Dolar yeniden 17.30’a çıktı

Dolar yeniden 17.30’a çıktı
Dövizin ateşini düşürmek için getirilen tüm tedbirlere rağmen dolarda salı günü başlayan yükseliş sürüyor. Dolar bugün yeniden 17.30 TL’ye yükselerek, 22 Mayıs’taki 17.54’lük rekor seviyeye yaklaştı. Ekonomist Atilla Çifter, “Yaklaşık iki hafta sonra kur başlangıç noktasına yakın. Yeni bir enstrüman çıkıyor, döviz kuru düşüyor, arada alanlar kârlı oluyor. Bu buluş denemeleri neye yarıyor?" dedi.

Dolarda yüksek enflasyon ve Avrupa’da resesyon korkusuyla dolar paritesindeki artış nedeniyle başlayan yükseliş sürüyor. 22 Mayıs’ta 17.54 ile 20 Aralık’tan bu yana yeni zirveyi gören dolar/TL, geçen haftalardaki BDDK kararı ile 16.03’e kadar geriledikten sonra yeniden 17.30 seviyesine çıktı. Böylece dövizin ateşini düşürmek için önce kur korumalı mevduat (KKM), ardından gelire endeksli senet (GES) ve en son da 24 Mayıs Cuma akşamı 900 bin dolar dövizi bulunan şirketlere getirilen kredi kısıtlaması önlemleri de boşa çıkmış oldu. TL’nin nisan başından bu yana değer kaybı yüzde 14’e, yılbaşından bu yana ise yüzde 23.5’e ulaştı.

‘2 hafta öncesine döndük’

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “BDDK belirlediği kriterler ile şirketlere dövizi sat ya da kredi kullanamazsın dedikten yaklaşık iki hafta sonra kur başlangıç noktasına yakın. Yeni bir enstrüman çıkıyor, döviz kuru düşüyor, arada alanlar kârlı oluyor. Bu buluş denemeleri neye yarıyor?” dedi.

Sterlin 20.80 TL’ye yükseldi

Bu arada İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın istifa kararıyla birlikte sterlin de bugün TL’ye karşı yüzde 1.2’nin üzerinde değer kazanarak 20.80 TL’ye yükseldi. Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 değer kazanarak 1.1994 dolara ulaşırken, Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören orta büyüklükteki hisse senetlerini takip eden FTSE 250 endeksi de yüzde 0.9 değer kazandı.