Ünlü soygun filmi 100 banka soyan hırsızdan tam not aldı

Ünlü soygun filmi 100 banka soyan hırsızdan tam not aldı
Eski bir banka soyguncusu, Keanu Reeves'in meşhur soygun filmi Kırılma Noktası'nın (Point Break) hayranlarıyla aynı fikri paylaşarak, bazı tasvirlerdeki kusurlarına rağmen filme tam not verdi.

Başrollerde Keanu Reeves ve Patrick Swayze'nin olduğu ve 1991'de gösterime giren film, suçlu olduğuna inanılan bir grup sörfçüyü araştırmak üzere gizli göreve giden FBI ajanı Johnny Utah'ı konu alıyordu.

Filmin oyuncu kadrosunda Utah'ı canlandıran Reeves'in yanı sıra Patrick Swayze, Gary Busey, Lori Petty ve John C. McGinley bulunuyordu.

"Bunu asla yapmadım"

Kırılma Noktası, yıllar içinde kendine sadık bir hayran kitlesi edindi. Oscarlı Kathryn Bigelow'un yönetmenliğiyle parlayan filmdeki aksiyonun dozu ve başarılı performanslar, hem eleştirmenler hem de izleyiciler tarafından övgüyle karşılandı.

İndependent Türkçe'de yer alan habere göre eski banka soyguncusu Cain Vincent Dyer, Insider için Kırılma Noktası'ndaki soygun sahnesini inceledi. Eski soyguncu Dyer, yetkililere teslim olmadan önce 1999 ve 2001 arasında Kaliforniya'da 100'den fazla banka soymuştu.

Dyer, müşterilerin kollarını havaya kaldırması veya soyguncuların maske takmalarıyla ilgili bazı sıkıntılı noktaları açıklarken, filmin böyle bir durumdaki gerilimi genel olarak tasvir etme şeklinden övgüyle bahsetti:
"Pek çok banka soygununda, soyguncuların içeri girip müşterilere ve veznedarlara yere yatmaları ya da ellerini kaldırmaları için bağırdıklarına tanık oluyoruz. Bu benim kesinlikle uzak durduğum bir şey. Bunu yapmalarının ardında hareketin mutlak kontrolüne sahip olmak yatıyor."

Dyer, geçmişteki tecrübelerinde kimseden yere yatmasını ya da ellerini kaldırmasını istemediğini anlattı:
"Eğer bankaya gelen bir müşteriyseniz ve içeride ellerini kaldırmış ya da yere uzanmış bir grup insan görürseniz, içeri girmezsiniz. Yapacağınız ilk şey polisi aramak olur."

Zamanlama tam isabet

Filmde soyguncuların taktığı plastik maskelere de değinen eski hırsız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Maske takmanın kötü yanlarından biri: İnsanları burada kötü bir şeyler olacağına dair uyarıyorsunuz. Ben gözlük ve beyzbol şapkası takardım çünkü kimsenin beni soygun yapmaya hazır bir şekilde bankaya doğru yürürken görmesini istemezdim."

Filmdeki zamanlama detayıyla ilgili de konuşan Dyer, Kırılma Noktası'nın mantıklı bir yaklaşım sergilediğini doğruladı:
"Bir buçuk dakika içinde girip çıkmak, tam isabet. Bir bankaya girdiğinizde ve alarm kurulduğunda, kolluk kuvvetlerinin gelmesi bankaya göre nerede olduğuna bağlı olarak, genellikle yaklaşık bir buçuk dakika sürer."

10 üzerinden 10

Filmdeki soyguncuların kasayı ele geçirmeye çalışmak için çok fazla zaman harcamak yerine veznelerdeki paraları alıp hızlıca kaçtığına değinen Dyer, grup tarzı soygunlarda bu yöntemin tercih edildiğini de sözlerine ekledi:
"Kırılma Noktası'na 10 üzerinden 10 vermeliyim."