Almanya'daki Türkler Merakla Bekliyordu: Yarın Yürürlüğe Giriyor!
"Vatandaşlık Yasası'nın Modernizasyonu Yasası" Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından 26 Mart'ta imzalandıktan 3 ay sonra yarın resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giriyor.
Yeni yasa Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıracak. Çifte vatandaşlığın önündeki engelleri kaldıran yasada önemli maddeler yer alıyor.
YASAYLA GETİRİLEN KOLAYLIKLAR
Yasal İkamet Süresi: Alman vatandaşlığına geçmek için gerekli olan yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indiriliyor.
Opsiyon Modeli: Daha önce yürürlükte olan ve kişiyi 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan "opsiyon modeli" kalkıyor.
Sosyal Yardım: Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin sosyal yardım almadan kendisinin ve ailesinin geçimini sağlamaları gerekiyor.
Dijital Başvuru: Vatandaşlık başvurusu dijital olarak yapılabiliyor.
Hızlı Kontrol: Vatandaşlığa kabul koşullarını karşılayıp karşılamadığınızı görmek için önceden "Hızlı Kontrol" (Quick-Check) testini yapabilirsiniz.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Yahudi Düşmanlığı ve Irkçılık: Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya başka insanlık dışı eylemelerde bulunanlar ile kadın erkek eşitliğini kabul etmeyenler Alman vatandaşlığına alınmayacak.
Almanca Bilgisi: Vatandaşlık başvurusunda bulunanların, Almanca dil bilgisini kanıtlaması ve vatandaşlık testine girmesi gerekiyor.
Geçmiş Başvurular: Geçmişten belediyelerden işleme alınmayan 40 bin başvuru da yeni yasa kapsamında değerlendirilecek.
"20 BİN KİŞİNİN VATANDAŞLIĞA KABULÜNÜ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ"
Berlin eyaletinin Göçmenlik Dairesi Direktörü Engelhardt Mazanke, bu yıl 20 bin kişinin vatandaşlığa kabulünü gerçekleştirmek istediklerini söyledi.
Özellikle Berlin'deki Türk toplumundan çok sayıda kişinin başvuru yapması bekleniyor.