Anne Karnındaki Bebek Annesinin Yediği Yiyeceklerin Tadını Alır Mı?
Anne karnındayken bebeğin ilk gelişen duyusu tat alma duyusudur. Uzmanlar bebeğin tat alma duyusunun hamileliğin 12. haftasından itibaren başladığını ve 28. haftada gelişimini tamamladığını belirtiyorlar.
Anne, hamilelik sırasında yediği yiyeceklerin ve içtiklerinin tatları, bu amniyotik sıvı yoluyla bebeğe ulaşabilir. Bu, bebeğin farklı tatları deneyimlemesine ve annenin yediği çeşitli yiyecekleri öğrenmesine yardımcı olabilir. Araştırmalar, annenin hamilelik sırasında çeşitli yiyecekleri tüketmesinin, bebeklerin daha sonraki yaşamlarında farklı tatları daha iyi kabul etmelerine katkıda bulunabileceğini göstermektedir.
Yapılan bir dizi araştırma sonucunda anne tatlı bir şeyler yediğinde bebeğin yutkunmasının arttığını, acı, ekşi ve asitli tatlar alındığında ise yutma hareketlerinin azaldığı görülmüştür.
İnsanların neden acı ve baharatlı sevdiğini açıklamada anne karnındaki ortamın katkısı olabilir. 13-15. gebelik haftasında anne karnındaki bebeğin tat alma tomurcukları tıpkı erişkindeki gibidir ve bebeği saran amniyon sıvısı annenin beslenmesinde güçlü kokular olan sarımsak, soğan, kimyonu güçlü bir şekilde bebeğe taşımaktadır. Her ne kadar bebeğin bu tatları alıp alamadığı bilinmese de 33 haftalık bir prematüre bebek şeker sürülmüş memeyi plastik memeden daha güçlü bir şekilde emdiği bilinmektedir.