CHP’den çocuk hakları için kanun teklifi
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, TBMM’de çocuk haklarının geliştirilmesi ve korunması alanında çalışacak daimi bir ‘Çocuk Hakkı İzleme Komisyonu’ kurulması için kanun teklifi verdi. Özer, “Çocuk işçi sayısının 2 milyonu bulduğu, her yıl ortalama 21 bin çocuk annenin kayıtlara geçtiği, çocuk istismarında dünyanın üçüncü ülkesi konuma gelen Türkiye’de Meclis çatısı altında sadece çocukları düşünen bir komisyon zorunludur” dedi.
Altı ay önce Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 115 hamile çocuk skandalının ardından Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ortaya çıkan 392 hamile çocuk skandalının acı gerçeği gözler önüne serdiğini söyleyen CHP'li Özer, şu ifadelerde bulundu:
“Türkiye çocuk istismarında uslanmıyor. Örneğin TÜİK verilerine bakıldığında son altı yılda 18 yaş altı doğum yapan çocuk sayısının 130 bini geçtiği görülüyor. Hamile çocuk skandalları düşünülecek olursa bilinmeyen ve TÜİK verilerinden çok daha fazlasının yaşandığını, bir başka deyişle gerçek sayının gizlendiğini söyleyebiliriz. Ayrıca adliyelerdeki dört tecavüz davasından biri çocuklarla ilgiliyken, çocuk istismarı davalarında yüzde 700 artış varken, bu konuyu görmezden gelmek devlete yakışmaz. Bu toplumsal yarayı iyileştirmek ve gerekli önlemleri almak devletin görevidir.”
ÇOCUĞUN YÜKSEK YARARI İÇİN EŞİT TEMSİL
CHP'li Özer, TBMM'de çocuk haklarının geliştirilmesi ve çocukların korunması alanında profesyoneller ve sivil toplum kuruluşları ile iletişimi sağlayacak daimi bir komisyonunun kurulmasının toplumsal bir önem taşıdığını belirtti. Özer, “Çocuk hakları ekseninde çalışacak daimi bir ihtisas komisyonu her tür yasa tasarısını çocuk haklarına uygunluk açısından inceleme görev ve yetkisine sahip olup, yıllık bütçelerde çocuklara yeterli kaynak ayrılmasını sağlayabilecek” dedi.
Özer'in sunduğu kanun teklifi ‘Çocuk Hakkı İzleme Komisyonu' adıyla kurulacak daimi ihtisas komisyonunun çocuğun yüksek yararı düşüncesi doğrultusunda diğer komisyonlardan farklı olarak siyasi partilerin eşit temsilini öngörüyor. Ayrıca komisyon toplantılarına çocuk hakları konusunda uzman isimlerin devamlı katılımı sağlanarak görüş ve önerilerle çalışmaların yürütülmesi düzenleniyor.