İçişleri Sözcüsü Çataklı polis intiharlarına ilişkin konuştu: 105 olan psikolog sayımızı 291’e ulaştırdık

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, polis intiharlarına ilişkin, “Gazi ve Hacettepe Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan bilim adamlarından bir bilimsel danışma kurulu oluşturduk. Emniyet Teşkilatı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Uygulamaları Yönetmeliği’ni yürürlüğe koyduk. Bu çerçevede 105 olan psikolog sayımızı da 291’e ulaştırdık" dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, bugün bakanlıkta düzenlediği aylık bilgilendirme toplantısında konuştu.

Çataklı, güvenlik konusunda mart ayı boyunca yaşanan gelişmelere ilişkin detaylı bilgiler verdiği toplantıda özetle şunları söyledi:

2022 yılını AFAD Tatbikat Yılı olarak belirledik. Bu kapsamda toplam 54 bin 302 adet etkinlik planladık. Bunlardan ilkini 27 Şubat’ta ‘Kış arama kurtarma’ temasıyla Erzurum ilimizde gerçekleştirdik. Bu tatbikatlardan birini Diyarbakır’da gerçekleştirdik; arama, kurtarma, intikal ve konuşlandırma tatbikatıydı. AFAD acil mobil uygulamasına özellikle dikkatinizi çekmek isterim. Tek dokunuşla ihtiyaçları karşılamak için kuruldu. Bu uygulamayı bugüne kadar 228 bin 459 kişi indirmiş gözüküyor, yukarılara doğru artması gerekiyor.

'Terör, son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar bakanlığımızın gündeminden düşmeyecek bir konu'

Çok uzun yıllar boyunca Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesi terör, her ne kadar gündemden düştüyse de İçişleri Bakanlığı olarak son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar bakanlığımızın gündeminden düşmeyecek bir konu. Bu kararlılığımız sadece operasyonel bir kararlık değil. Tüm unsurlarıyla, kaynaklarıyla, teröre ortam sağlayan tüm bileşenlerle mücadele halindeyiz. Kararlılığımız hem terörle hem terörizmle mücadeleyi kapsamaktadır. Bakanlığımızın koordinesinde yürütülen iç güvenlik operasyonları çerçevesinde, 2022 yılı mart ayından, PKK terör örgütüne yönelik kırsal alanda 4’ü büyük, 34’ü orta çaplı olmak üzere toplam 8 bin 515 ve tüm terör örgütlerinin şehirlerde faaliyet yürüten hücre yapılanması ve işbirlikçilerine yönelik de bin 509 operasyon gerçekleştirilmiştir. Toplam 86 terörist etkisiz hale getirilmiştir. 53’ü PKK-KCK, 27’si DEAŞ terör örgütü mensubudur. Terör örgütlerine yardım yataklık yaptığı ve örgütlerle irtibatlı olduğu değerlendirilen 3 bin 38 şüpheli ki bunlardan bin 243’ü PKK-KCK, bin 568’i FETÖ, 177’si DEAŞ, 50’si de sol terör örgütü olmak üzere gözaltına alınmıştır. Bunlardan 363’ü de tutuklanmıştır. Mart ayında 40 sığınak, barınak, mağara kullanılamaz hale getirilmiştir. 40 silah ki bunlardan 16’sı ağır ve uzun namluludur, 20 adet el yapımı patlayıcı (EYP), 8 adet el bombası, 4 bin 149 adet muhtelif mühimmat ele geçirilmiştir.

Terörizmle mücadele kapsamında bir yanıyla toplumumuzu zehirleyen, diğer yanıyla illegal yapıların özellikle terörizmin en önemli finans kaynaklarından biri olan uyuşturucuyla mücadelemiz kesintisiz bir şekilde devam etmektedir. Uyuşturucuyla mücadelede yönelik olarak mart ayında 26 bin 806 kişi gözaltına alındı, bin 933 kişi adli makamlar tarafından tutuklandı. Yapılan operasyonlarda 1 ton 809 kg esrar, geçen aya göre yüzde 35 artışla 444 kg skank, 939 kg eroin, geçen aya göre yüzde 1.156 artışla 113 kg kokain, 38 bin 853 adet ecstasy ele geçirilmiştir.

Kaçakçılıkla mücadele kapsamında mart ayında gerçekleştirilen 2 bin 585 operasyonda 3 bin 551 kişi gözaltına alınmış, 41 kişi tutuklanmıştır. 1 milyon 62 bin 286 paket kaçak sigara, 462 bin 976 litre kaçak akaryakıt, 89 bin 141 litre kaçak alkollü içki ele geçirilmiştir.

'Aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarında 24 kadın maalesef mart ayında yaşamını yitirdi'

Çözüm için en çok kafa yorduğumuz konu, aile içi ve kadına yönelik şiddettir. Rakamlar oransal olarak azalsa da sıkı mücadelemiz sonucunda ciddi bir iyileşme sağlasak da sıfır rakamını yakalamadan rahat edemeyeceğimiz bir başlık. Aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarında 24 kadın maalesef mart ayında yaşamını yitirdi. Geçen yıl bu rakam 30’du, bu yıl yüzde 20’lik bir azalış olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda 2022 yılının ilk üç ayı ile 2021’in ilk üç ayını değerlendirdiğimizde yüzde 24’lük bir azalış olduğunu görüyoruz. Bu konuda Aile Bakanlığı’mızın koordinasyonunda yoğun bir iş birliğimiz var. Yeni bir genelge gönderdik 81 ilimize. Belli hedefler koyduk. KADES’te 5 milyon indirme sayısını hedefliyoruz. 110 bin kolluk personeline bu kapsamda eğitim vermeyi hedefliyoruz. Kadın sığınma evlerinin artırılması için de çalışacağız. Gizlilik kararlarının anında uygulanması bu kapsamda önemli. KADES uygulamamızda indirme sayısı 3 milyon 470 bin 350’ye ulaştı.

'Ülkelerine dönen Suriyeli sayısı 492 bin 983. bugün itibariyle kayıt altında 3 milyon 763 bin 565 Suriyeli bulunmaktadır'

Mart ayında terör suçları kapsamında 17 bin 225 sosyal medya hesabı ile ilgili çalışma yapılmış, tespit edilen 7 bin 482 kişi hakkında yasal işlem yapılmıştır. 179 şüpheli yakalanmıştır. Göç meselesi konusunda da ağır bir yük hepimizin sırtında. Mart ayında 2 bin 771’i denizlerde olmak üzere toplam 17 bin 587 düzensiz göçmen ve 759 organizatör yakalanmıştır. Ülkelerine dönen Suriyeli sayısı 492 bin 983. Bugün itibariyle kayıt altında 3 milyon 763 bin 565 Suriyeli bulunmaktadır.

Mart ayında meydana gelen 13 bin 175 ölümlü ve yaralı trafik kazasında 126 kişi kaza yerinden hayatını kaybetmiştir. Bu rakam, geçen yılın mart ayına göre yüzde 13’lük bir düşüş olduğunu gösteriyor. 18 bin 996 kişi yaralandı. Maalesef 22 yaya olay yerinde hayatını kaybetti.

'Doğu ve batı olarak 'bir artı bir' şeklinde yeniden bir düzenleme yapılmasıyla ilgili bir çalışma başlatıldı'

Bakan Yardımcısı Çataklı, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde yapılan ve tepki çeken değişiklikle ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

“Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde bazı değişiklikler yaptık. Aslında temelde sekiz başlık altında bunları toplamak mümkün. Bu sekiz başlıktan yedi başlık personelimizin lehine olan başlıktı. Bunlar şark sürelerinin kısaltılması, illerdeki hizmet sürelerinin daha hakkaniyetli hale getirilecek şekilde düzenlenmesi. Şehit ve gazi yakınlarına var olan hakların yanı sıra yeni haklarında tanınması, eş durumu nedeniyle sınıf değiştirmenin kolaylaştırılması gibi personelimizin memnuniyetle karşıladığı değişikliler yapılmıştı. Bununla birlikte bir de doğu ve batı iki bölgeyken kendi içinde bölünerek iki doğu, iki batı şeklinde uygulama getirilmişti. Ancak bu konuda personelimizden gelen taleplerde dikkate alınmak suretiyle yeniden bir değerlendirme yapıldı. Bu çerçeve doğu ve batı olarak 'bir artı bir' şeklinde yeniden bir düzenleme yapılmasıyla ilgili bir çalışma başlatıldı.”

'105 olan psikolog sayımızı da 291’e ulaştırdık'

Çataklı’nın polis intiharlarına ilişkin sorulan bir soruya yanıtı ise şöyle oldu:

“Polis intiharıyla ilgili konu; özellikle 2020, 2021 dahil olmak üzere bu konuda yoğun bir gayretimiz var. Önce şunu ifade edelim hem Mülkiye Teftiş Kurulu hem EGM Teftiş Kurulu hem de Polis Akademisi Başkanlığı’na detaylı araştırmalar yaptırdık, sonuçlarını aldık. Bu çerçevede 20 maddelik bir eylem planı da hazırlamıştık. Bunun yanı sıra özellikle Gazi ve Hacettepe Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan bilim adamlarından bir bilimsel danışma kurulu oluşturduk. Emniyet Teşkilatı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Uygulamaları Yönetmeliği’ni yürürlüğe koyduk. Bu çerçevede 105 olan psikolog sayımızı da 291’e ulaştırdık. Yeni sosyologlar da istihdam etmeye başladık. Burada bir hedef koyduk; bin personelimize bir psikolog düşecek şekilde bir çalışma yürütmek üzere.

Az önce 20 maddelik eylem planını söylemiştim; psikolog, sosyolog sayısının artırılması bunlardan biri. Ruh sağlığıyla ilgili takibi ve tedavisi gereken personelin desteklenmesi var bunun içerisinde. Sorun yaşayan personelimizin maaşında ve özlük haklarında herhangi bir kayıp yaşanmamasını hedefledik.”

Kaynak:ANKA