Türkiye tarihinde ilk kez yeni bir kilise inşa edilecek

Türkiye tarihinde ilk kez yeni bir kilise inşa edilecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu, azınlık cemaatlerinin temsilcileri ile akşam yemeğinde bir araya geldi.Toplantıda azınlık cemiyetlerinin sorunları tek tek ele alınırken devletin tahsil edeceği bir arazi üzerinde Süryani cemaati tarafından...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, azınlık cemaatlerinin temsilcileri ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

Toplantıda azınlık cemiyetlerinin sorunları tek tek ele alınırken devletin tahsil edeceği bir arazi üzerinde Süryani cemaati tarafından yeni bir kilise inşa edileceği ve bu kilisenin de Yeşiyyurt’ta yapılacağı öğrenildi.

Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde verilen yemekli toplantıya başta Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile Fener Rum Patriği Bartholomeos olmak gayrimüslim azınlık cemaatlerinin temsilcileri ile davetliler katıldı. Toplantıda ele alınan konular arasında İstanbul’da bir kilise yapımı damgasını vurdu. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Süryani cemaati tarafından yeni bir kilise inşa edilecek. Devletin arazi tahsis ederek Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez yeni bir kilise inşa edileceği ve kilisenin ise Yeşilyurt’ta yapılacağı öğrenildi.

AZINLIK TEMSİLCİLERİNİN SORUNLARI DİNLEDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplantıda azınlık temsilcilerinin yaşadığı sorunları dinledi. Tek tek söz alan dini azınlık temsilcileri, 10 yılda Türkiye'de azınlıklara bakışın değiştiğini anlatarak, daha önceki dönemlerde yaşanan olumsuzluklardan örnekler verdi. Papaz ya da Ruhban sınıfından birisinin azınlık okullarında ders vermesine izin verilmemesi, bu kişilere pasaport verilmemesi, verildiğinde de en fazla 6 ay süreyle verilmesi, kilisenin sinema ya da farklı amaçlara kullanılması gibi yaşananlar anlatıldı. Fakat son dönemde İskenderun'da sinema olarak kullanılan bir kilisenin restore edilerek Ermeni cemaatine verilmesi son dönemdeki olumlu gelişmelere örnek olarak aktarıldı.

Aynı şekilde hükümetin yurtdışına göç etmiş olanlara da dönün çağrısında bulunmasından duyulan memnuniyet dile getirildi. Komşu ülkelerden gelenlere kapı açılırken de din mezhep ayrımı yapılmaması sebebiyle Süryani ve Keldani’lerden örnek göstererek, teşekkür edildi.

Başbakan da konuşmasında, gayrimüslim cemaatlerden de bahsederken başka bir ülke ile bir bağ varmış gibi eş değerlendirmeler yapıldığını, bunun yanılış olduğunu, bu masada bulunan herkesin Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit öz vatandaşları olduğunu söyledi.

Öte yandan, toplantı da ele alınan en önemli konulardan birisi ise Türkiye’de ilk kez bir kilisenin inşa edilmesi yer aldı. Devlet arazi tahsil ederek bu kilise Süryani cemaati tarafından Yeşilyurt’ta yapılacak.