JPMorgan, enflasyon tahminini yükseltti

JPMorgan, enflasyon tahminini yükseltti
JPMorgan, Türkiye’de enflasyona neden olan faktörlerde bir değişiklik olmadığını, bu nedenle fiyat dinamiklerinin kötüleşmeye devam ettiğini belirterek, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 49.5’ten yüzde 63.1’e yükseltti.

JPMorgan dün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yüzde 78.62 olarak açıklanan haziran ayı enflasyon verisinin ardından yayınladığı raporda, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 49.5’ten yüzde 63.1’e, 2023 tahminini de yüzde 19’dan yüzde 22.5’e yükseltti. Raporda “Para politikası hareketsiz kalmaya devam ederken, seçimlerin zamanlaması ve sonucu kısa vadeli enflasyon görünümü için belirleyici olacak” değerlendirmesini yapan kurum, liradaki ilave bir zayıflamanın enflasyon görünümünü daha da bozacağına işaret etti. Risklerin yukarı yönlü olduğuna işaret eden JPMorgan, raporunda şu ifadelere yer verdi.

Merkez Bankası'nın kredibilitesi zayıflamaya devam ediyor

“Talep ve maliyet kaynaklı enflasyonist baskılar güçlü olmaya ve Merkez Bankası'nın kredibilitesi zayıflamaya devam ederken, kurumun politika duruşunu normalleştirmek için acelesi yok” denilen raporda, “Bu ortamda, Döviz korumalı lira mevduat programı ile en azından kısmen güvence altına alınan ve muhtemelen güçlü turizm gelirleriyle desteklenecek olan lira istikrarı, kısa vadede enflasyonist baskıları dizginlemenin ana aracı olacaktır.”