Yunanistan’ın Euro’dan Çıkışı Türkiye’yi Nasıl Etkiler?

Yunanistan’ın Euro’dan Çıkışı Türkiye’yi Nasıl Etkiler?
Sözcü Yazarı Ege Cansen, Yunanistan'ın olası iflasının Türkiye'ye etkilerini yorumladıBu durum Euro bölgesi’deki ilk iflas olacak. Yunanistan’ın iflas etmesi durumunda ‘Grexit’ olarak da adlandırılan Euro bölgesinden çıkması...

Sözcü Yazarı Ege Cansen, Yunanistan'ın olası iflasının Türkiye'ye etkilerini yorumladı

Bu durum Euro bölgesi’deki ilk iflas olacak. Yunanistan’ın iflas etmesi durumunda ‘Grexit’ olarak da adlandırılan Euro bölgesinden çıkması senaryoları konuşuluyor. Peki Yunanistan’nın Euro’dan çıkması Türkiye’yi nasıl etkiler?

TÜRKİYE’YE GELEN TURİSTİ YUNANİSTAN KAPAR

Sözcü Gazetesi Yazarı duayen ekonomist Ege Cansen, bu soruyu sizler için cevapladı. Cansen, Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasının Türkiye’ye çok fazla bir etkisi olmayacağını fakat Türk turizmine negatif yansıyacağını belirtti.

Cansen “Yunanistan ile olan ticaretimiz çok büyük bir rakam tutmuyor. Bu yüzden Yunanistan’ın Euro’dan çıkışı Türkiye’yi fazla etkilemez. Fakat bu durum Yunan turizmcileri, Türk turizmciler karşısında avantajlı duruma getirir. Yunanistan’ın Drahmi’ye geri dönüşüyle ülkede devalüasyon yaşanır ve Yunanistan Türkiye’den ucuz bir ülke haline gelir. Bu durum da Türkiye’ye gelen turistlerin bir kısmının Yunanistan’a kaymasına neden olur.” dedi.

EURO, DOLAR KARŞISINDA GÜÇLENİR

Cansen, ‘Grexit’ yaşanması durumunda Euro’nun Dolar karşısında biraz daha güçleneceğini kaydederek “Zayıf halkanın ayrılması ile Euro değer kazanacak. Türkiye’nin AB’ye ithalat ve ihracat oranı hemen hemen eşittir. Euro’nun dolar karşısında güçlenmesi Türkiye’nin lehine bir gelişmedir. Türkiye’den AB’ye olan ihracatı arttırır ve sanayiciler arasında rekabet ortamı oluşmasını sağlar.” dedi. Ancak Cansen, Yunanistan’ın Euro bölgesinden ayrılmasının Euro için bir başarısızlık olacağını ve uzun vadede Euro’ya olan güvenin temelden sarsılacağına işaret etti.

Sözcü