Beşiktaş'ta Ghezzal farkı!

2 haftadır tökezleyen Beşiktaş için kendini gösterme, Alanyaspor için ise üst sıralara tutunma maçıydı. İstediğini alan Beşiktaş oldu ancak bana göre en değerlisi, istediğini almak için her iki takım da oyun tarzından hiç taviz vermedi.

“Maçın adamı Ghezzal”

Geçen hafta Kasımpaşa karşısında Aboubakar ve Ghezzal'den yoksun Beşiktaş, hücum anlamında neredeyse hiç varlık gösterememişti. Bu hafta Ghezzal geri döndü, ileride ise Cenk Tosun vardı. Beşiktaş, ligin en kaliteli futbolu oynayan takımlarından biri Alanyaspor'u 3 golle geçti. Her ne kadar 3 asistle pek çok kişi tarafından maçın adamı seçilecek olsa da bana göre maçın tek adamı vardı; sahada en büyük farkı yaratan isim, Ghezzal'dı. İlk golde kornerden ceza sahasında ölümcül noktaya kestiği top, Atiba'nın kafasından Cenk Tosun'a asist oldu. İkinci goldeki plasesi muazzamdı. Her ne kadar kaleci Marafona'nın hatası olsa da ters açıdan topun aldığı falsoyu izlemek büyük keyifti. Bunların dışında adam eksiltmesi, oyun görüşü, sakinliği ve tekniği ile her anlamda Beşiktaş hücumlarına zeka, zenginlik ve tat kattı. Geçen hafta yokluğunda izlediğimiz Beşiktaş ile bu hafta Ghezzal'li Beşiktaş arasında dağlar kadar fark vardı.

“Alanya geri dönemedi”

Baştan sona keyifli geçen mücadelede bence en dikkat çekici nokta, her iki takımın da kendi futbolunu oynayamamasıydı. Bu durum sonucunda da topun her 2 kale arasında hızla gidip geldiği bir maç izledik. İki testiden biri bu tempoya dayanamayıp, kırılacaktı. Alanyaspor yediği golden sonra yakaladığı net fırsatları harcayınca kırıldı ve geri dönemedi.

“Beşiktaş, hücum etmeyi bırakınca kaybetme tehlikesi yaşıyor”

Beşiktaş, her zamanki hücum odaklı futboluyla başladı. Ayağa pas yaparak çıkma alışkanlığı olan Alanyaspor'a karşı kalecisinden başlayarak ön alanda 3 oyuncuya pres yaptı. Alanya kale atışı sırasında Alanya ceza alanı içerisinde 4 oyuncu beklerken, hemen 10 metre önlerinde Beşiktaş'tan 3 oyuncu bekliyordu. Amaç, Alanya'yı uzun oynamaya zorlamaktı. Böylece geriden oyun kurması engellenecek ve Beşiktaş, toplayacağı yüksek toplarla yerleşik durumda olmayan Alanyaspor savunmasına karşı hücum organize edebilecekti. Siyah beyazlılar, bunu kısmen başardı. Ancak en bariz şekilde başarısız oldukları nokta, savunmaydı. Sezon başından beri ışıltılı hücum performanslarının yanında bana göre savunmaları, alarm veriyor. Özellikle son zamanlarda rakibi karşılama, geri dönüşler, yerleşme gibi konularda sıkıntı yaşıyorlar.

Beşiktaş, hücum etmeyi bıraktığı an, skor ne olursa olsun elindeki maçı kaybetme tehlikesi yaşıyor.

Bugün Alanyaspor'un golü erken gelse benzer bir durum olabilirdi. Alanyaspor da Beşiktaş'ın yerleşim sorununu iyi etüt etmiş olmalı ki maç boyunca stoper ile bek arasındaki iki kenar bölgesine uzun toplar attılar. Ayrıca Beşiktaş savunmasına önde pres yaptılar. Ancak onlar da hücum etmek adına kısmen ortalama götürdükleri maçı savunma noktasında kötü yaptıkları için yenilgiden kurtulamadılar.

“Beşiktaş’ın şampiyonluğu kaptırması zor görünüyor”

Beşiktaş, en yakın takipçisi Fenerbahçe ile puan farkını 5'te tuttu. Hücum hattıyla korku salan siyah beyazlılar, bence takım savunmalarıyla alarm vermeye devam ediyor. Golü düşünmeyi bıraktıkları her maç, dakika kaç olursa olsun ellerinden kayıp gitme sinyalleri veriyor. Sergen Yalçın'ın ligin son virajında bence buna dikkat etmesi gerekir. Zira giderek stresi ve tansiyonu artan maçlar oynayacaklar ve bazı maçlar uzun süre 0-0 gitmek durumunda olacak. Sürekli ileri ve dikine oynamak, bu yoğun takvimde oyuncular için de çok zorlayıcı olacaktır. Klopp'un Dortmund'u gibi adele sakatlıkları üst üste gelebilir. Bunun dışında Beşiktaş, özellikle ilk golü attığında ligin en tehlikeli ve en iyi oynayan takımı. Savunma arızaları dışında büyük defosu görünmüyor. Bu ligde kendi hatası dışında şampiyonluğu kaptırması zor gibi duruyor. Eğer savunmada bir tık daha sıkı durabilirlerse ligi erken bitirirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Can Durukan Arşivi