Otomobil Fiyatları Yükselmeye Devam Ediyor... işte En Ucuz Otomobiller

Otomobil Fiyatları Yükselmeye Devam Ediyor... işte En Ucuz Otomobiller
Otomobil fiyatları yükselirken 40 yaşında trafiğe çıkmasında engel olmayan en ucuz otomobiller 59 bin TL’den başlıyor. Otomatik şanzımana sahip olanlar ise 100 bin TL fiyatla listeleniyor.

İkinci el otomobil fiyatları her geçen gün katlanarak artıyor. Artan fiyatlar nedeniyle düşük gelirlinin “ayağımı yerden kessin” diye alabileceği otomobillerin fiyatları da artıyor. Trafiğe çıkmasında bir engel olmayan muayenesi olan en ucuz otomobiller 59 bin TL’den başlıyor. Otomatik olanlar ise 150 bin TL seviyesinden alıcı buluyor. Tofaş’ın 1980’lerde ürettiği Şahin modeli bir ilan sitesinde 59 bin TL’ye yeni sahibini bekliyor. Aracın muayenesi yeni ancak satıcı aracın direklerinde ve tabanında çürükler olduğunu belirtiyor. Öte yandan otomatik bir otomobil arasanız 3 farklı ikinci el ilan sitesinde minimum 100 bin TL’ye araç bulunuyor. Türkiye’de nadir bulunan 42 yaşındaki Honda’nın Concerto modeli için satıcı 100 bin TL istiyor.

İkinci el araç satış sayfalarında yer alan en ucuz taşıtların büyük kısmı ya “çekme belgeli” satılıyor ya da aracın fenni muayenesi yok. Bu araçların trafiğe çıkmasın yasak. Çekme belgesi olan araç ise sadece çekici ile başka bir yere götürülebiliyor.

En ucuz araziler Lada ve Tata

Otomobil dışında ucuz bir aracı almak isteyenlerse 40 yaşında bir Lada için en az 90 bin TL’yi gözden çıkarmak zorunda. 1971 yılından bu yana Sovyet/Rus otomobil üreticisi firması AvtoVAZ tarafından üretilen Lada’nın Niva modeli çok büyük bir değişiklik olmadan halen üretiliyor. Yarım asırdan fazladır üretilen bu arazi aracının trafiğe çıkan bulabildiğimiz Niva 90 bin TL’ye yeni sahibini bekliyor.

Öte yandan biraz daha yeni olan ve Hintli otomobil üreticisi Tata Motors tarafından 1988'den beri üretilen Telcoline modeli kamyonet şu an Türkiye’deki en ucuz kamyonetler arasında bulunuyor. Farklı ikinci el otomobil sitelerindeki ortalama fiyat ise bu modelde 120 bin TL’yi buluyor. En ucuzu ise 23 yaşında ve 200 bin kilometrede olduğu iddia edilen çift kabinli model. Bu araç için sahibi 115 bin TL talep ediyor.

Kuş gurubu temiz ise 500 bin TL’ye kadar satılıyor

“Kuş Serisi” olarak bilinen Şahin, Doğan ve Kartal, Tofaş tarafından 1981-2010 yılları arasında Türkiye’de üretildi. Orta sınıf otomobil serisi olarak büyük ilgi gören bu otomobiller düşük kilometrede ve orijinalse 500 bin TL’ye kadar satılıyor. Yüzbinlerce kilometre yol yapmış bu seri otomobiller bile şu an en ucuz otomobiller arasında yer alıyor. 59 bin TL’den başlayan 40 yaşının üstünde ve çürümüş bir kasaya sahip bu otomobillerin satış sitelerinde ortalama fiyatları ise 70 bin TL’yi buluyor.

Çekme Belgeli Araç Nedir?

İkinci el araç satış sayfalarında yer alan en ucuz taşıtların büyük kısmı ya “çekme belgeli” satılıyor.

Çekme belgesi uzun süre boyunca kullanılmayacak araçların trafikten çekildiğini belirten belgeye deniyor. Çekme belgesi ruhsatı araç sahibinin ilgili kurumlara başvurması sonucu alınıyor. Aracın isteğe bağlı olarak trafikten çekildiğini belirten bu belge, gerekli şartlar yerine getirildikten sonra iptal edilebiliyor.

Çekme belgeli araç çeşitli nedenlerle trafikten çekilmiş araçları tanımlamak için kullanılıyor. Çekme belgeli araçların çoğu, kaza sonucu kullanılamaz hale gelen araçlardan oluşsa da tümü için aynı şeyi söylemek doğru değil.

Bazı araç sahipleri kullanmayı düşünmedikleri taşıtların vergi yükümlülüğünü üstlenmemek için çekme belgesi alma yoluna gidebiliyor. Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkış izni olmamasına rağmen noter aracılığıyla kolaylıkla alınıp satılabiliyor.

Kaynak:halktv.com.tr