Pirinç Dost Mu, Düşman Mı? Ne Sıklıkla Tüketilmelidir?
Yayınlanma:
Kolesterol ve gluten içermeyen pirincin önemli faydalarının yanı sıra zararları da var. Pirinç dost mu düşman mı? Sıklıkla tüketilirse ne olur?
Pirincin Faydaları
- Diyabet veya obezite gibi herhangi bir rahatsızlığınız yoksa pirinç dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturur.
- İçeriğindeki düşük sodyum sebebiyle pirinç yüksek kan basıncı ve hipertansiyon sorunu olanlar için en iyi gıdalardan biri olarak kabul edilir.
- Lifin yanı sıra, pirinç vücudu serbest radikallerden temizleyen doğal antioksidanlar veya tetikleyicileri olarak da hareket eden C vitamini, A vitamini, fenolik ve flavonoid bileşiklere de sahiptir.
- Özellikle esmer pirinç antioksidanlardan zengin bir içeriğe sahiptir.
- Pirinç gluten içermez ve bu nedenle glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan bireyler için güvenli bir alternatif olabilir.
Pirincin Zararları
- Pirincin, glisemik indeksinin yüksek olduğu bilinse de şekere göre daha düşüktür. Sebze yemeği ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini çok yormaz, daha yavaş yükseltir.
- Pirinç, topraktan arsenik adı verilen bir toksini emebilir. Uzun vadeli ve yüksek düzeyde arsenik maruziyeti, kanser riskini artırabilir. Özellikle bebek mamaları ve pirinç bazlı ürünlerde yüksek oranda arsenik bulunabilir. Bu nedenle özellikle bebekler ve küçük çocuklar için pirinç bazlı ürünlerin aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Pirinç Ne Sıklıkla Tüketilmelidir?
Pirincin 100 gramı yaklaşık 100-200 kalori içerir. Bu miktarın %62’si karbonhidrat, %5’i proteindir, %30’u ise yağdır. Pirinç pilavı, haliyle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek bir yemektir. Yüksek oranda karbonhidrat içeren pirinci diyettekilerin ve diyabet gibi bazı kronik hastalığı olanların dikkatli şekilde tüketmesi gerekir. Kan şekerinde ani oynamalara ve daha çabuk acıkılmasına sebep olabilir. Çok sık tüketilmemesine özen gösterilmelidir, 60-70 gramlık porsiyonda haftada 2-3 öğün tüketilebilir.