Prof. Dr. Ercan açıkladı: 'Doğu Anadolu Fay Hattı uyandı' haberleri gerçeği yansıtıyor mu?

Halk TV'de Can Coşkun ile Hafta Sonu Ana Haber'de 'Doğu Anadolu Fat Hattı uyandı' haberleri gerçeği yansıtıyor mu sorusuna Prof. Dr. Ahmet Ercan canlı yayında yanıt verdi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan Doğu, "Anadolu Fay Hattı uyandı mı? Uyandıysa Elazığ depremi ile mi uyandı? Bu deprem hangi bölgelere etki edebilir?" sorularını yanıtladı.

"Her şeyden önce bu açıklamaya yapan kişi biraz tutarsız oldu. Şöyle ki, depremler önceden hiç bilinemezi savunan birisiydi ama 'ben bu depremi bildim' diye ortaya çıktı. Öyleyse büyük bir buluş yapmış demektir, bunun tekniğini bize açıklaması gerekir. Doğu Anadolu Fay Hattı uyumuyordu ki uyandı diyelim. Bu kırık üzerinde size sadece Elazığ-Malatya depremlerini sayacak olursam; 1513 yılında 7.14 deprem yarattı, 1779 yılında 7 büyüklüğünde deprem yarattı, 1789, 1795'te, 1905'te vs. bunun bir çok örneği var. Bunlar sadece Elazığ ve Malatya arasındaki depremler. Bunun dışında Bingöl, Kahramanmaraş, Tunceli, Adıyaman var. Aynı zamanda bu arkadaş unuttu mu ki Bingöl'de 2003'te 6.0 civarında bir deprem oldu ve yaklaşık 175 kişi hayatını kaybetti. Yani 2003 yılında Doğu Anadolu kırığında olmadı mı? Bu kırık zaten etkin bir kırıktır. Şu fark var; Doğu Anadolu kırığı, Kuzey Anadolu kırığına göre daha yaşlı bir kırık. Kuzey Anadolu kırığı üzerindeki gerginliğin birikimi Doğu Anadolu kırığına göre dörtte biri daha yavaş. O yüzden Doğu Anadolu kırığı üzerindeki depremler daha seyrek oluyor. Doğu Anadolu kırığında daha büyük ve yaşlı olması nedeniyle Kuzey Anadolu kırığından büyük depremler yaratamıyor. Kuzey Anadolu kırığı ise 8 büyüklüğünde yaratabiliyor. Bunun hemen Kahramanmaraş'ın Hatay'a giden bölümünde ise, çok daha seyrek depremler üretiyor. Ürettiğinde ise deprem büyüklüğü 7 üzerine çıkabiliyor. Bu bölge yaklaşık 500 yıldır bir deprem üretmiyor, güney kısmı. Ama Kuzey kısmı yani Elazığ depreminin bölgesinde çok sık depremler oluyor, bu sık bazen 20 yıl ile 50 yıl arasında değişebiliyor. İşte bu yüzden zaten bu fay uyumuyordu."

'Bu deprem hangi bölgelere etki edebilir?' sorusuna yanıt veren Ercan:

"Özellikle bu işle ilgili arkadaşlara şunu söylemek istiyorum, halkı korkutacak açıklamalar yapmasınlar. İlle de böyle flaş haber olacak diye böyle çarpıcı sözler söylemesinler. Sanki Doğu Anadolu kırığı üzerinde değişiklik varmış gibi bir haber üretilmesin. Doğu Anadolu kırığı, Kuzey Anadolu kırığı ile kesişiyor. Tunceli üzerinden Elazığ ve Malatya’ya iniyor. Adıyaman’ın kuzeyi, Kahramanmaraş’tan Osmaniye oradan Hatay’a, Hatay’dan Suriye’ye gidiyor. Bu iki kırığın birbirini baskılayacağını söylemek zorlama bir yorum olur. Halkın psikolojisi çok bozuldu zaten. Şu anda özellikle bölgede bizi dinleyenlere şunu söylemek istiyorum ki; 6.8 o kırığın üretebileceği en büyük depremdir. Daha büyük bir deprem üretmesi bilim için çok şaşırtıcı olur, imkansızdır. Bu depremi abartı olarak yansıtanları lütfen dinlemeyin! Evet manşet oluyorlar ama halkın da ruhsal durumu da oldukça bozuluyor."