Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

Baskılara dayanamadı: Almanya’ya geri adım attırdılar

Almanya’yı İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçlarından sorumlu tutulduğu için, sonraki yıllarda “sıcak çatışmalara” silah sağlamama politikasından neredeyse 60 yıl sonra vazgeçmeye zorlayan baskının ne kadar büyük olduğu anlaşıldı. Almanya, uzun zamandır Ukrayna’ya yollamamakta direndiği Leopard 2 tanklarını göndermeye karar verdi.

Hafta sonu Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna'nın en büyük destekçisi olan Polonya'nın, cephaneliğindeki Leopard 2 tanklarını sınırdan Ukrayna'ya sevk etmek istemesi halinde Berlin'in buna engel olmayacağını söyledi. Yani Almanya geleneksel tutumundan vazgeçtiğini Baerbock’un bu sözleriyle duyurdu.

Savaşın seyrini etkileyebilir

Bu hayli önemli bir gelişme elbette. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dimitri Peskov söz konusu tanklar için “onlar da diğerleri gibi yanar" diyerek durumu hafife alsa da, konunun uzmanları Alman Leopard tanklarının Rusya-Ukrayna savaşının seyrini Ukrayna lehine çevirebileceğini ileri sürüyor.

Uzmanlara bunu düşündürten Leopard 2’lerin özelliklerine bir bakalım o halde.

Her şeyden önce çok hızlı, saatte 70 kilometre (km) veya arazide 50 km/saat hıza ulaşabiliyor. Güçlü bir topa sahip, manevra yapması da son derece kolay. Avrupa’da da yaklaşık 2 bin adet bulunan Leopard 2, el yapımı patlayıcılar, mayınlar ya da tanksavar ateşi gibi tehditlere karşı çok yönlü koruma sağlıyor. Yakıttan da tasarruf edilebiliyor Leopard 2’lerde. Dizelle çalıştığından bir taburu desteklemek için fazla yakıt kamyonuna ihtiyaç kalmıyor. Çok da az bakım gerektiren tankların, savaşta bu nedenle önemli bir avantaj sağladığı da biliniyor.

Almanya’nın izni şart

Leopard 2’lere sahip olan 13 Avrupa ülkesi tankları kullanmak için Almanya’dan izin almak zorunda. Aralarında Polonya ile Finlandiya’nın da bulunduğu bu 13 ülkeden bazıları, ellerindeki tankları Kiev’e vermek istemişlerdi ancak bunun için de Almanya’nın iznine ihtiyaçları var. Bu hayli politik bir mesele. Almanya için bu daha önce sorun olmamıştı ancak Rusya-Ukrayna savaşı, Almanya’ya bu izni gerektiğinde vermesi konusunda baskı yapılmasına yol açtı. AB liderleri Almanya'nın, başka bir ülkenin Alman yapımı Leopard 2 savaş tanklarını Ukrayna'ya gönderme isteğini engellemeyeceğini sık sık dile getirdiler.

Batının ateş gücü

Bu tanklar, kuzeydoğu ile güneyde Rus güçleri tarafından işgal edilen bölgeleri geri aldığı iki önemli karşı saldırının ardından Ukrayna'nın çıkmaza giren 11 aylık çatışmada yeniden saldırıya geçmesine olanak sağlayacak. Batı'nın Leopard 2 teslimatları Ukrayna'nın azalan Sovyet dönemi stoklarının yerine ihtiyaç duyduğu yüksek kalibreli mühimmatla donatılmasına yardımcı olabilir, Batı'nın ateş gücünün Ukrayna'ya ulaşması için yeni bir yol açabilir.

Her iki tarafın da benzer sayıda tanka sahip olması nedeniyle Leopard 2 ile benzeri tanklar, özellikle de Rus birliklerinin savaş sırasındaki zayıf taktik performansı göz önüne alındığında, Ukrayna'ya üstünlük sağlayabilir. Dolayısıyla Ukrayna'nın operasyonel taarruzu başlarsa, Ruslar buna karşı koymakta ciddi sorunlar yaşayabilir.

Sınırdan geçirmek zor

Leoparları Ukrayna'ya vermek, yani sınırdan geçirmek o kadar da kolay değil bu arada. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, temel yeterliliğe ulaşmak için operasyon ekipleri ile destek personeli için üç ila altı haftalık eğitim gerekeceğini tahmin ediyor.

Savaş uzasın istiyorlar

Batı ile ABD, savaşın bitmesi için çaba gösterir gibi yapmasına rağmen aslında buna hiç de niyetleri yok. ABD, yaklaşık 100 Stryker muharebe aracı ile en az 50 Bradley zırhlı aracı içermesi beklenen yeni bir askeri yardım paketi açıkladı örneğin. İngiltere bu ay Ukrayna'ya Challenger 2 tankları göndereceğini duyurdu. Çek Cumhuriyeti ile Polonya da Ukrayna kuvvetlerine Sovyet döneminden kalma T-72 tankları sağladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron savunma bakanından Fransa'nın Leclerc muharebe tanklarından bazılarını Ukrayna'ya gönderme fikri üzerinde "çalışmasını" istediğini söyledi.

Yani savaşan iki ülkenin de bitmesi gerektiğini anlamasına rağmen Batı/ABD ısrarla savaşın sürmesini istiyor. Rusya’nın en son ele geçirdiği bölgeler de dahil olmak üzere tüm konuların görüşebileceğini açıklamasına rağmen savaş bitmeyecek bir noktaya doğru sürükleniyor.

Almanya’ya bile onca yıllık “çatışmalara silah tedarik etmeme” tutumunu değiştirtebildiler. Bu arada Almanya’nın başta Yemen’de kullanılmak üzere Suudi Arabistan’a silah sattığını anımsatarak aslında “çatışmalara tedarikçi olmama” politikasının palavradan ibaret olduğunu da vurgulayalım.

İnsanlık huzur bulmak için daha çok bekleyecek gibi görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi