Hırvatistan'dan Türkiye'nin NATO kararına destek

Hırvatistan'dan Türkiye'nin NATO kararına destek
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelikleri konusundaki tutumunun "ciddi devletlerin" işleyişini ortaya koyduğunu ve Hırvatistan'ın da Bosna Hersek'teki Hırvatların statüsü konusunda benzer bir tavır sergilemesi gerektiğini söyledi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, bir basın açıklaması sırasında İsveç'in NATO üyeliği sürecini ve Bosna Hersek'teki Hırvatların statüsünü değerlendirdi.

'Artık eski İsveç olmayacak'

Hırvatistan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin İsveç'ten NATO üyeliği konusunda haklı taleplerinin bulunduğunu belirterek bu durumun, İsveç'in üyeliğini zora soktuğunu ifade etti.

İsveç'in talepleri yerine getireceğine dair kuşkuları olduğunu dile getiren Milanovic, "İsveç, Türkiye'nin isteklerini yerine getirirse artık eski İsveç olmayacak. NATO'ya girerse de eskisi gibi bir ülke olmayacak" dedi.

'Türkiye, İsveç'i dost görmüyor'

Milanovic, "İsveç'in Türkiye'nin taleplerini karşılamanın 'itibarını' sarsacağını düşüneceğini, Türkiye'nin de taleplerinden kesinlikle vazgeçmeyeceğini" belirterek "Türkiye, kendisi için önemli olan şeyleri talep ediyor. İsveç'i dost görmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Hırvatistan'ın da Bosna Hersek'teki Hırvatların statüsü konusunda Türkiye ile benzer bir tavır sergilemesi gerektiğini söyleyen Milanovic, "Bu, Hırvatların Bosna Hersek'teki durumunun tam aksine, Türk onurunun bir örneği. Bizler de kendi çıkarlarımız için mücadele etmeliyiz. Burada zarara uğrayan taraf Türkiye olmayacak" diye konuştu.

Hırvatistan'da da tartışma konusu

Hırvatistan'da Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği süreci, Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ve hükümet arasında tartışmaya neden olmuştu.

Milanovic, Hırvatistan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üye olmalarını veto etmemek için tek şartlarının, Bosna Hersek'te bir sonuca bağlanamayan "seçim yasası reformunun" çözüme kavuşturulması olduğunu söylemişti.

Hırvatistan Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic ise Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini veto etmenin, ülkenin uluslararası konumuna ve itibarına zarar vereceğini, bunun Bosna Hersek'teki Hırvatlara hiçbir faydasının olmayacağını dile getirmişti.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki Baltık ülkesi İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO üyeliğine "veto" sinyali vermesi dünya basınının gündemine oturdu. Bazı İttifak üyeleri Erdoğan'ın fikrini değiştireceğinden umutlu olsa da Cumhurbaşkanı, ikna gündemiyle Türkiye'ye gelecek olan delegeler için "zahmet etmesinler" ifadelerini kullanmıştı.

İsveç ve Finlandiya ise Erdoğan'ın çıkışı ardından bugün NATO üyeliği için başvuru belgelerini imzalamıştı. Taraflar üyelik mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'a sunmuştu. Taraflardan yapılan açıklamalarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine yönelik, "İkna edeceğiz" değerlendirmesi gelirken, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ise "Erdoğan bir ay önce olumluydu. Kafam karıştı" demişti.

Kaynak:AA