İngiltere Dışişleri Bakanı Ankara'da: Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği güçlendirici olacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti amacıyla Ankara’da bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiliz mevkidaşı Liz Truss ile bir araya geldi. Çavuşoğlu'nun daha sonra İsrailli meslektaşı Yair Lapid'le de görüşmesi ve ardından ortak basın toplantıları düzenlemeleri bekleniyor.

Bakan Çavuşoğlu, İngiliz mevkidaşıyla ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

İstanbul için çağrıyı yineledi

Çavuşoğlu, "(Tahıl krizi) İstanbul'da eğer anlaşma olursa bir kontrol merkezi ve Ukrayna karasularının hemen dışında bir güvenli bölge kurulacak" dedi.

"Ukrayna tahılının veya herhangi ürünün Rusya ve başka ülke tarafından alınıp illegal şekilde satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bize gelmesine de müsaade etmeyiz" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, "Hem ikili ilişkilerimizi, hem güvenlik işbirliğimizi hem de bölgesel konularda Birleşik Krallık ile işbirliğimizi devam ettirme kararlılığındayız. Biz hem Ukrayna hem de Rusya ile çabalarımıza devam ediyoruz. Daha çok Rusya üzerine odaklandık, çünkü İstanbul'da tarihi belli olmayan bir toplantı planı var. Bu hususta Rusya'dan bir dönüş bekliyoruz. Geçtiğimiz günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Türkiye'ye geldiği zaman gerçekleştirilen görüşme olumlu geçti. Toplantı için tüm tarafların 'evet' demesi gerekiyor."

Çavuşoğlu şöyle devam etti: "Her tarafla sürekli temas halindeyiz. Fransa, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere taraflara da bilgi veriyoruz. Türkiye olarak yapıcı bir rol oynayıp çaba sarf ediyoruz. Rusya'nın beklentileri de ortada. Gemi güvenliği ve ödemelere dikkat çekiyor."

'Türkiye'ye güvenimiz tam'

Tahıl sevkiyatı krizine değinen Truss, "Tahıl krizi ile ilgili net bir duruş sergiliyoruz. Eğer çözüme kavuşmazsa yıkıcı sonuçları olacaktır. Sayın Çavuşoğlu ile de bu hususları konuştuk. Ticari gemiler için güvenli bir geçiş kararının alınması gerektiği konusunda hemfikiriz. Bu hususta hem Türkiye'ye hem de müttefiklerimize güvenimiz tam" dedi.

"Sanayi ve enerji konusunda çalışmalar yürütmek istiyoruz" diyen İngiliz Bakan, "Enerji konusunda tüm dünya tehdit altında. Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi konusunda Türkiye ile iş birliği yapmak istiyoruz. Bu konuda hedeflerimiz söz konusu. Sanayi ve endüstri kollarımızı güçlendirmemiz gerektiğini biliyoruz. Türkiye ile Birleşik Krallık'ın ilişkilerini daha iyi hale getirmeliyiz. Türkiye, özellikle Ukrayna için çok şey yaptı. Bunun için kişisel olarak Mevlüt Bey'e teşekkür ediyorum. Eğer tahıllar limandan çıkmazsa ciddi bir sorun ortaya çıkacak. Bunun iyileştirilmesi gerekiyor" sözlerine yer verdi.

'Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması güçlendirici olacak'

Bakan Çavuşoğlu, ay sonunda İspanya'nın Başkenti Madrid'de gerçekleştirilecek NATO Liderler Zirvesi'ne dair yaptığı konuşmada, "NATO Zirvesi’nde terörle mücadeleye odaklanacak bir oturumun düzenlenmesini de önemli buluyoruz. İsveç ve Finlandiya'dan heyetler geldi. Biz yazılı düzeyde endişelerimizi paylaştık. En son Brüksel'de teknik düzeyde NATO'da bir çalışma oldu. O metin üzerinde anlaşılan noktalar var, görüş ayrılığı yaşadığımız noktalar var. Bir müttefikin güvenlik endişelerinin karşılanması NATO'nun önceliği olmalıdır. Özellikle NATO zirvesinde güney kanadıyla ilgili terörle mücadeleye odaklanacak bir oturum düzenlenmesini olumlu buluyoruz" dedi.

Truss ise, "Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının kolektif güvenlik çabalarımız için güçlendirici bir etki olacağını düşünmekteyiz" ifadelerini kullandı.