"Ne İstanbul'u kardeşim Türkiye'yi mundar ettiniz...!"

Binali Yıldırım dün ekranların karşısına çıktı ve İstanbul seçimleriyle ilgili kendisince çok çarpıcı ancak kamuoyunca "kasap havası" kıvamında bir söz söyledi; "“Bu seçim başlı başına mundar olmuş bir seçim. Mundar etin de kavurması olmaz”...

Aslında esnaf ağzıyla söylenen bu söz bir anlamda son derece haklı. Binali Yıldırım çıkıp üstten üstten "İstanbul mundar olmuştur" derken işsizlik rakamları ekranlara düştü. Rakamlar aynen şöyle;

"Ocak 2019 döneminde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 3,9 puanlık artış ile yüzde 14,7 oldu. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı ise 6.8 puanlık artış ile yüzde 26.7 olarak verinin yayınlanmaya başladığı 2005 yılından bu yana en yüksek seviyede."

Elinde bez torbayla bir patates bir de soğan kuyruğuna koşturmaktan helak olmuş AKP seçmeni için bu rakamlar ne ifade eder bilmem ama Türkiye için çok şey ifade ediyor. Artık her iki evden birinde bir genç işsiz. Ayrıca iş bulma olasılığı giderek dahada azalıyor.

Sadece işsizlik mi...?

Peki; açlık, yoksulluk, borçluluk...?

Bakın 15 Nisan tarihiyle gelen son rakamlar;

"Zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler ise 13 milyar lira (yüzde 13,9) artarak 5 Nisan itibariyle 106,7 milyar lira oldu. Tüketicilerin bankalar ve tüketici finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 1 Ocak – 5 Nisan 2019 tarihleri arasında 1,1 milyar lira artarak 519,2 milyar lira oldu. Bu borcun 416,5 milyar lirası tüketici kredilerinden, 102,7 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Vatandaşın takibe alınan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ise 1,5 milyar lira daha artarak 5 Nisan itibariyle 20,2 milyar lira oldu."

Takipteki kredi kartlarının rakamsal boyutu; 6 milyar 595 milyon liraya ulaştı. Geçen yılın aynı ayına göre 500 milyon lira daha arttı...

Peki bitti mi; ne yazık ki bitmedi;

"Tarım ürünü üretici fiyatları Martta bir önceki aya göre yüzde 1,75 oranında artış kaydetti. Tarım ürünü üretici fiyatlarında yılık ilk üç aylık dönemindeki toplam artış yüzde 13,20’yi bulurken, Mart sonu itibariyle yıllık artış ise yüzde 27,33 olarak gerçekleşti. "

Yani özetle bırakın patatesi,  soğanı "zıkkım yiyin" diyor sizi yönetenler.

Sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 azalırken; söylediği her sözde Türkiye'yi aşağılayan, hırpalayan, hakaret eden ABD Başkanı Trump'a Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak aniden bir ziyaret düzenleyip el etek öper biçimde gönlünü alıyor. Neden; "Çünkü dolar'ın yükselişini hiç bir şey durduramıyor. Belki bu çare olur" diye.

Borazan ve çamur medya hala "Sonnnn dakika...!...Bakan Albayrak'a bakan Trump gözucuyla hafif gülümser gibi gözüktü. Konuşmasında hiç hakaret etmedi" diye manşetler atıyor.

Hala AKP'ye oy yağdıran Esnaf'ın durumu ise içler acısının çoktan geçti. Sadece protesto edilen senet sayısı 180 bini aştı. Karşılıksız çek sayısı 135 bin. Kimse artık kimsenin çekini ya da senedini kabul etmiyor.

Bankalara borçlu KOBİ sayısı 3 milyon 122 bin 244. Borcu takibe düşmüş KOBİ sayısı; 617 bin 217.

Devletin toplam borcu 1 trilyon 126 milyar 210 milyon (Yeni parayla) liraya ulaştı. Devletin borcu bir önceki yıl aynı odöneme göre 60 milyar lira arttı.

Ne İstanbul'u, ne belediyesi kardeşim...

Bütün siyasi mülahazalardan sıyrılmış bir biçimde söylüyorum;

"Asıl siz Türkiye'yi mundar ettiniz...!"

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Ertürk Arşivi