En çok vergi veren şirketler belli oldu: Bankalar başı çekti
Üretim sektörü, küçük esnaf ve milyonlarca tüketici yüksek faizler ile daralan iç talep karşısında ayakta kalma mücadelesi verirken, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıkladığı 2025 yılı kurumlar vergisi tablosuna bankacılık sektörü damga vurdu.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2025 vergilendirme dönemine ait Kurumlar Vergisi beyan neticelerini ve Türkiye çapında en fazla vergi tahakkuk ettirilen mükellef listesini ilan etti.
Ülke genelinde toplam 1 milyon 215 bin 24 mükellef tarafından sunulan kurumlar vergisi beyannameleri doğrultusunda 6 trilyon 971 milyar 232 milyon 11 bin 841 TL matrah bildirildi.
Beyan edilen bu tutar üzerinden toplam 1 trilyon 614 milyar 791 milyon 537 bin 584 TL kurumlar vergisi tahakkuku gerçekleştirildi. Vergilendirme periyodunda her bir kurum mükellefi ortalama 5 milyon 737 bin 526 TL matrah bildiriminde bulunurken, mükellef başına düşen ortalama kurumlar vergisi tahakkuku ise 1 milyon 329 bin 20 TL oldu.

En yüksek vergi tahakkuk ettirilen ilk 100 mükellefin şehirlere göre dağılımında 80 mükellef ile İstanbul zirvede yer buldu. İstanbul'u sıralamada 14 mükellef ile Ankara izlerken; İzmir, Antalya, Konya, Kocaeli, Muğla ve Kastamonu illerinden 1'er mükellef ilk 100 içerisine girmeyi başardı.
BANKACILIK SEKTÖRÜ İLK SIRALARA İMZASINI ATTI

Açıklanan ilk 20 mükelleflik listede liderliği 70 milyar 394 milyon 682 bin 568 TL tahakkuk eden vergi tutarı ile Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş. üstlendi. Tablonun 2. ve 5. basamağındaki kurumlar isimlerinin kamuoyuna açıklanmasını istemezken, 3. sırada 22 milyar 908 milyon TL ile Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., 4. sırada ise 20 milyar 77 milyon TL ile Türkiye Garanti Bankası A.Ş. konumlandı.
Finans ve bankacılık sektörünün ağırlığını hissettirdiği listenin devam eden diliminde 6. sırada QNB Bank A.Ş., 7. sırada LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret A.Ş., 8. sırada Emin Evim Tasarruf Finansmanı A.Ş., 9. sırada Citibank A.Ş. ve 10. sırada Allianz Sigorta A.Ş. sıralandı.
İlk 20 kişilik listenin geri kalan basamaklarında ise sırasıyla Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş., Türkiye Sigorta A.Ş., Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş., BİM Birleşik Mağazalar A.Ş., Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş., Fuzul Tasarruf Finansman A.Ş., Türkiye Hayat ve Emeklilik A.Ş., Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. yer aldı.
ÜÇ BÜYÜK ŞEHİR VERGİNİN ASLAN PAYINI ÜSTLENDİ

Üç büyük kentin verileri detaylandırıldığında; İstanbul 437 bin 754 mükellef sayısı ile Türkiye genelinin yüzde 36,03'ünü meydana getirirken, beyan ettiği 3 trilyon 987 milyar TL matrah ile toplam matrahın yüzde 57,20'sini ve tahakkuk eden 977 milyar 860 milyon TL vergi ile toplam verginin yüzde 60,51'lik kısmını tek başına sağladı.
Ankara, 127 bin 7 mükellef ve yüzde 10,45'lik pay ile 977 milyar 52 milyon TL matrah bildirerek toplam verginin yüzde 13,73'üne karşılık gelen 221 milyar 750 milyon TL vergi tahakkuk ettirdi. İzmir ise 75 bin 18 mükellef ile yüzde 6,17 pay alarak 280 milyar 804 milyon TL matrah beyan etti ve 64 milyar 278 milyon TL vergi tahakkuk ettirerek toplam vergi miktarından yüzde 3,98 pay aldı. Diğer iller ise toplamda 575 bin 245 mükellef ile tahakkuk eden verginin yüzde 21,78'lik bölümünü oluşturdu.
Son dakika | Türkiye'nin vergi rekortmenleri belli oldu