10 Adımda Bahar Hazırlığı
Çiçekler açtıkça, güneş kendini daha çok gösterdikçe daha çok mutluluk hormonu salgılıyoruz. O zaman yenilenmenin ve tazelenmenin tam zamanı. İstanbul Florence Nightingle Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Uzm. Dr. Özgür Şamilgil 10 adımda bahar ayları için yenilenmenin yollarını anlattı.
1-Allerji kapıda, allerjiye karşı ne yapılabilir? Bahar ayları allerji ataklarının en fazla olduğu aylar. Bulunduğunuz bölgenin bitki örtüsünü gezen arılar, size allerji yapan polen ve bitki tozlarına karşı koruyucu maddeler içeren bal üretiyorlar. Bu nedenle araştırmalara göre polenlerden korunmak için yaşadığınız yörenin balı tercih edilmeli. Polen ve bitki tozları sabah öğle arası havaya daha fazla yayılıyor. Bunlara biraz alerjiniz varsa ve dışarıda spor yapacaksanız öğleden sonrası daha uygun oluyor.
2-Bahar temizliğinin tam zamanı: Büyüklerimizin yaptığı gibi kışın uzun süre kapalı kalan evimizde bahar temizliği yapmak gerekiyor, üstelik kışın alınan yağları yakmak için de egzersiz yerine geçebiliyor. Yastık ve yorganınızın 5 yıl kullanımdan sonra, ağırlığının 5 de 1′ i akar, mayt, toz vb allerjenlerden oluşuyor. Bu da bahar temizliğinin önemini ispat ediyor.
3-Yaşasın güneş açtı! Güneş ışığına bağımlı D vitamini eksikliği, kas ve kemiklerde zayıflama, sinir sistemi bozukluğu, bağışıklık sisteminde önemli oranda zayıflamaya neden oluyor. Bu dönemde güneş ışığı hala yatay geldiğinden D vitamini üretimi için yetersiz kalıyor.
4-Depresyonla vedalaşmanın tam vakti: Yine de güneş eksikliğine bağlanan, kış aylarında gelişen Mevsimsel Depresyon, parlak gün ışığına çıkılan bahar aylarında hızla düzelebiliyor. Bunun için güneş gözlüğü takmadan dolaşmak gerekiyor ki beynimiz daha çok mutluluk hormonu salgılayabilsin. D vitamini eksikliğinin öğrenilebilmesi ve gerekirse takviyesi için kan düzeyinin bilinmesi gerekiyor.
5-Canlanma(?) zamanı: Bahar, Doğa’nın yenilenme, diğer bir değişle üreme mevsimi, tüp bebek denemelerinde bahar aylarındaki olumlu hormonal değişim sayesinde daha başarılı sonuçlar alındığını gösteren çalışmalar var, gebelik şansınız yüzde 45 artıyor.
7-Haydi, ormana koşmaya… bahçeyle uğraşmaya…Dış ortamlarda dolaşma ve egzersiz yapma şansımız artıyor, kışın hareketsizlik ve fazla beslenmeden aldığımız kiloları atmak için daha fazla kalori yakma fırsatını iyi değerlendirmek gerekiyor. Üstelik dışarıda, serin havada yapılan egzersizin, daha çok kalori yakmayı sağladığı gibi soğuğa dayanıklılığı arttırdığı biliniyor. Japonya’dan bir araştırmaya göre, ormanda 2 saatlik yürüyüş bağışıklık hücrelerinin kısa sürede artmasını, güçlenmesini sağlıyor. Bahar aylarında daha sık görülen soğuk algınlığı virüsleri, grip virüsleri kadar ağır hastalık yaratmıyor. Ayrıca düzenli egzersiz yapanlar hem yüzde 50 daha seyrek yakalanıyor. Yakalandığında kendini yorgun hissetmiyorsa, egzersize devam etmekle yüzde 30 çok daha çabuk iyileşiyor.
8-Yürüyüş sağlığın gıdası: Mevsimsel ısı farkına uyum sağlamak için haftada en az 3 gün dışarıda 30-40 dakika yürüyüşe çıkmak gerekiyor. Bahçe işleriyle uğraşmak da benzer faydalar sağlıyor.
9-Bahar bazen de karın ağrıtıyor… Bahar aylarında mide ülseri, reflü ve hazımsızlık şikayetleri bazı kişilerde artıyor. Buna değişen sebze ve meyvelere, sindirim sisteminin uyum sağlamakta zorlanmasının neden olduğu düşünülüyor. Fazla iştahla yeni gıdalara saldırmamak, azar azar tüketmek, kızartmadan yemek işe yarıyor. Fermente gıda olarak ev yapımı turşu, boza, kefir, yoğurt tüketimi de fayda sağlıyor.
10-Probiyotikle yenilenin: Üstelik sindirim sistemi, bağışıklık sisteminin çok önemli bir parçası olduğundan allerjik hastalıklardan korunmak için de probiyotik içeren bu gıdaları soframızdan ayırmamak gerekiyor.
Sözcü