Genç Günlere Davetlisiniz

Demokrasinin tabana yayıldığı ülkelerde seçimde oy kullanma oranlarının düşüklüğünü hep kıskanırım.

Çünkü demokrasisi sağlam Avrupa ülkelerinde vatandaşın inancı sistemedir ve onun çalışanı olacak siyasetçiyi belirlemek bizdeki gibi hayat memat meselesi değildir. Siyasi koltukların talipleri geçici süre verilen yetkileri halkın lehine kullanmak ve kurallara uymak zorundadır.

Bilinir ki hata yapan orada duramaz ve yargılanır, cezasını çeker. O nedenle siyaset sadece siyaset yapmak isteyenlerin işidir. Biz ise bu 'zaytung' dünyasının içinde debelenmekten gerçekten usandık. Önceliği habercilik, siyaset ve politika olan gazetemizin yetkin yazarları tümüyle bu konularda bizlerin doğru bilgilere ulaşması için seferber olup, işlerini yaparken ben izninizle kendimi seçim ve siyaset dilden olabildiğince uzak tutup siz okurlarıma nefes aldırmak istiyorum. Sanılmasın ki ülke gerçeklerinden uzağım. Enerjimizi üretime, sanata, bilime yönlendirmekten bizleri alıkoymaya çalışanlara inat, hayata da ve ülkemize de sahip çıkıyoruz. Geçen haftalarda dünyanın umudu çocuklardan konuşmuştuk. Sıra dünyayı değiştiren gençlerde. Bu hafta İstanbul’da tiyatronun kalbi gençlerle atıyor. img-4690.jpg

Bu yıl 37. si düzenlenen Genç Günler, seçim nedeniyle erkene alındı. 6-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen festival İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İBBŞT) gelenekselleştirdiği, İstanbul’un aralıksız düzenlenen tek gençlik ve sanat buluşması. Genç Günler, söyleşiler, atölyeler ve katılımcı grupların oyunlarıyla, gençleri sanatla buluştururken bizlere de onları daha yakından tanıma şansı sunuyor. İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin (İBB) sahnelerini genç tiyatroculara ücretsiz açması o kadar değerli ki. Sadece bununla da kalmayıp her sene daha da zenginleşen programıyla akademisyenleri, duayenleri atölyelerde, söyleşilerde bilgi ve deneyimlerini gençlerle paylaşmaları için yan yana getiriyor. Tüm bunlar katılımcılar gibi seyircisine de ücretsiz sunuluyor. Sizinle program linkini yazımın sonunda paylaşacağım. Tabi öncesinde katılmak istediğiniz etkinlikler için yer durumunu kontrol edip oradan koltuklarınızı seçmeyi unutmayın.

img-4689.jpg

Çok iyi biliyoruz ki İstanbul’da yaşayanlar için herhangi bir program yaparken ulaşım en büyük belirleyici oluyor. Tiyatronun kalbi olan birkaç semtlerimiz dışında da artık kendinize yakın sahneler bulmanız mümkün. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi, Müze Gazhane Meydan Sahne, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi, Fatih Reşat Nuri Sahnesi, Ümraniye Sahnesi ve Kağıthane Sadabad Sahnesiyle birlikte İBB Şehir Tiyatroları 8 sahnesini gençlere, onların büyük emeklerle hazırladıkları oyunlarına ve seyircisine açıyorken bu hafta evde oturmak için bahaneler giderek azalıyor.
img-4688.jpg

Kapsayıcı ana başlığı ‘Daima Genç’ olan tiyatro şöleninin, Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 100. yılına atfen bu yıl ki mottosu ‘Daima İleri’. 37. Genç Günler bu söylemiyle bize Cumhuriyet’imizin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün cümlesini hatırlatıyor. Atatürk Anadolu’da Millî Mücadele’yi başlatırken de Büyük Taarruz’da da Türkiye Cumhuriyeti’nin kalkınma hamlesini başlatırken de ‘İleri… Daima İleri…’ demiştir.

37. Genç Günler dün akşam Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, Boğaziçi Gençlik Korosu’nun açılış konseriyle başladı. Boğaziçi Gençlik Korosu, 15-26 yaş arası gençlerden oluşuyor. Ekip koro şefleri Masis Aram Gözbek yönetiminde 30 kişilik orkestra ile birlikte seçkin bir repertuvarla tiyatro için sahne aldılar.

Üniversitelerin hibrit eğitime geçmesine rağmen, bu yıl konservatuvarlardan, üniversitelerin tiyatro bölümlerinden ve tiyatro kulüplerinden toplam 36 tiyatro oyunu Genç Günler’de seyirciyle buluşuyor. Bu heyecana ortak olmak inanın büyük dinamizm. Bugün hayranlıkla izlediğimiz çok sayıdaki oyuncu, yönetmen ve tasarımcıların bu uzun soluklu süreçlerden geçmiş olma ihtimali ileride kimleri seyredeceğimizin de ip uçları aslında. Ben de bu maratonda seyredebildiklerimden mutlu olup, kaçırdıklarım için üzüleceğim sanırım. Program oldukça yoğun.

img-4691.jpg

Ayrıca İBB Şehir Tiyatroları ve Türk Kadınlar Birliği İstanbul Şubesi’nin 37. Genç Günler kapsamında ortaklaşa düzenlediği 27. Bedia Muvahhid Ödül gecesi de son gün olan 12 Mayıs’ta Müze Gazhane Sevda Şener Sahnesi’nde gerçekleştirilecek.

Gelelim söyleşilere, bakın kimler var programda? Mesela sinema ve tiyatro tarihimizin usta komedyenlerinden Metin Akpınar var. Devekuşu Kabareden, komedi filmlerine, mizah kültürümüzden günlük hayata çok renkli sohbetler katılımcıları bekliyor olacak. Sonra Zafer Algöz var. Tecrübe kıymetli bir birikimdir, bu birikimlerinden yararlanmak için şahane bir fırsat. Konuklardan bir diğer isim Elif Dağdeviren. Onu yapımcı, gazeteci ve aynı zamanda Türkiye’de ilk internet içerik şirketini kuran kadın olarak tanıyoruz. Katılımcılarla dijital dünyanın metaverse’den yapay zekaya, başta eğlence sektörü olmak üzere hayatımızda neleri değiştireceğini paylaşacak. Teknolojinin bu yeni alanları hayatımızda hangi pratikleri getirirken neleri götürecek hep birlikte yaşayacağız.

img-4687.jpg

Son olarak Genç Günler kapsamındaki atölyelerden bahsedeyim. Yiğit Sertdemir Yönetmenlik Atölyesi ile ‘Oyun Kurucu Olarak Yönetmen’ başlığında, Dr. Yiğit Kocabıyık Oyunculuk Atölyesinde ‘Stanislavski Sisteminden Hareketle Meisner Tekniğini Deneyimlemek’ konusuyla, Murat Mahmutyazıcıoğlu Yazma Atölyesinde ‘Bir Anlatıcı Olarak Yazma Ve Yazarlık’ ile katılımcılarla çok kıymetli çalışmalar yapacaklar. Ayrıca Dr. Öğretim Üyesi Başak Özdoğan ‘Sahne Tasarımı Eğitiminde Öncü Bir Ekol; MSGSU Sahne Dekoru ve Kostümü Bölümü’ başlığıyla bir sahne tasarımcısının nasıl bir metotla yaratım sürecini ele aldığını anlatacak. Ayrıca Metaverse Atölye ve Söyleşi başlığında da Ata Güneş, İsmail Solak-Black Studio metaverse ekosistemi, firmaların bu konudaki yaklaşımlarını, dünyanın bu teknolojiye ne kadar yakınlıkta olduğunu ve Black Studio'nun bu dikeyde neler yaptığını pratiklerle paylaşacak.

img-4692.jpg

Sizleri tiyatroyla ve gençlerin enerjisiyle dolu bir haftaya davet ediyorum. Hadi evlerinizden çıkın, gençlerin gözünden sanat yoluyla dünyaya birlikte bakalım. Havamız değişsin, zihinlerimiz açılsın. Cumhuriyetimizin 100. yılında inancımızın hiç bitmeyeceği gençler için ve gençlerle birlikte oylarımızı kullanmaya gidelim. Çünkü demokrasiyi genele yayana kadar bütün sandıklar bizim, sonuna kadar sahip çıkacağız. Önümüzdeki hafta seçim nedeniyle pazar yazım olmayacak.

https://sehirtiyatrolari.ibb.istanbul/SitePage/index/genc-gunler-MjAw bu linkten tüm programa ve biletlere ulaşmanız mümkün. Tiyatro iyidir, tiyatro iyileştirir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Aytun Aktan Arşivi