Fransa suç mahalli uzmanları Ukrayna'da: Savaş suçlarını araştıracaklar

Fransa suç mahalli uzmanları Ukrayna'da: Savaş suçlarını araştıracaklar
Fransa İçişleri ve Adalet bakanlıklarından yapılan açıklamada, başkent Kiev bölgesi çevresinde sivillerin öldürülmesinin ardından "savaş suçu" teşkil eden eylemlerin cezasız kalmasını önlemek için kanıt aranması adına Ukrayna'ya bir ekip gönderildiği belirtildi.

Fransa İçişleri ve Adalet Bakanlıklarından yapılan açıklamada, iki adli tıp doktoru ve Ulusal Jandarma Suç Araştırma Enstitüsünden (IRCGN) suç mahalli ve teşhis uzmanı 15 jandarmadan oluşan ekibin, Ukraynalı ve uluslararası yetkililere katliamların araştırılmasında somut destek sağlama ve kanıt belirleyerek toplama konusunda yardımcı olacağı aktarıldı.

Soruşturmaya katkıda bulunacaklar

DNA toplama ve parmak izi belirleme konusunda uzman ekibin tetkik ve teşhis sistemi kuracağı ifade edilen açıklamada, ekibin Ukraynalı yetkililerle mutabakat içerisinde Uluslararası Ceza Mahkemesinin soruşturmasına da katkıda bulunabileceği bildirildi.

Fransa'nın Kiev Büyükelçisi Etienne de Poncins, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Lviv kentine ulaşan ekibi karşılamaktan gurur duyduğunu, Fransa'nın bu tür bir yardımda bulunan ilk ülke olduğunu ve ekibin hemen işe koyulacağını kaydetti.

'Tarafsız bir soruşturma yürütemezler'

Rusya Savunma Bakanlığı, Fransa'nın gönderdiği ekibin "tarafsız bir soruşturma yürütemeyeceğini" savundu.

'6 bin savaş suçunu araştırıyoruz'

Hollanda Kamu yayın kuruluşu NOS'taki programa video konferansla katılan Başsavcı Venediktova, Rus birliklerinin çekildiği bölgelerde işlenen 6 bin savaş suçunu araştırdıklarını belirtti.

Venediktova, Rusların "Ukraynalıları yok etmeyi" amaçladığını ve Rus askerlerin sivillere yönelik bazı bombalı saldırı ve öldürme talimatlarını üstlerinden aldığını aktardı.

Sivillere yönelik saldırılarla Rusların Ukrayna'yı yıldırmak ve teslim almak istediğini vurgulayan Venediktova, "Savaşın sona ermesi ve savaş suçlularının cezalandırılması için uluslararası toplumun desteğini bekliyoruz" dedi.

Venediktova, Ukrayna askerlerinin işlediği "savaş suçu" iddiaları da dahil olmak üzere muhtemel savaş suçlarının işlendiği tüm noktaları görmeye çalıştığını kaydetti.

Mariupol'de savaş suçu iddiası

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya açtığı savaş ikinci ayında devam ederken en ağır saldırılara uğrayan şehirlerden biri olan Mariupol'ün Belediye Başkanı Vadim Boyçenko yaptığı açıklamada liman kentinde bugüne kadar 10 bin sivilin öldüğünü bildirdi.

Bölgedeki son duruma dair detaylar paylaşan Belediye Başkanı Boyçenko, Rusların yaptıkları kıyımları örtbas etmek için mobil krematoryumlar kullandıklarını da ifadelerine ekledi. Boyçenko, mobil krematoryumların bir kamyonla bölgede dolandığını söyleyerek, "İçlerini açtığınızda yanmış cesetlerle karşılaşıyorsunuz" diye konuştu.

Belediye Başkanı verdiği demeçte Rus güçlerinin öldürdüğü ve krematoryumlarda yakmadığı cesetleri ise alışveriş merkezlerindeki depolarda bulunan büyük buzdolaplarında sakladıklarını ifade etti.

Buça'daki sivil ölümleri

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus birliklerinin çekildiği Kiev bölgesindeki Buça kenti ziyareti sonrasında Romanya parlamentosuna yaptığı konuşmada, Buça'da yaşanan katliamın "savaş suçu" olduğunu, arabaların, tanklar tarafından ezildiğini, tüm kanıtlar olmasa da insanların işkence gördüğünü belirtmişti.

Ukrayna Başsavcılığın, polis ve savcıların, olay yerinde her bir savaş suçunu kayıt altına almaya çalıştığı belirtilirken, dün itibarıyla Buça'daki toplu mezardan çıkarılarak kimlik tespiti ve inceleme için adli tıp kurumuna gönderilen sivil cesetlerinin sayısı 46 olarak açıklanmıştı.

Ne olmuştu?

Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova, Sky News’te yaptığı açıklamada, sadece Kiev çevresinde 1222 sivilin cesedinin bulunduğunu ve Ukrayna’nın dört bir yanında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlendiğini söylemişti.

Fransa Ulusal Terörle Mücadele Savcılığınca (PNAT) yapılan açıklamada, Ukrayna’da Fransız vatandaşlarına yönelik muhtemel savaş suçlarını incelemek için üç soruşturma başlatıldığı duyurulmuştu.

PNAT, Fransız-İrlandalı gazeteci Pierre Zakrzewski'nin 14 Mart'ta öldürülmesinin ardından 16 Mart'ta bir "savaş suçu" soruşturması açmıştı.

Kaynak:AA