Mardin'de Turizm Yüzde 50 Geriledi

Mardin'de Turizm Yüzde 50 Geriledi
DOĞU ve Güneydoğu’daki çatışmalar nedeniyle İstanbul’da açılan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda Mardin standı beklenen ilgiyi göremedi.Mardin standını İstanbul’daki Mardin dernek ve federasyon temsilcileri...

DOĞU ve Güneydoğu’daki çatışmalar nedeniyle İstanbul’da açılan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda Mardin standı beklenen ilgiyi göremedi.

Mardin standını İstanbul’daki Mardin dernek ve federasyon temsilcileri boş bırakmamaya çalışırken, turizmci ve esnafın çok zor durumda kaldığını, silahların susturulması ve yeniden ‘Çözüm sürecine’ girilmesini istedi.

TÜYAP’ta açılan fuarda Mardin standını ziyaret edenlere büyük ekrandan ‘Dillerin, dinlerin ve kültürlerin birleştiği’ kent temalı görüntüler izletilirken, CD ve broşürlerin yanı sıra yöresel çerez ürünleri ve ’Mırra’ olarak nitelendirilen acı kahve ikram edildi. Bölgedeki çatışmalar nedeniyle Feshane’deki ‘Mardin Günleri’nin akıbetinin belli olmadığı ifade edilirken, stantta Mardin’den gelemeyen yönetici ve dernek yöneticilerinin yerini İstanbul’daki Mardinliler’in oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri doldurmaya çalıştı. İstanbul’daki Mardinliler Federasyonu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Küçükçekmece Mardinliler Derneği Başkanı Mehmet Bozan, Mardin’deki turizmin 1 yıl içerisinde yüzde 50 gerilediğini söyledi. Bozan, çatışmalar nedeniyle Mardin ve Güneydoğu’ya turist gelmez olduğunu anlatırken, şöyle dedi:

“Bölgede hem ekonomi hem diğer yönden bir zaaf vardır. Çözüm süreci altında bir an önce o bölgede barışın sağlanmasını bir an önce temenni ediyoruz. İstanbul’da bulunan bütün dernekler olarak hassasiyetle bu konu üzerinde duruyoruz. Demokrasinin olmazsa olmaz sivil toplum kuruluşlarının sürece öncülük etmesi lazım. Herkes kendi elini taşın altına koyarak barışı gerek devlet kademesinde gerekse diğer unsurlarla birlikte masa başında oturmalı. Türkiye; Kürd’e de, Türk’e, Arab’a, Çerkez’e, Laz’a da yeter. 7 bölge, 780 bin kilometrekare alanımız var. Birlikten kuvvet doğar birlikte her şeyin üstesinden geliriz. Yeter ki barış ve huzur olsun. Barış ve huzurun olmadığı bir aile de bile hiçbir şey olmaz. O yüzden barış vazgeçilmez bir unsur olarak görüyoruz. Esnafın durumu şu anda çok kötü. Huzur ve refahın olmadığı bir yerde nerede olursan ol, esnafın durumu iyi olmaz. Bir an önce barışın olmasını temenni ediyoruz.”

Mardin Midyat Bahver Derneği Başkanı Tevfik Alkoç, Mardin’deki durumu iç açıcı görmediğini ‘Çözüm süreci’ olmadığı sürece bölgeye kesinlikle huzur gelmeyeceğini savunurken, şöyle devam etti:

“Yetkililere sesleniyoruz; çözüm süreci, barış, kardeşlik olsun. Bir arada yaşayış olsun. Turizm sektörü de bu olayların olmasından dolayı haliyle etkilendi. Kepenk kapatmalar çatışmalar nedeniyle rahat değiller. Çoğu esnaf dükkan açamıyor, kepenk kapatmış. Gerçekten çok zor günler yaşıyoruz. Bugünleri atlatabilmemiz için devlet, siyasi partiler, STK’lar tarafından ciddi ve çabuk bir şekilde önlem almaları ve bir uzlaşmaya varmaları gerçekten umudumuz ve arzumuzdur.”

Mardin Midyat Barıştepe Selha Köyü Dernek Başkanı Ahmet Kurt ise aynı zamanda Mardinliler Küçükçekmece Dernek Başkan Yardımcısı olduğunu, müteahhitlik yaptığını ifade ederken, “Bitme noktasındayız. Eskiye dönebilir, 30 sene savaşıldı. İnsanlar ölmekle bitmez. Herşey diyalogla çözülebilirr. Bu ülke herkese yeter. Dünyada binlerce ırk beraber yaşıyor biz Kürtler, Türkler, Araplar, Çerkezler bu ülkenin temel taşlarıdır. Beraber yaşamayı öğrenmemiz gerekir. Hepimiz beraber yaşayarak bu ülkeyi kalkındırabiliriz. Doğu’da kar yağdığı zaman biz buruda üşüyoruz maalesef. Hepimiz zor durumdayız. Esnaf önünü göremiyor. Yatırım yapamıyor” dedi.