Gaye Su Akyol röportajı gündem oldu: FT'den başlık revizesi

Gaye Su Akyol röportajı gündem oldu: FT'den başlık revizesi
Financial Times, yeni albümü 'Anadolu Ejderi'ni piyasaya süren Gaye Su Akyol ile yaptığı röportajı "Türk şarkıcı Gaye Su Akyol, Erdoğan'ın en kötü kabusu" başlığıyla yayınlandı. Ancak başlık sosyal medyada gündem olunca gazete başlığını değiştirdi.

İngiliz gazetesi Financial Times, sanatçı Gaye Su Akyol'un yeni albümüne ilişkin tanıtım yazısında kullandığı "Erdoğan’ın en büyük kabusu" başlığını değiştirdi.

Nick Hasted imzalı yazıda, Akyol'un tarzı anlatılarak "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tasvip etmediği şeylerin tezahürü" manasında "Erdoğan’ın en büyük kabusunu andırıyordu" ifadeleri kullanılıyor. Ancak bu ifadelerin başlığa çekilmesi, sosyal medyada farklı anlaşılarak tartışma yarattı. Financial Times'ın sonuç olarak başlığı değiştirmesi dikkat çekti.

Gaye Su Akyol'un dördüncü albümü Anadolu Ejderi'ni tanıtan yazı, şu ifadelerle başlıyor:

"Gaye Su Akyol’u 2019’da en son İstanbul’da gördüğümde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en büyük kabusunu andırıyordu. Kendi mahallesi olan bohem Kadıköy’de ateşli bir kalabalığa şarkı söylüyordu. Yarasa kanatlı gümüş bir pelerin ve onunla uyumlu bir büstiyer giymişti, göbeği açıktaydı ve diz hizasında çizmeleri vardı. Türkiye'de cinsel olarak özgürleşmiş, dişi rock’n’roll isyanının inadına ilham verici bir bilimkurgu vizyonu gibiydi.

Başlık değişti

Makalede Akyol'un "yeniden canlanan Anadolu Rock hareketinin futuristik temsilcisi" olduğu, sanatçının insan, kadın, kuir haklarının savunucusu olarak da bilindiği belirtiliyor. Akyol da gazeteyle söyleşisinde, "Bu benden nefret etmeleri için yeterli bir sebepti. Ama karanlık fikirleri umurumda değil” diyor.

Ancak makalenin gazetenin basılı versiyonunda "Erdoğan'ın kabusu", internet sitesinde ise "Erdoğan'ın en kötü kabusu" başlığıyla kullanılması sosyal medyada alay konusu oldu. Bu ifadeyle dalga geçilen yüzlerce paylaşım yapılması sonrasında Financial Times, makalenin başlığını ‘Türk Şarkıcı Gaye Su Akyol – Umut ve Özgürlük’ olarak değiştirdi.