“İstanbul seçimlerini iptal ettirmek isteyen AKP değil MHP…!”

3 Mayıs’ta Yüksek Seçim Kurulu (YSK) İstanbul seçimlerinin iptaliyle ilgili son sözünü söyleyecek. YSK üyelerinin üzerinde anlayamayacağınız kadar, tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük bir baskı var. Aslında herkes bu baskının AKP’den kaynaklandığını düşünüyor (gerçi AKP’de az uğraşmıyor) ama bana gelen bilgilere göre asıl İstanbul seçimlerini iptal ettirmek isteyen MHP.

Haklı olarak soracağınız soru şu; “Neden tekrarlansa AKP’nin kazanma olasılığı az da olsa bulunan bir yerdeki seçimi MHP tekrarlatsın”.

Bunun nedenini konuşmadan önce isterseniz son siyasal tabloya bir göz atalım…

Çubuk’taki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıda; Antalya’da bulunan MHP genel başkanı Devlet Bahçeli adeta dalga geçer gibi; “Kılıçdaroğlu’nun Çubuk’ta ne işi var” demeye getirdi. Sayın Bahçeli; ““Çubuk Akkuzulu Mahallesi’nde en son mahalli idareler seçimlerinde Cumhur İttifakı 1260 oy almış, yüzde 73.30 oranında. CHP artı İP ittifakı 169 oy yüzde 9.83. İnsan biraz düşünür” demişti.

Biraz düşünelim o zaman. Eğer şu anki siyasi partilerin liderleri yüzde 10 alamadıkları illere  gidemeyecekse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 81 ilin 29’unun kenarından bile geçmemesi lazım.

Polimetre.com’un kurucusu M. Günal Ölçer’in verdiği bilgilere bakarsak; “ 27. dönem milletvekilliği genel seçimi sonuçlarına göre, liderler Yüzde 10 alamadıkları yere gidemeyeceklerse, MHP Genel Bahçeli 49,264 mahallenin 41, 270’ne. 907 ilçenin 407’sine, 81 ilin 29’una gidemez.”

Aslında bu seçimlerden çıkan ve herkesin bir türlü dillendirmeye zaman bulamadığı en önemli sonuç; “MHP hızla AKP’yi kemirmeye devam ediyor…”

Hani öve öve bitiremedikleri Cumhur ittifakı büyük yerlerde bitiyor, küçük yerlere sıkışıyor. Sonuçların dikkat çeken bir başka kısmı; 75 yerde MHP’nin AKP’nin belediyelerini kazanması. Yani, MHP AKP’den bu belediyeleri aldı.

Seçimin bu sonuçlarına göre AKP ile MHP arasında son durum şöyle;

-24-Haziran-2018 Genel Seçimlerinde AKP'nin yüzde 50 den fazla oy alıp, 31-Mart-2019 Yerel Seçimlerinde, başkanlığı MHP'nin kazandığı 58 belediye vardır.  Bu belediyelerden 3 tanesi de Rize’de.  (Çayeli, Derepazarı, İkizdere)

- Bu 58 belediyeden; 4 tanesi İl Belediyesi (Bayburt, Karaman, Karabük, Çankırı) , 1 tanesi Büyükşehir İlçe Belediyesi (Konya-Halkapınar) 53 tanesi de İlçe Belediyesidir.

- AKP'nin seçim kaybettiği ilçelerden 10 tanesinde oy oranı %70'in üzerindedir. MHP'nin belediye seçimini kazandığı bu 58 ilçeden 4 tanesindeki (Çankırı-Bayramören, Erzincan-Kemah, Giresun-Çamoluk, Sivas-Gölova) oy oranı yüzde 10'un altındadır.

- Bu 58 belediyenin; 12 tanesinde ittifak olarak seçime girmişler, 46 tanesinde ise ayrı ayrı seçime girmişlerdir.

- AKP: 2014 Yerel Seçiminde kazandığı 605 ilçeden sadece 426 tanesini tekrar kazanabildi. MHP’ye 75, CHP’ye 65 ilçe kaybetti. Yani MHP’ye kaybettiği ilçe sayısı CHP’den fazla.

- AKP 2014’te Kazandığı 605 İlçeden 75’ini MHP’ye Kaybetti. MHP 2019’da Kazandığı 145 İlçenin 75’ini AKP’den aldı.

- Bir başka önemli bulgu da MHP’nin AKP’den aldığı bu 75 belediyeden 73 tanesinde, 24- Haziran-2018 Genel Seçimleri esas alındığında AKP’nin oy oranının MHP’den fazla olduğudur.

Bu durum; AKP içinde, AKP'nin kazanmasını istemeyen bir grubun varlığını, AKP Genel Merkezinin teşkilatlarından habersiz olduğu, AKP'den ümidini kesen belli bir kesimin MHP'ye yöneldiği, senaryolarını akla getirmektedir.

Gelelim İstanbul seçimlerine…

MHP Cumhur ittifakının kayıtsız şartsız sürmesini AKP’den çok istiyor. Bu açık. Bunun asıl nedeni; bu ittifakın düzenli olarak tabanda desteği olmayan, ülkücü kesimde tereddüt ve tedirginlik yaratan, tabanı bölünmüş olan MHP’ye yaradığı gerçeğidir.

Bütün bu ayak oyunları; Çubuk saldırısını ellerini çırparak izleyen, bünyesindeki Ülkü Ocakları aracılığıyla bu saldırıya dolaylı olarak destek veren, “Türkiye İttifakı” adı altında CHP’ye uzanacak dostluk ve barış elini bir çırpıda kıran Devlet Bahçeli’nin siyaseten acımasız ve makyavelist senaryolarıdır.

İstanbul seçimlerinin iptal edilmemesi, AKP’nin bu ısrarından vazgeçmesi üzerine iktidar ve ana muhalefet cephesinde esecek barış ve huzur rüzgarlarının AKP ve CHP lehine devşirilme ihtimali sayın Bahçeli’yi deyim yerindeyse çıldırtmaktadır.

Çünkü AKP ile CHP arasında “ülke sorunları” başta olmak üzere gelişecek bir işbirliği hem MHP’nin hem de Cumhur ittifakının en kısa zamanda tasfiyesi anlamına gelmektedir.

Bu ülkenin içinde bulunan kötü durumdan çıkabilmesi için sadece uzlaşılan belirli noktalardaki bir AKP-CHP işbirliğinin önünü kesecek yegane araç İstanbul seçimlerinin YSK tarafından iptalidir.

Sayın Bahçeli’nin hem Çubuk olayındaki tavrı, hem de İstanbul seçimlerinin iptali konusundaki olağanüstü gayretinin tek nedeni; “MHP’nin AKP’yi kemirmeye devam edeceği bir vuslat döneminin sona erme korkusudur”.

Bunun tek yolu Çubuk olayında açılan derin fay hattının İstanbul seçimleri ile “geçilmez” bir hale getirilmesidir…

MHP’lilerin İstanbul seçimleri için canla başla YSK üzerinde kurdukları ağır baskının nedeni sadece bu siyaset senaryolarıdır…

Eğer YSK İstanbul seçimlerini iptal ederse; bu AKP’nin değil MHP’nin başarısı olacaktır…

Nokta…!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Ertürk Arşivi