Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

2024 Seçimlerde Rekor Yılı Olacak: 50 Ülkede Sandığa Gidilecek

Bitmesine çok az zaman kaldı. İçinde bulunduğumuz yılın öncekinden de kötü olduğunu söylememe itiraz eden pek olmaz sanırım. Acısını unutmamıza imkan olmayan bir deprem felaketi yaşadık her şeyden önce. Gelecek olan yılın iyi olduğuna dair bir işaret de görünmüyor maalesef. Eski yıldan kalma sorunları üstlenecek bir kere. Üzerine kendisine ait yenileri de eklenecek elbette.

Ama son derece ilginç bir yıl olacağı söylenebilir 2024’ün. Çünkü ciddi bir rekoru barındırıyor. Yıllarca rastlanmamış bir durumla karşı karşıya kalacağız 2024’de. Bu gerçekten her zaman olacak türden bir vaka değil.

Aralarında ABD, Hindistan, Meksika, Güney Afrika'nın da bulunduğu 50 ülkede genel seçim yapılacak, tam 2 milyardan fazla seçmen sandık başına gidecek. Bu gerçekten bir rekor. Jeopolitik bir dalgalanma yaratarak dünya ekonomisini tehlikeye atma potansiyeli de var tabi bu durumun. Dünya Ekonomik Forumu'nun Baş Risk Yöneticileri Genel Görünüm 2023 raporunda en büyük risk olarak tanımlanıyor bu.

ABD: ESKİSİ Mİ GELECEK?

ABD 5 Kasım 2024 tarihinde sandık başına gidecek, bilindiği gibi. 160 milyondan fazla Amerikalı oylarıyla ülkenin 60. başkanını seçecekler. Mevcut Başkan Joe Biden ikinci bir dönem daha görevde kalmayı umarken, eski Başkan Donald Trump kaybettiği koltuğa yeniden dönmeye çabalıyor.Önüne yasal engeller çıkarılmazsa şansı da var.

Nisan-Mayıs aylarında yapılacak Hindistan seçimleri İngiltere’nin ünlü (karanlık) politika enstitüsü Chatham House'a göre dünyanın en büyüğü olacak. 1,4 milyarlık Hindistan'da 900 milyondan fazla seçmen oy kullanacak. Mevcut Başbakan, Hindu milliyetçisi berbat bir politikacı olan Narendra Modi üçüncü bir beş yıllık dönem için yeniden seçilmeyi umuyor. Seçilir de, belli olmaz. Küresel çapta "giderek daha önemli bir jeopolitik aktör" olduğu bilinen Hindistan’da Modi gibi bir fanatiğin Başbakan olması dünya için iyi olmayacak.

MEKSİKA' DA KADIN ADAYLAR YARIŞACAK

Yaklaşık 100 milyon seçmenin oy kullanacağı Meksika seçimleri de hayli önemli. Altı yıllığına yeni bir başkan seçecek Meksikalılar. Meksika seçimlerini önemli kılan şu; ülke tariihinde ilk kez iki başkan adayı da kadın. Mexico City'nin eski belediye başkanı Claudia Sheinbaum Pardo ile eski senatör Xóchitl Gálvez seçimlerde yarışacaklar. Meksika bir kadın başkana kavuşur umarım. Ülke genelindeki oy pusulalarında 20 binden fazla kamu pozisyonu için de oy kullanılacak. Bunun ülke için bir rekor olduğu belirtiliyor.

Gelecek yıl Avrupa Parlamentosu seçimleri de var. 6-9 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılacak seçimlerde 400 milyondan fazla seçmen 27 üye ülkedeb, 720 Avrupa Parlamentosu üyesini seçecek. Bu seçimin özelliği çok sayıda sınırı aştığı için dünyanın en büyük “ulusötesi” seçimi olması.

EFSANE ANC’NİN SONU GELEBİLİR

Siyasi gözlemciler Güney Afrika seçimlerini son otuz yılın en önemli seçimi kabul ediyor. 26 milyondan fazla Güney Afrikalı sandığa gidecek. Ülkedeki en büyük siyasi parti durumundaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) gerçekten çok saygı duyulan bir parti. Ülkede ırkçı beyaz azınlık rejiminin devrilmesinde önemi yadsınamaz. ANC ırk ayrımının sona erdiği, Nelson Mandela'nın Güney Afrika'nın ilk siyah devlet başkanı olduğu 1994 yılından bu yana ülkeyi yönetiyor.

Ancak bu kez seçimleri kazanması kesin değil gibi. Hükümet kuracak kadar oy alıp almayacağının belli olmadığı söyleniyor. Bu saygın partinin oy kaybetmesinde son yıllarda yöneticilerinin karıştığı yolsuzluk olaylarının etkisi olduğu genel kanı. Kamuoyu araştırma kuruluşu Ipsos, Güney Afrika'da bir koalisyon hükümetinin mümkün göründüğünü belirtiyor.

Gelecek yıl Tayvan, Endonezya, Rusya, İran ile Pakistan 'da da seçimler yapılacak. Bu ülkelerin hemen hepsi siyasi çalkantı içinde. Bu elli ülkenin de çoğunun “demokrasileri” yaralı. Seçime gitmeleri bir şey ifade etmez.

ÇALKANTILI BİR YIL OLACAK

Yapılan analizler uyku kaçıracak türden. Bu seçimler sonucu gerçekleşecek olana hükümet ya da politka değişiklikleri, faiz oranları ile diğer alanlardaki değişiklikler 2024'ü "çalkantılı bir yıl" haline getirecek deniyor.

Yukarıda sözünü ettiğim Dünya Ekonomik Forumu Baş Risk Yöneticileri Genel Görünüm 2023 raporu için yapılan ankete katılanların çoğunun "küresel ölçekte çalkantılar" beklediği belirtiliyor. Forum, bunun "Avrupa'da devam eden savaş ile ABD-Çin arasındaki ekonomik gerilimler göz önüne alındığında şaşırtıcı olmadığını" vurguluyor.

Forum’un raporunda aynı zamanda uluslararası ekonomik ilişkilerde giderek artan "düşmanca" bir eğilime de işaret ediliyor. Forum'a göre daha yüksek iş maliyetleri, ticari kısıtlamalar, piyasa istikrarsızlığı , "politikalardaki keskin değişimler" bu durumu destekleyen faktörlerden bazıları.

Kişisel olarak umarım dileyene mutluluk, huzur getirir ama toplumsal açıdan öncekinden daha berbat bir yıl bekliyor hepimizi.

N’apalım?

“Kader utansın”.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi