Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Kavala açıklaması: Derhal serbest bırakılmalı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) verdiği kararla Osman Kavala’nın Kasım 2017’den beri keyfi olarak cezaevinde tutulduğuna hükmetti. Mahkeme, Kavala’nın kötü niyetle ve hukuka aykırı amaçlarla tutuklandığını ve bu şekilde tutukluluk halinin uzatıldığını; bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali olduğunu ve Kavala’nın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü bugün yayımladıkları ortak açıklamada Türkiye yetkililerinin AİHM kararına uyması ve Osman Kavala’yı derhal serbest bırakması gerektiğini söyledi. Mahkeme, Kavala’nın tutukluluk halinin “üstü kapalı bir amaca hizmet ettiği, bu amacın da [onu] susturmak olduğu” tespitinde bulunarak, Kavala’nın karşı karşıya olduğu suçlamaların ve tutukluluk halinin “insan hakları savunucularının çalışmaları üzerinde caydırıcı bir etki yaratabileceğine” karar verdi.
Mahkeme, tutukluluk halinin hukuki zeminini tarif eden AİHS Madde 5/1(c), tutukluluğun hukuka uygun olup olmadığı konusunda hızlı karara ulaşma hakkını güvence altına alan Madde 5/4 ve Avrupa Sözleşmesi'nde tanımlı hakların (bu davada kişi hürriyeti hakkının) üstü kapalı amaçlarla sınırlandırılmasını yasaklayan Madde 18’in ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, “mevcut davada başvurucunun tutukluluk halinin devamının Madde 5/1 ve Madde 18’in ihlalini devam ettireceğini” vurgulayarak Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Kıdemli Hukuk Danışmanı Aisling Reidy konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “AİHM’in bugünkü kararı, Türkiye’nin Osman Kavala’ya uyguladığı izahı mümkün olmayan zulme bir son verilmesini sağlamalıdır” dedi. Reidy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye yetkilileri Kavala’yı derhal serbest bırakmalı ve hak savunucularına yönelik baskılara son vermelidir.”