İki tür KKM’den hangisi için çıkış sinyali verildi?

İki tür KKM’den hangisi için çıkış sinyali verildi?
Demiralp, "Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış: Yeni düzenlemeler hangi sonuçları doğurabilir?" başlıklı yazısında KKM ile ilgili ayrıntılar verdi.

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile ilgili ayrıntıları BBC Türkçe için yazdı.

Demiralp, "Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış: Yeni düzenlemeler hangi sonuçları doğurabilir?" başlıklı yazısında ayrıntılar verdi:

"Eylül 2021’de uygulamaya konulan Yeni Ekonomi Modeli (YEM)’in “medarı iftiharı” sayılabilecek, dönemin Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun “bir taşla beş kuş vuracağız” diye tasvir ettiği Kur Korumalı Mevduat hesabından (KKM) ilk çıkış sinyali hafta sonu geldi.

KKM hesaplarının TL’den geçişli ve dövizden geçişli iki türü var. Toplamda 125 milyar ABD dolarına yaklaşan KKM’nin kabaca %70’i dövizden geçişli, kalanı ise TL den geçişli KKM’de duruyor.

Yapılan düzenlemeler TL geçişli KKM hesaplarını eritmeyi ve bu hesapları TL mevduata dönüştürmeyi hedefliyor. Döviz geçişli olan ve toplam KKM’nin aslan payını oluşturan kısım içinse henüz cazip bir alternatif sunulamadığından bu hesaplar şimdilik rölantide bırakılmış.

Söz konusu dönüşümü yapabilmek amacı ile TL geçişli KKM hesaplarının vade bitiminde TL mevduata dönüştürülmesi için bankalara “sopa” gösterilmiş.

Vadesi gelen KKM’lerin %50'si TL mevduata dönmezse ek menkul kıymet tutulması zorunluluğu konmuş.
Döviz bazlı KKM hesaplarının vade bitiminde ise tekrar KKM’de tutulması için eskiden gösterilen “sopa” masadan kaldırılmış. Yüzde 5 gibi mütevazi bir düşüş hedeflenmiş.

Peki bu yeni sopalar KKM’nin tasfiyesi üzerinde etkili olur mu? Bunun için dolarizasyona sebep olan şartların (yani negatif reel mevduat faizi ve döviz kurunda artış beklentisi) ortadan kalkması lazım ki aşağıda detaylandırdığım üzere henüz o ortamdan oldukça uzağız. Bu nedenle gelen düzenlemelerle KKM’de anlamlı bir azalma beklemek iyimser bir tahmin olur."