Almanya, Suudi Arabistan'la silah ticaretine dolaylı yoldan devam ediyor

Almanya, Suudi Arabistan'la silah ticaretine dolaylı yoldan devam ediyor
Alman devlet televizyonu ve der Stern dergisi, Almanya'nın Suudi Arabistan'la dev savunma şirketi Rheinmetall'in İtalya ve Güney Afrika'daki kolları üzerinden dolaylı olarak silah ticaretine devam ettiğini ileri sürdü.

Geçtiğimiz haftalarda, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı sözcüsü Philipp Jornitz yaptığı açıklamada "Almanya, Suudi Arabistan'a yönelik daha önce onayı verilen satışlar dahil silah sevkıyatını tamamen durdurdu." ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine Der Spiegel dergisi silah sevkıyatının yalnızca iki aylığına durdurulduğunu ileri sürmüştü. Bugünse, Almanya'nın devlet televizyonu ile birlikte yaptığı haberde der Stern dergisi Almanya'nın Suudi Arabistan ile silah ticaretini durdurmadığını, dolaylı yoldan devam ettirdiğini iddia etti.

Derginin web sitesinde yer alan haberin iddiasına göre, dev savunma şirketi Rheinmetall, İtalya ve Güney Afrika'daki kanalları üzerinden Suudi Arabistan ile silah ticareti yapmaya devam ediyor.

Rheinmetall CEO'su Helmut Merch'in kasım ayının ortasında banka analistleriyle düzenlediği telekonferansın tutanaklarına da yer verilen habere göre; Merch, Riyad'a 100 milyar doların üzerinde ihracat yaptıklarını ve Kaşıkçı cinayeti sonrası ortaya çıkan ambargonun kendilerini etkilemediğini ifade ediyor.

Etiketler :