Bebek Bezlerine Bu Tozu Neden Koyuyorlar?

Bebek Bezlerine Bu Tozu Neden Koyuyorlar?
Süper emici olarak kabul edilen bebek bezleri, sıvıları içlerine hapsetmeleri ile bilinir. Peki ufacık bir alanda, litrelerce sıvının nasıl saklandığını merak ettiniz mi? Bebek bezlerinin içinde bulunan bu tozun yalnızca 1 gramı, 800 gram saf suyu emebiliyor. Ancak bu tozlar, bebeğinizin bezini düzenli değiştirmemeniz halinde başınıza bu belaları açmakta...

Bir bebek bezinde sıvının nereye gittiğini hiç düşündünüz mü?

Ortalama bir bebek bezi yarım litre, bazı bebek bezleri ise bir litrenin üzerinde sıvıyı emebilme kapasitesine sahiptir. Peki bu kadar su nereye gidiyor olabilir?

su33.jpg

Bir bebek bezini makas yardımıyla kesecek olursanız, içerisinden tuza benzeyen taneciklerin çıktığına şahit olursunuz.

tuzzz.jpg
Sodyum poliakrilat olarak bilinen bu tozların yalnızca 1 gramı, 800 gram saf suyu ya da 340 gram musluk suyunu emebiliyor.

superemici.jpg

Bu tür maddelere uzmanlar, süper emici polimerler adını veriyor. Bu maddelerin içerisinde yer alan hidrojen molekülleri, özellikleri gereğince üzerine dökülen suya bağlanarak hidrojele dönüşüyor.

Bir başka deyişle, sodyum poliakrilat olarak bilinen bu toz taneciklerinin üzerine su eklediğinizde, elinize yapay kar gibi duran bir madde oluşmakta.

kar33.jpg

Islatılmış bir bebek bezini de kesmeniz halinde, içerisinden kullanılmamış bebek bezlerinden çıkan tozun aksine, bu şekilde şişirilmiş yapay kara benzeyen hidrojellerin çıktığını göreceksiniz. Peki kullanılmış bir bebek bezini değiştirmezseniz ne olur?

Bez takan bebeklerin, altlarını ıslattıkları taktirde çocuk bezinin fazla geç olmayan bir sürede değiştirilmesi tavsiye edilir. İşte bu tavsiyenin arkasında yatan sebep, ıslatılmış bezde yer alan hidrojellerin, kısa bir süre sonra ortalığa saçılacak oluşundan kaynaklanıyor.

Altını ıslatmış bir bebeğin bezini saatlerce değiştirmeyen ebeveynler, evlerin odasında kristalize olmuş kar taneciklerine benzeyen beyaz hidrojellere rastlayabilir.