İran'dan iki yönetmene gözaltı

İran'dan iki yönetmene gözaltı
Yerel medya bugün İranlı yetkililerin önde gelen bir reformist aktivisti ve iki film yapımcısını, ulusal güvenliğe aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle tutukladığını duyurdu.

Devlete ait haber ajansı IRNA'nın haberine göre muhalif yönetmen Muhammed Resulof ve meslektaşı Mustafa Ali Ahmet de hükümet karşıtı gruplarla bağlantıları olduğu ve güvenlik suçu işledikleri iddiasıyla dün gözaltına alındı.

Çöken bina protestolarına katılmışlardı

Sözkonusu iki isim, mayıs ayında yetkililerin yolsuzluk ve güvenliğin sıkı olmamasından dolayı gerçekleştiğini belirttiği bina çökmesinin ardından düzenlenen sokak protestoları sırasında güvenlik güçlerine, "Silahlarınızı bırakın ve ulusun yanına dönün" çağrısında bulunan bir grup oyuncu ve film yapımcısı arasındaydı.

Eski içişleri bakan yardımcısı da gözaltında

Yarı resmi haber ajansı Mehr'in haberine göre, eski bir reformist içişleri bakan yardımcısı olan aktivist Mustafa Taczade, "ulusal güvenliğe karşı hareket edip kamuoyunu rahatsız ederek yalanlar yaymak" suçlamasıyla gözaltına alındı.

'Nükleer müzakerelerin başlamamasından Hamaney sorumlu'

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin otorite yanlısı hükümeti, son aylarda artan gıda fiyatlarının protestolara yol açması sonucunda halkın hoşnutsuzluğuyla karşı karşıya kaldı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile durdurulan nükleer müzakerelerin henüz başlamaması ise eleştiri konusu haline geldi.

Açık açık hükümeti eleştiren Taczade, nükleer anlaşmayı canlandırma çabalarının başarısız olması halinde bundan ülkenin Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

Taczade geçen hafta attığı bir tweet'te, "Mevcut içler acısı ekonomik koşullar ve halkın memnuniyetsizliği altında, nükleer anlaşmanın canlandırılmamasının yıkıcı sonuçları olacaktır ve bunun sorumluluğu öncelikle Lider'e aittir" diye yazdı.

Taczade'nin tutuklanmasının bu tweet ile bağlantılı olup olmadığı bilinmiyor. Hamaney tüm devlet meselelerinde son sözü söylemesi ile tanınıyor ve nadiren eleştiriliyor. Kendisine hakaret sayılan yorumlar, İran yasalarına göre vatandaşlara hapis cezası getirebiliyor.

İlk hapis cezaları değil

Taczade ve Resulof geçmişte de suçlamalarla karşı karşıya kalmışlardı.

Taczade 2009 ile 2016 yılları arasında, çoğunlukla 2009'daki tartışmalı bir seçimin ardından çıkan olaylara karıştığı gerekçesiyle hapse atılmıştı. Resulof ise izinsiz film çekmekten "ulusal güvenliğe karşı gizli anlaşma" yapmaya kadar uzanan suçlardan en az iki kez hapis cezasıyla karşı karşıya kalmıştı.

İran'ı eleştiren filmle ödül aldı

Resulof, idam cezasını konu alan ve İran hükümetinin sansürüne gizlice meydan okuyarak çektiği "There Is No Evil" filmiyle 2020 yılında Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanmıştı.

halktv.com.tr DIŞ HABERLER