DİSK'ten uyarı: Yüz binlerce işçi ile Ankara'ya yürürüz

DİSK'ten uyarı: Yüz binlerce işçi ile Ankara'ya yürürüz
DİSK Genel Sekreteri  Adnan Serdaroğlu, Halk TV'de kıdem tazminatı kararından vazgeçilmemesi durumundaki yol haritasını anlattı. Serdaroğlu: "Kıdem tazminatı meselesinin Meclis'e taşınması durumunda yüz binlerce işçi ile Ankara'ya yürürüz."

Kıdem tazminatının Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adı altında fona devredilmesi ve belirli yaş gruplarına yönelik ayrımcı ve güvencesiz çalıştırma girişimleri, sendikalardan ve işçilerden büyük tepki gördü. DİSK ve Türk-İş ülke çapında eylem kararları aldı. DİSK Genel Sekreteri  Adnan Serdaroğlu, Halk TV'de bugün gerçekleşen eylemleri ve karardan vazgeçilmemesi durumundaki yol haritasını anlattı.

Serdaroğlu'nun açıklamaları şöyle: 

"Bizim kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili bir talebimiz olmadı, başka bir talebimiz de olmadı. Başka bir talebimiz de olmadı. Sadece kıdem tazminatının alınmasıyla ilgili bazı sorunlar yaşanıyor bunun için bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor, ama biz bunların yapılması konusunu yıllarıdır gündeme getiriyoruz. Ya meselenin çok farkında değiller, ya da toplumu bir şekilde kanalize etmeye çalışıyorlar. Biz kendi duruşumuzu devam ettiriyoruz. Olabildiğince bu duruşu da kamuoyunda eylem haline dönüştürebilecek şekilde başlattık. 

"Kıdem tazminatı bir işverenin vermiş olduğu bir bağış değil"

Eğer siz bir sorun var deyip o sorunu çözmek için uğraşmıyorsanız o sorunun bir parçası olmuş olursunuz. Bugün siyasi iktidar ödenmeyen kıdem tazminatlarının en önemli parçası. Siz, işçi- işveren bir araya gelsin bu sorunu çözsün diyorsunuz. İşverenle sorunumuzu çözecek bir durumumuz yok. Kıdem tazminatı işverenin vermiş olduğu bir bağış değil. Kıdem tazminatı işçilerin işverende bırakmış olduğu ücretin bir parçası. Onu sana vermek zorunda. Biz de iktidara kıdem tazminatı ile ilgili birkaç maddede düzenleme yapın, bu iş düzelsin diyoruz. Ama bu bir şekilde karşımıza farklı bir tartışma olarak çıkıyor. "

Serdaroğlu şöyle devam etti:

"Asıl mesele şu; kıdem tazminatı 50 yıldır siyasi iktidarların sermaye ile işbirliği halinde ortaya koymuş oldukları bir gaspetme kampanyası. Bugün olan da bunun bir uzantısı. Kıdem tazminatının verilmemesinin yolu siyasi iktidarın meseleye yanlış bakış açısı. Bugün de ortaya konan şey işçinin tazminatının ortadan kaldırılmasıyla birlikte ortaya çıkacak yeni kaynakların hükümet tarafından kaynak olarak kullanılmaya çalışılması. Bir diğer şey IMF politikalarını hayata geçirmek.Bunlar kıdem tazminatını ortadan kaldırarak, işçinin maliyetini düşürüp yabancı sermaye ve yerli sermayenin teşvikini ortaya çıkartmaya çalışıyorlar.

Kıdem tazminatının önemli bir bölmesini ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. 3.6 milyon insan, bunların eğer siz esnek çalışma modeliyle çalışmasını sağlarsanız zaten kıdem tazminatı ortadan kalkıyor. 

"Yüz binlerce işçi Ankara'ya yürür"

Biz başından bu meseleye sessiz kalırsak, yarın kıdem tazminatıyla ilgili sorun yaşayan insanların daha az kalacağı ve onların da ses çıkaramayacağını tahmin ediyoruz.

Bugünden itibaren bütün işletmelerimizin önünde eylemleri başlattık. Bizim bundan sonra yapacağımız her şey ortak, dayanışma içerisinde yapılacak mücadelenin alt yapısını ölçmek. Bu hafta içerisinde bütün konfederasyon, emek ve meslek örgütleriyle görüşeceğiz. Eylüle kadar olan süreyi çeşitli eylemliliklerle sürdüreceğiz. Ama şunu açık söylüyoruz; Eğer kıdem tazminatıyla ilgili bir meseleyi Meclis gündemine veya komisyonlara getirirlerse biz işletmelerde genel greve gideceğimizi işi durduracağımızı ve binlerce insanın yüz binlerce işçinin Ankara'ya yürüyeceğini buradan ilan etmek istiyoruz. "