü faizi artıracak olan ekip faizi yüzde 8,5’a kadar düşüren ekip.

Hani ekonomistler yapmayın etmeyin döviz kurunu zıplatmayın sonra enflasyonla baş edemezsiniz, millet altında ezilir diyordu ya… ‘Onlar da yapacağız, edeceğiz’ diyerek memleketi ekonomik enkaz haline getirdiler ya…

Aynı ekip perşembe günü tam tersini yapacak…

Duyan tuhaf bi durum diyor…

Ama burası Türkiye… Burası tuhaflıklar ülkesi… Her konuda rasyonel tavır, rasyonel politika beklemek irrasyonellik oluyor…

Dün faizi jet hızıyla indirenler bugün jet hızıyla çıkarabilir!

Nasıl dün Heterodoks Nebati’ye övgü yağdıranlar bugün Ortadoks Şimşek’i alkışlıyorsa, yüksek faiz artışı şart diye yazılar yazıyorlarsa, ekonomi rasyonel çizgiye oturdu diyorlarsa…

Bunu sıkılmadan, utanmadan yapıyorlarsa…

Para Kurulu üyeleri de aynısını yapar.

Kimseye tuhaf gelmez.

Erdoğan mucidi olduğu Türk modeli ekonomi politikasından hiç taviz vermedi. Seçim meydanlarında savundu, doğru yolda olduklarını anlattı. Hatta faizin daha da ineceği müjdesini verdi.

Seçmen inandı. Yüzde 52 ile destek verdi…

Seçimden sonra tam tersini yapacağını ilan etti. Tuhaf değil mi? Seçmenin destek verdiği, kabul ettiği politika çöpe atılıyor yeni bir sayfa açılıyor.

Tuhaf!..

Bu aralar iktidara yakın gazetelerin ekonomi sayfalarına daha dikkatli bakıyorum. Nebati’ye toz konduramayan yazarlar bakalım perşembeden sonra ne yazacaklar ne diyecekler?

Bulurlar bir şey diyeceksiniz?

Tuhaf olurlar ama olsun. Burası tuhaflıklar ülkesi…

Bugün salı iki günümüz var, papatya falı açmaya başlayın….

İktidarın kemer sıkma politikası…

Sert mi olacak?

Yumuşak mı?

Bu konuda papatya falı açmak da tuhaf!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi